În perioada 22 – 25 mai 2014, Grupul Trio Tezaur II, reprezentat de violonistul Gavril Chiș, cu solist voce Ovidiu Homorodean, contrabas Ion Croitoru, ţambal Valeriu Cașcaval, acordeon Oleg Antoci și invitat special preot dr. Constantin Totolici, au susţinut o serie de patru concerte în regiunea Emilia Romagna.
Turneul, intitulat „Cântec românesc despre viaţă – De la români pentru români”, a fost organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Consulatul General al României la Bologna și Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Concertele au avut loc au avut loc la Parma – sala Auditorium Arturo Toscanini, Regio Emilia – Biserica San Domenico, Bologna -Teatrul Castiglione, Modena – Parohia Bisericii Sf. Ioan Evanghelistul.
Sâmbta 24 mai, în sala Teatrului Catiglione, Grupul Trio Tezaur II a ajuns şi la Bologna unde a susţinut un concert în care au fost incluse piese folclorice din Maramureş, Tara Codrului şi a Chioarului, Banat, Ţara Moţilor, Bihor şi Someş, dar şi lucrări de Massenet și Ciprian Porumbescu, George Enescu.
Spectacolul a fost prezentat de către părintele protopop al parohiei Emilia Romagna, Constantin Totolici. În deschidere, Consulul General al României, Eugen Şerbănescu a vorbit despre importanţa susţinerii folclorului şi tradiţiilor populare româneşti, dar şi a limbii române, ce trebuie vorbită în comunitate şi nu uitată.Totodată, Eugen Şerbănescu a mai menţionat că va fi alături de comunitatea românilor şi că întotdeauna va fi deschis pentru organizarea de spectacole de artă şi folclor.
Chiar dacă unii dintre spectatori au venit cu mici reticenţe la spectacol, datorită maestriei artiştilor, dar şi a preotului Totolici, seara a devenit de neuitat. Melodiile interpretate de Ovidiu Homorodean şi de soliştii instrumentişti au ridicat sala în picioare. Au fost şi momente de solo ale fiecărui instrumentist, deosebit de emoţionante, precum al violonistului Gavril Chiș, care a interpretat prelucrări foloclorice şi lucrări cunoscute din George Enescu, Ciprian Porumbescu şi Jules Massenet, acordeonistului Oleg Antoci şi nu în ultimul rând al maestrului ţamabalului, Valeriu Caşcaval, cunoscut în întreaga lume.
La finalul concertului, întreaga sală a răsunat şi s-a ridicat în picioare, interpretând cu emoţie, alături de solistul Ovidiu Homorodean, melodia „Noi suntem români”! Printre spectatorii sosiţi au fost şi câţiva prieteni din ţara-gazdă care au rămas plăcut impresionaţi de atmosfera spectacolului. Şi pentru că această seară să rămână de neuitat, spectatorii s-au fotografiat cu soliştii şi invitaţii alături de preoţii veniţi din câteva parohii şi alături de Consulul general Eugen Şerbănescu.
Cine sunt Soliştii Grupului Tezaur II ?
Violonistul Gavril Chiș, membru al Trio Tezaur, a urmat cursurile Hochschule fur Musik und Theater din Hamburg, Universität fur Musik und Kunst din Viena și ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A beneficiat de burse la instituţii musicale prestigioase din Europa. Este a iniţiatorul Proiectului de muzică clasică în cadrul Masteratului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Cu Trio Tezaur a reprezentat România la Simpozionul Europa-Forum „Rumänien Entspurt în Die EU” de la Frankfurt.
Ovidiu Homorodean, solist vocal, a început să studieze folclorul sub îndrumarea artistei Ileana Rus, colaborând apoi cu Televiziunea Română (emisiunea Tezaur Folcloric). A fost distins cu numeroase premii la festivaluri de profil.
Acordeonistul Oleg Antoci, absolvent al Conservatorului „Gavril Musicescu” din Chișinău, a activat în orchestră de muzică populară „Barbu Lăutaru”. Din 1996 este membru al Orchestrei Naţionale de muzică populară „Lăutarii” dirijată de Nicolae Botgros. Oleg Antoci s-a afirmat şi ca autor şi aranjor de melodii populare, aflate în repertoriul mai multor interpreţi.
Ion Croitor a absolvit Colegiul de muzică „Ştefan Neagă” din Chișinău. A activat în Orchestra Naţională „Lăutarii”, în Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”, în orchestră „Mugurel”, taraful „Basarabia” și „Stefanet’s Folk Band”. A evoluat pe scenele din mai multe ţări, în cadrul unor proiecte culturale diverse.
Valeriu Caşcaval, solist instrumentist (ţambal), compozitor și orchestrator, a studiat la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, la Academia de Muzică „G. Muzicescu” (Catedra de Instrumente Populare) și a urmat cursurile Facultăţii de Teorie şi Compoziţie la Şcoala Superioară de Muzică şi Teatru Hamburg (Germania). A fost membru al Orchestrei de Muzică Populară „Barbu Lăutaru” (Chişinău) și al Orchestrei Naţionale de Stat „Lăutarii”. A participat la numeroase turnee în Europa, atât în componenţa ansamblurilor sus numite, cât şi în formaţiile „Vasile Iovu” şi „Anatol Ştefăneţ”.
Roxana Dima