El a precizat că a început, miercuri, să strângă semnături pentru această scrisoare, afirmând că este un gest simbolic menit să contribuie la repatrierea osemintelor lui Brâncuşi. "Ieri am reuşit să adun în Parlament 31 de semnături ale deputaţilor pentru o scrisoare deschisă pe care noi, parlamentarii, să o adresăm Parlamentului Franţei în ideea de a face toate demersurile necesare pentru ca ultima dorinţă a lui Brâncuşi să se înfăptuiască, aceea de a fi înmormânat la Hobiţa, alături de mama sa", a spus Oajdea.
Scrisoarea este semnată de deputaţi din PDL, PSD, PNL, independenţi sau din grupul minorităţilor. Printre aceştia se numără Monica Iacob-Ritzi, Silviu Prigoană, Victor Socaciu şi Robert Negoiţă. Democrat-liberalul a susţinut că nu a reuşit să strângă mai multe semnături deoarece nu a putut să treacă pe la toţi parlamentarii, adăugând că au fost şi patru deputaţi care au refuzat să semneze.
În schimb, Oajdea a arătat că a primit asigurări de la grupul parlamentar de prietenie cu Franţa că vor sprijini demersul său, dar şi faptul că va continua să strângă semnături pentru scrisoare şi săptămâna viitoare. Deputatul PDL a precizat că scrisoarea va fi transmisă atât în limba română, cât şi în franceză.
"Scrisoarea nu naşte obligaţii legale, ci poate contribui la sensibilizarea parlamentarilor francezi şi la deschiderea unei porţi de comunicare între Parlamentul României şi Parlamentul Franţei. Cred că un astfel de demers trebuie iniţiat şi de comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor şi aici îmi revine mie sarcina de a iniţia acest demers", a mai arătat el.
El a reiterat solicitarea ca toate autorităţile române, în special Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe să sprijine repatrierea osemintelor lui Brâncuşi, arătând că nu este un demers politic, ci unul naţional şi transpartinic. Oajdea a arătat că deşi a discutat cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, despre acest subiect, nu a primit încă un răspuns oficial cu privire la susţinerea repatrierii osemintelor artistului român.
"Nu ştiu dacă această scrisoare deschisă pe care noi o adresăm va contribui în mod semnificativ la rezolvarea problemelor, dar cred că cel puţin constituie un semnal de alarmă pentru toţi cei care pot să facă ceva şi încă nu au făcut nimic", a subliniat el. Scriitorul Laurian Stănchescu, cel care a iniţiat demersul de repatriere a rămăşiţelor sculptorului Constantin Brâncuşi, a catalogat iniţiativa lui Oajdea drept una istorică. ''Este prima dată când în Parlamentul României se iniţiază un asemenea demers cultural pentru a stabili cât de cât un echilibru pentru cultura română care este într-un dezastru total'', a spus Stănchescu, adresând rugămintea ca autorităţile române să se alăture demersului de repatriere a osemintelor lui Brâncuşi.