in

Cinci curiozități legate de Sigmund Freud

Sigmund Freud, faimos în întreaga lume fiind considerat părintele psihanalizei, este unul dintre personajele cele mai influente și controversate ale secolului XX, în special fiindcă a recurs la o abordare cu totul nouă în ce privește înțelegerea personalității umane.

Teoriile lui Freud au stat la baza unei școli de psihologie care în scurt timp a devenit o forță dominantă în termeni de înțelegere a minții și comportamentului. ”Interpretarea viselor”, publicată în 1899, constituie fundamentul teoriilor și ideilor psihanalizei.

Deși Freud este una dintre figurile cele mai cunoscute ale timpurilor noastre, există multe curiozități legate de el pe care mulți le ignoră. În continuare vom aprofunda câteva dintre informațiile cele mai curioase referitoare la acest fiziolog, psiholog și gânditor care a schimbat modul de citire a minții.

Sigmund Freud era cel mai mare dintre opt frați

Freud s-a născut pe 6 mai 1856 la Freiberg, Moravia (actualul Příbor, Republica Cehă). Tatăl, Jakob, de 41 de ani, era un comerciant de lână și avea deja doi copii dintr-o căsătorie anterioară. Mama, Amalia, era cu douăzeci de ani mai tânără. Falimentul în afaceri al tatălui a constrâns familia să-și abandoneze propriile meleaguri pentru a se muta la Viena.

Părinții lui Freud au mai avut alți șapte copii. Freud s-a descris deseori drept preferatul mamei, o curiozitate relevantă dacă avem în vedere modul său de gândire. Freud a spus: ”Am descoperit că persoanele care știu să fie preferatele sau favoritele mamei demonstrează că sunt deosebit de autosuficiente în viață și sunt dotate cu un optimism imperturbabil care deseori este pentru ele motiv de succes”.

Freud era în favoarea cocainei și făcea uz de aceasta

Înainte să fie descoperite efectele nocive ale cocainei, aceasta era deseori folosită ca analgezic și pentru a îmbunătăți starea de spirit, datorită efectului său euforizant. Freud era interesat de potențialele efecte antidepresive ale cocainei și a apărat utilizarea acesteia pentru diverse scopuri.

De fapt, dependența lui Freud de cocaină a apărut deoarece dorea să-și ajute un bun prieten, medicul Ernst von Fleischl-Marxow, care devenise dependent de morfină pentru a-și atenua durerile pe care le avea după ce s-a tăiat cu un bisturiu în timp ce secționa un cadavru. Rana i-a provocat probleme serioase.

În acea vreme cocaina era considerată panaceul tuturor relelor, un fapt care la determinat pe Freud să își înceapă cercetările privind cocaina ca antidot pentru dependența de morfină a amicului. Cu toate acestea, rezultatele au fost dezastruoase. Când au fost descoperite efectele colaterale și nocive ale cocainei, reputația medicală a lui Freud le-a resimțit enorm și el deja devenise dependent.

Freud a devenit medic pentru a se căsători cu femeia pe care o iubea

La vârsta de 26 de ani, Freud s-a îndrăgostit iremediabil de o fată de 21 de ani pe nume Martha Bernays și a început să o frecventeze la două luni după ce a cunoscut-o. Însă el era un student sărac și încă locuia cu părinții. Munca sa la laboratorul de științe nu-i permitea să întrețină o familie.

La șase luni după ce a cunoscut-o pe Martha, Freud a abandonat cariera științifică pentru a deveni medic. S-a specializat trei ani la Spitalul General din Viena și își vedea rar logodnica, care se mutase în Germania. După patru ani de așteptare, cei doi în final s-au căsătorit. Au avut șase copii. Unele voci susțin că Freud a avut o relație în afara căsătoriei cu cumnata Minna.

Freud a dezvoltat ”terapia vorbirii”

Deși teoriile lui Freud sunt deseori criticate sau refuzate de psihoterapeuții de astăzi, mulți continuă să utilizeze metodele faimosului psihanalist ca bază pentru terapiile lor.

Terapia psihanalitică, cunoscută și drept ”terapie vorbită”, joacă un rol fundamental în terapiile analiștilor actuali și devine o parte importantă a multor tehnici terapeutice.

Utilizarea terapiei vorbite încearcă să scoată la lumină modele sau evenimente semnificative care pot avea un rol important în dificultățile întâmpinate de pacient. Psihanaliștii cred că evenimentele din copilărie și sentimentele, gândurile și motivațiile inconștiente au un rol considerabil în cadrul maladiilor mintale și comportamentelor inadecvate.

Freud a abandonat Viena din cauza naziștilor

Când au invadat naziștii Austria, multe dintre cărțile lui Freud au fost arse alături de cele ale altor gânditori faimoși. Versiunea sa privind cele întâmplate pare puțin curioasă. Se povestește că odată Freud i-a spusi unui prieten: ”Facem progrese. În Evul Mediu m-ar fi ars pe mine, în ziua de astăzi se mulțumesc să-mi ardă cărțile”.

Freud și fiica sa Anna au fost interogați de Gestapo și datorită prietenei Marie Bonaparte au reușit să se mute în Anglia. Bonaparte a încercat să le recupereze și pe cele patru surori mai mici ale lui Freud, dar nu a reușit, acestea murind în lagărele de concentrare.

CITEȘTE ȘI:

Mesajul din pictura ,,Cina cea de taină” a lui da Vinci, decriptat după sute de ani – VIDEO

Orchestra Națională din România a impresionat publicul italian la Milano: ”Am fost răpiți de talentul tinerilor artişti”

Italia, eliminată o distincție odioasă: acces gratuit în muzee și pentru minorii străini

„Mesianismul rus şi chipurile sale”: Florian Bichir îşi lansează cartea la Cercul Militar Naţional

România si Republica Moldova, noi premii la cea de-a XXV-a editie a Concursului International de Poezie “Giovani e Poesia” Triuggio-ITALIA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Nu mai suntem pe vremea doctoriţei Quinn!”. 80% dintre studenţii şi doctorii din țară vor să emigreze

Diaspora se mărește iar firmele din România angajează muncitori din Rep. Moldova. ”Moldovenii lucrează orice, sunt harnici şi nu fac figuri”