Începând din această săptămână, LibroM – librăria digitală românească din Italia, prezintă, prin intermediul Gazetei Românești, cărți în limba română pentru ”diaspora care citește”, grupul românilor care nu pot trăi fără cărți, oriunde s-ar afla. Astăzi vorbim despre ”Mica enciclopedie Hygge. Reteta daneza a fericirii.” scrisă de Meik Wiking.
Hygge înseamnă să stai cu persoanele iubite, înseamnă să te simți acasă, în siguranță, să te simți protejat și să fii tu însuți. Poate însemna și o simplă conversație cu un prieten drag despre viață sau pur și simplu plăcerea de a bea o ceașcă de ceai cu o carte în mână.
În ultima perioadă se publică tot mai multe cărți pe această temă prin intermediul cărora putem învăța cum să fim fericiți și să urmăm exemplul Danemarcei, una dintre cele mai fericite țări din lume.
Cuvântul hygge poate fi folosit ca adjectiv, verb sau substantiv, dar poate avea atât de multe semnificații încât este de fapt intraducibil în alte limbi. Există foarte multe definiții, de la “bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine” la “arta de a crea intimitate”, de exemplu aprinzând lumânări prin casă.
Cine ar fi putut să ne învețe despre această filozofie dacă nu Meik Wiking? Meik este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga. Institutul explorează motivele pentru care unele societăți sunt mai fericite decât altele, studiază cauzele și efectele fericirii oamenilor.
Compania și mediul din jur sunt esențiale pentru a crea o atmosferă higgelist.
Te poți bucura de hygge singur: “Să te cuibărești sub o pătură și să te uiți la emisiunea TV preferată, într-o după-amiază ploiasă de duminică (…), să bei un pahar de vin roșu privind o furtună (…), ori să stai, pur și simplu, la fereastră și să meditezi la cursul vieții.”
Dar cel mai bine este să te bucuri de acest sentiment împreună cu familia sau prietenii: “Timpul petrecut cu alții creează o atmosferă caldă, relaxantă, prietenoasă, realistă, apropiată, agreabilă și primitoare. Seamănă, din multe puncte de vedere, cu o îmbrățișare plăcută – dar fără contact fizic. Doar în acest cadru te simți complet relaxat și natural. Arta hygge este, prin urmare, și arta extinderii propriei zone de confort, astfel încât ea să-i includă și pe ceilalți.”
Căminul reprezintă punctul central pentru hygge, iar Crăciunul momentul cel mai higgelist al anului, însă îl putem esperimenta și în afara casei și pe parcursul întregului an. O plimbare prin parc sau cu bicicleta prin oraș, un picnic la iarbă verde cu familia, o lectură la umbra unui copac, o excursie cu cortul sau la schi, totul poate fi hygge dacă ești prezent în acele momente, dacă trăiești clipa fără grabă sau stres.
Această carte, ușor de citit și însoțită de poze foarte frumoase, detaliază pe larg componentele acestei filozofii de viață și statisticile existente. Este plină de sugestii și sfaturi care ne pot ajuta să trăim și noi într-un mod mai higgelist.
Tot la Editura Litera a apărut și a doua carte a autorului: “Mica enciclopedie Lykke – în căutarea celor mai fericiți oameni din lume”.
Lectură plăcută! Vă aștept săptămâna viitoare cu o carte pentru copii, îndrăgită de multe generații!
Oana Leluțiu, LibroM