Primăria orașului Altamura – provincia Bari, a organizat în zilele de 24 și 25 noiembrie 2018, o serie de manifestări prilejuite de Centenarul sfârșitului Primului Război Mondial, manifestări ce au cuprins depuneri de coroane, inaugurarea expoziției “Armata Română în Marele Război 1916-1918“, o slujbă religioasă, precum și un seminar internațional de studii, la care au participat academicieni și profesori italieni din cadrul Universității de Studii din Bari alături de istorici și cercetători din România și Austria.
Toate evenimentele și manifestările au fost organizate la inițiativa și patronajul Ministerelor de Externe și Apărării, a Președintelui Regiunii Puglia, a Orașului Metropolitan Bari și în coordonarea Comitetului Internațional instituit în luna iulie 2018, la nivelul Primăriei Altamura, pentru celebrarea a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial și a marcării Zilei Naționale a Unității și Forțelor Armate ale Republicii Italiene, sărbătoare instituită în anul 1919 pentru a celebra victoria Italiei în Primul Război Mondial.
Comitetul a fost coordonat de către Prof. univ. Antonio Campo, în colaborare cu primarul din Altamura, av. Rosa Melodia, Prof. Giuseppe Pupillo, directorul Arhivei și Bibliotecii din localitate, dl.Antonio Felice Uricchio, rectorul Universității din Bari, dl.Peter Rieser, președintele Crucii Negre Austriece și dna. Lucreția Tănase, consul general la Bari.
Manifestările au debutat în 24 noiembrie la monumentul Soldaților Căzuți în Primul Război Mondial aflat în centrul orașului, unde au fost depuse coroane de flori, în cadrul unei ceremonii militare a fanfarei Regimentului 7 de “Bersaglieri” din Bari, în prezența autorităților civile și militare, a invitaților străini și a unui public numeros compus din locuitori și elevi al școlilor și liceelor din localitate. Momentul a cuprins susținerea unui miniconcert de muzică militară.
Seria manifestărilor a continuat cu inaugurarea expoziției “Armata Română în Marele Război 1916-1918“, găzduită în spațiile Arhivei și Bibliotecii din Altamura, alături de o expoziție “Imagini și documente din Primul Război Mondial”, curată de elevii Liceului Științific din Altamura. Expoziția românească s-a bucurat de aprecierea vizitatorilor, în mod special de către profesorii, istoricii italieni prezenți și a invitaților străini.
În cadrul programului, un moment plin de sensibilitate a fost oficierea slujbei religioase comune, ortodoxă și catolică, în comemorarea soldaților căzuți în Primul Război Mondial.
Slujba a fost oficiată de către Arhiepiscopul Diocezei de Altamura, Gravina și Acquaviva, Monseniorul Giovanni Ricchiuti alături de Preotul Mihai Drigă, din Parohia Sfânta Treime din Bari, la Osuarul închinat soldaților din armata austro-ungară. Monumentul a fost construit în anul 1935 în incinta Cimitirului Monumental din Altamura, printre cei 1023 de soldați, aflându-se și rămășițele soldaților transilvăneni decedați în timpul Primul Război Mondial în Tabăra de prizonieri Casal Sabino de lângă Altamura.
Consulul general al României, împreună cu primarul din Altamura și Președintele Crucii Negre Austriece au dezvelit două plăci comemorative și au depus coroane.
Ziua a fost încheiată cu un concert al fanfarei Regimentului 7 de “Bersaglieri” din Bari susținut la sediul Primăriei din Altamura, și întâlnirea delegațiilor sosite din România și Austria pentru susținerea de lucrări la Seminarul Internațional de Studii.
Din partea Ministerului Apărării Naționale a României a participat domnul Sorin Cristescu, cercetător și istoric în cadrul Institutului de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară din București (ISPAIM), alături de consulul general și membrii ai oficiului consular, Dan Ștefănesa, consul și Ion Mihai Știrbu, viceconsul.
În data de 25 noiembrie, seria de manifestări a continuat cu, Seminarul Internațional de Studii prezidat de Prof. Univ. Giuseppe Poli, din cadrul Universității de Studii din Bari desfășurat în sala Teatrului Mercadante din Altamura în fața unei audiențe numeroase, formată din tineri, reprezentanți ai autorităților locale civile si militare, precum și veterani de război.
Lucrările au debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de av. Rosa Melodia, primar, Lucreția Tănase, consul general, ocazie cu care a fost transmis și mesajul din partea Excelenței Sale, domnul Ambasador George Bologan și dl.Peter Rieser, președintele Crucii Negre Austriece.
Din partea Institutului Austriac din Roma, prof. Andreas Gottsmann a vorbit despre sfârșitul monarhiei habsburgice, fiind urmat de Sorin Cristescu, istoric și cercetător în cadrul ISPAIM, care a susținut prelegerea intitulată “România și Italia – Un destin comun în Marele Război”.
Istoricul român a vorbit despre soldații transilvăneni căzuți pe teritoriul Italiei în timpul Primului Război Mondial, și despre “pagina eroică scrisă cu o sută de ani în urmă, de o generație însuflețită de idealul național care și-a adus un greu tribut de sânge pentru ca România Mare și Italia să-și împlinească fiecare în parte, idealul național”.
A fost reamintită decizia militarilor români făcuți prizonieri în calitatea lor de militari ai armatei austro-ungare, care au considerat că pot sluji idealul național al Patriei Mamă, odată cu intrarea României în război solicitând să fie înrolați în unități militare naționale de partea Aliaților, constituind Legiunea Voluntarilor Români în Italia. Astfel la 15 octombrie 1918, a fost emis decretul oficial de constituire a unei Legiuni românești (Legione Romena) al cărei prim comandant a fost generalul Luciano Ferigo, fostul atașat militar al Italiei în România.
O altă pagină importantă a istoriei subliniată în cadrul seminarului a fost contribuția medicului roman Marius Nasta, trimis de savantul român Ioan Cantacuzino, care alături de alți colegi de breaslă, printr-un devotament și competență profesională excepționale, au reușit să limiteze numărul celor ce sufereau de febră spaniolă și tifos, din rândul prizonierilor din Tabăra “Casal Sabino” de lângă Altamura.
Atât istoricul Sorin Cristescu, cât și prof. univ. Lucia De Frenza, de la Universitatea din Bari au vorbit în prelegerile lor despre importanța contribuției medicale aduse de medicul Marius Nasta, care avea să devină ulterior întemeietorul școlii românești de ftiziologie.
Toți vorbitorii au subliniat necesitatea cunoașterii evenimentelor din acea perioadă, ce reprezintă pietre de hotar în istoria statelor implicate în Marele Război, și care astăzi se regăsesc ca aliați și parteneri în consolidarea structurilor euro-atlantice din care fac parte, a valorilor democratice, ca o garanție a faptului că tragedia războiului nu se va mai repeta.
Seminarul a fost încheiat de Lt. Col. Donato Marasco, Directorul Monumentului Soldaților Italieni căzuți în Afara Granițelor, care a prezentat modul de organizare și funcționare, precum și rolul instituției ce o reprezintă în păstrarea vie și cinstirea memoriei soldaților.
Manifestările au fost mediatizate în publicațiile locale din Altamura, în mediul online, precum și în “La Gazzeta del Mezzogiorno”, prin materialele ziaristului Bruno Onofrio.