in

Românii nu vor să plece din Spania

Dacă în anul 2000, datele oficiale arătau că în Spania se aflau jur de 6.400 de imigranţi de origine română, comunitatea de români a ţării cuprinde acum aproape 900.000 oameni, care formează cea mai numeroasă minoritate.

Populaţia de români din Spania a crescut constant, de-a lungul timpului, inclusiv după ce criza economică a cuprins ţara, iar potrivit cotidianului internaţional Financial Times, românii nu au de gând să plece din ţara adoptivă, chiar dacă nu mai au restricţii de muncă nicăieri în UE.

Mai mult, conform unui raport privind migraţia persoanelor inactive în UE, majoritatea imigranţilor care locuiesc în Spania fără să muncească şi fără să îşi caute un loc de muncă erau români în 2012.

Românii continuă să fie comunitatea cea mai numeroasă de străini din Spania

„Numărul românilor din Spania a scăzut uşor anul trecut, dar comunitatea per total a fost extrem de stabilă”, relatează portalul ft.com, care încearcă să identifice principalele motive care îi ţin pe români în Spania.

Financial Times: Românii din Spania nu pleacă în Marea Britanie

Experţii în imigraţie consultaţi de publicaţia internaţională spun că ei nu s-ar întoarce în România din cauza salariilor mult mai mici decât în ţara adoptivă. Asta nu explică însă de ce nu ar emigra într-o altă ţară, cum este Regatul Unit al Marii Britanii, ai cărui cetăţeni se pregătesc de o „invazie”, notează publicaţia.

„Unii dintre tineri vorbesc despre asta. Pot învăţa engleză şi le este mai uşor. Dar majoritatea sunt fericiţi să rămână aici”, le-a declarat reporterilor Financial Times Viorica Sologan, o româncă de 59 de ani care lipeşte afişe în Madrid. Ea spune că a lucrat mai mult timp ca menajeră şi persoană care are grijă de copii sau bătrâni. După ce şi-a pierdut locul de muncă a decis să rămână totuşi în Spania, decât să o ia de la capăt în altă ţară.

Jurnaliştii străini au vorbit şi cu reprezentanţi ai românilor din Spania. De exemplu, Miguel Fonda Stefanescu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Românilor din Spania, spune că românii şi-au construit deja o viaţă acolo şi nu vor părăsi ţara până când vor ieşi la pensie. „Trebuie să înţelegeţi că o comunitate de imigranţi bine integrată nu începe să îşi facă bagajele când vremurile devin dificile. Te pregăteşti de furtună şi aştepţi ca ea să treacă”, a declarat şi Ion Vîlcu, ambasadorul României în Spania.
Ce spun spaniolii şi italienii despre imigranţii români: ”Muncesc, îngrijesc o societate îmbătrânită”

Mai mult, Ion Vîlcu (foto) spune că un rol important în menţinerea stabilităţii comunităţii române l-au avut spaniolii. Oficialul român este de părere că Spania ar putea fi un exemplu pentru alte ţări europene în ceea ce priveşte modul în care integrează muncitorii străini în comunitate. „În Spania nu au existat niciodată discursurile populiste şi xenofobe pe care le auzim acum din alte ţări europene, deşi a fost şi ea lovită greu de criză”, explică ambasadorul român.

Cei mai mulţi imigranţi inactivi

Spania ocupă prima poziţie în clasamentul statelor europene în care locuiesc cei mai mulţi imigranţi europeni care nu muncesc şi nici nu vor să lucreze, conform unui studiu. Concret, peste 848.000 de imigranţi europeni inactivi locuiesc în Spania, arată studiul. Marea Britanie găzduieşte în jur de 592.000 de imigranţi europeni inactivi, în vreme ce în Franţa trăiesc peste 571.000 de imigranţi europeni care nu muncesc şi nici nu vor să muncească. Peste 252.000 de români nu lucrau şi nici nu-şi căutau de muncă în Spania, în 2012, potrivit aceluiaşi studiu.

Autorii studiului au inclus în această valoare casnicele românce ai căror soţi aveau loc de muncă în Spania, la momentul măsurătorilor.

Cei mai mulţi imigraţi inactivi din Spania (adică peste 245.000 de români din cei 252.000 de români inactivi) aveau vârste cuprinse între 16 şi 49 de ani, în 2012, mai arată studiul realizat de ICF GHK împreună cu Milieu Law and Policy Consulting.

Studiul vine şi cu o informaţie liniştitoare pentru spanioli: numărul românilor inactivi care au imigrat în Spania a scăzut din 2010 încoace. Astfel că, dacă în 2010 în Spania au imigrat peste 12.000 de români care nu munceau şi nici nu-şi căutau un loc de muncă, în 2011 numărul nou-intraţilor în această ţară a scăzut la 11.000 iar în 2012, aproximativ 7.000 de români inactivi au imigrat în Spania.

Bătaie pe locurile la cules căpşuni în Spania, sute de femei la coadă la Agenţia de Şomaj Vaslui

După români, englezii erau cei mai numeroşi imigranţi din Spania care nu lucrau şi nici nu-şi căutau un loc de muncă în 2012. Peste 125.000 de imigranţi britanici trăiau în 2012 în Spania, fără să lucreze sau să-şi caute de muncă. Dintre ei, aproape 48.000 de britanici inactivi stabiliţi în Spania aveau între 16 şi 49 de ani, la momentul măsurătorilor.

Italienii, germanii şi bulgarii urmează, în această succesiune, în clasamentul imigranţilor care locuiau în 2012 în Spania şi care nu lucrau şi nici nu intenţionau să muncească. Populaţia inactivă cuprinde studenţii care nu lucrează, şomerii, casnicele ai căror soţi au loc de muncă în ţara în care au imigrat, persoanele cu dizabilităţi care nu pot lucra.

Rata de inactivitate vizează populaţia inactivă de peste 15 ani şi se calculează ca proporţie a populaţiei inactive de 15 ani şi peste, în populaţia totală în vârstă de 15 ani şi peste.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Concerte cu Madonna şi Lady Gaga, muncitori români la negru

Au devastat un cimitir la Udine: „Rasa cea mai scârboasă”