Acest film este câștigătorul proiectului Ministerului Patrimoniului și Activităților Culturale MiBACT – MigrArti 2018
Într-o lume în care fiecare element este în mișcare, migrează de la un loc la altul, de la semințele plantelor la păsări, de la curenții marini la ghețarii din cei mai înalți munți.
Oamenii, gândurile și culturile se află în continuă mișcare și schimbare, se deplasează în căutarea unor teritorii mai primitoare, a unor spații fizice și mentale mai largi. Totul este în continuă mișcare, ne putem gândi să dăm numele pe care îl dorim acestui fenomen de cercetare, pentru că noi toți călătorim dintotdeauna.
Filmul „Art Bridge” vorbește despre artă și imigrație, vorbește despre modul în care experiența artistică poate fi locul în care identitățile culturală a imigranților și italieni găsesc sunt un spațiu de confruntare și schimb.
Astăzi, așa-numitul „străin“ vine în Europa dezorientat, trebuie să învețe limbi noi, obiceiuri, tradiții și modalități de relaționare foarte diferite de cele din țara de origine; În primul rând, caută instinctiv un spațiu în care să se simtă, cel puțin în parte, acasă, un spațiu în care străini caută pur și simplu să poată mânca împreună, dansa, cânta propriile lor cântece, să le asculte pe cele ale altora, în sinteză un loc artistic. Documentarul ne va duce direct în aceste spații, unde arta devine principalul vehicul al excelenței pentru un dialog multicultural activ și cu adevărat posibil.
Vor exista 5 protagoniști care ne vor conduce în această călătorie:
„Corul multietnic Quintaumentata“ al învățătorului Attilio Di Sanza, cu Roxana Florina Ene, în vârstă de 24 de ani, sosită de mică în Italia din România și imediat intrată în corul multi-etnic intitulat “Se…sta voce” înființat în cartierul roman Casilino 23 (Centocelle);
Compania de dans „Apsaras Bollywood Dance“ Asociația Anima Indiana cu dansatoarea Israt Jahan, în vârstă de 23 de ani, originară din Bangladesh, a sosit în Italia la 6 ani, Israt face parte dintr-o companie de dans indian care efectuează turnee în Italia și Europa, Apsaras Bollywood Dance (Asociația sufletului indian), fondată de dansatoarea italiană Valentina Manduchi;
Tiffany Zou, care ne va dezvălui povestea Roxanei și a lui Israt; Tiffany, 19 ani, a emigrat în Italia de copil, deja protagonistă în serialul de televiziune „Maggie și Bianca prieteni la modă“, și este pe cale să joace în primul ei film de lung metraj; cinematograful dezvăluie și realitatea printr-o fată de a doua generație, care este pe cale să intre în lumea ei.
Prin protagoniști, care nu pot fi definiți de prima sau a doua generație, vom descoperi acțiunea artei ca o punte între culturi și identități. Vom explora, prin participarea la mai multe activități artistice, tot ceea ce este activat în paralel, și anume integrarea umană și procese complexe de socializare interculturală a căror protagonist este în cele din urmă imigrantul. Nu va fi o reprezentare imigrant făcută de alții (de italieni, în special), dar va fi la fel de mult posibil, o auto-reprezentare făcută de imigranți protagoniști, și care va fi mediată de către regizorii Paola Morini și Harvinder Singh a cărui călătorie este parțial similar cu cea a protagoniștilor.
Coprotagoniști: Valentina Manduchi, Ram Money, Mardin Nazad, Paola Morini, Attilio di Sanza, Coro Quinta Aumentata, Franco Pietropaoli, Luisa Del Grosso, Giulia Soldati, Federica Loreti, William Romani, Sorina Ene, Ionel Ene.
Prezentăm mai jos trailerul documentarului Bridge Art:
Evenimente pentru difuzarea Art Bridge
Pentru difuzarea filmului documentar „Art Bridge“, o serie de evenimente au fost organizate, cu începere în 2018 pentru a continua pe tot parcursul anului 2019.
Prima proiecție a avut loc în 17 noiembrie, la Teatrul Lo Sazio, Via Locri 42 / 44, la Roma, în prezența regizorilor Paola Morini și Harvinder Singh.
Produs de Treetone
Proiectul Treetone S.r.l. își concentrează activitatea asupra realizării de programe audio-vizuale de înaltă calitate. Compania are ca obiectiv principal crearea de proiecte legate de excelență în sectorul artistic și muzical. Aceasta este rezumată – în sinteză extremă – ca cercetare, juxtapunere și interacțiunea valorilor absolute și indiscutabile.
Această sursă de inspirație inițială a fost adăugată după observarea mai atentă a fenomenelor sociale ale contextele în care trăim, atât prin observarea realității, fie prin ficțiune. Documentarul Art Bridge, o producție, în care arta, muzica si dans sunt podul „ideal“pentru a depăși barierele dintre imigranți și italieni ca un instrument pentru a scăpa de izolare și disconfort, simbolizează perfect această direcție.
Art Bridge este câștigător al 2018 proiectului Migrarti 2018 al Mibact.
Echipa de creație Art Bridge: Paola Morini, Harvinder Singh și Saverio Paoletta
Parteneri și susținători: Anima Indiana, Associazione Stranieri Lavoratori In Italia, Comunità del Mondo Arabo in Italia Co-MAI, Eurolatina, Associazione Ponte Internazionale, Se…Stavoce, Tempi Moderni, Villaggio Esquilino Onlus, Scuola Zhonghua.
Mulțumiri: Apsaras Bollywood Dance, Coro Quinta Aumentata, Istituto Comprensivo Simonetta Salacane, Ex Dogana, Club 55, Blow Bar, Villaggio Globale, Caffe Boario, CAE, Scuola di danza Mocobo.
Website dedicat: www.artbridge.it
Filmul poate fi vizionat AICI pe RAI Cinema, pentru cei care se conectează din Italia.