Menu
in

Elevi români pasionaţi de fizică nucleară, invitaţi la Institutul Naţional de la Frascati

În perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2012 la Institutul de Fizică Laboratori Nazionali di Frascati dell’Istituto Nazionale di Fizica Nucleare, LNF-INFN, Frascati, Roma, s-a desfăşurat a doua ediţie a Masterclass-ului internaţional de fizică modernă intitulat “Physics in the 21st Century”  (Fizica în secolul al XXI-lea).

La cursuri au participat şi trei elevi din Sfântu Gheorghe: Cezar Cernea, Alexandra Neagu şi Emanuel Alexandru Todor – Simion, care au reprezentat cu mare cinste România.


LNF-INFN este cel mai mare laborator de cercetare în domeniul fizicii fundamentale din Italia; în cadrul acestui institut lucrează circa 300 de persoane: fizicieni, ingineri, tehnicieni şi personal administrativ, care efectuează experimente în domeniul fizicii nucleare şi sub-nucleare, al astrofizicii, precum şi studii ale aplicaţiilor acestora pentru societate cât şi teste de noi tehnici de accelerare. Experimentele la care participă cercetătorii de la Frascati se efectuează atât la acceleratorul DAFNE, de la LNF-INFN, cât şi în cadrul unor colaborări internaţionale la Geneva, în Statele Unite, Germania sau Japonia.

Responsabilă cu organizarea  acestui eveniment a fost Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi a fizicii nucleare la institutul de la Frascati, unde conduce o echipă de 20 de cercetători care efectuează experimente la DAFNE, la laboratorul subteran de la Gran Sasso şi colaborează la proiecte de cercetare în Japonia.

“În cadrul Masterclass-ului  au fost ţinute cursuri în limba engleză de către cercetători şi ingineri care lucrează la Frascati despre fizica modernă: modelul standard al fizicii particulelor elementare, cosmologie, bazele fizicii moderne, dar şi sisteme de detecţie, exemplificarea analizelor de date şi a echipamentelor folosite, precum şi exemple ale aplicaţiilor fizicii moderne în viaţa de zi cu zi, de la medicină la artă. Elevii au luat parte inclusiv la 2 experimente: exemplificarea electronicii şi a detectoarelor folosite de fizicieni şi măsurarea constantei lui Planck. În felul acesta, participanţii au putut  vedea cum se desfăşoară un experiment şi care pot fi genurile de probleme de care se loveşte un cercetător. A fost organizată o vizită la câteva dintre experimentele de la Frascati: antena gravitaţională NAUTILUS şi laboratorul de radiaţie de sincrotron; la acestă din urmă s-a putut asista în direct la un experiment care folosea radiaţia de sincrotron pentru un experiment din domeniul biologiei”, a povestit Cătălina Curceanu.

La eveniment au luat parte 40 de elevi de liceu, selecţionaţi din mai bine de 100 de aplicanţi din diverse ţări din Europa: Italia, Danemarca, Belgia, o şcoală internaţională din Roma şi România.

Printre participanţi au fost şi trei elevi de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Covasna: Cezar Cernea, Alexandra Neagu şi Emanuel Alexandru Todor – Simion, pregătiţi de profesoara Luminiţa Curceanu.

Integral pe: Scientia.ro

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version