Menu
in

Afacere cu căpșuni în ţară după 14 ani de muncă în Spania: ”Dacă acolo se poate, de ce nu și la noi?”

Timp de 14 ani au cules căpșuni în Spania, iar când s-au întors acasă au pornit o afacere tot bazată de căpşuni. Au ajuns să aibă o producţie anuală de patru tone de fructe care ajunge în pieţe şi într-un lanţ de supermarketuri. Este povestea a doi soţi din Mehedinţi care au depăşit statutul de căpşunari în Spania şi au succes la ei acasă.

Elena şi Traian Frimu au muncit din greu în provincia spaniolă Huelva, încă din anul 2000. El a lucrat pe un utilaj, iar ea a fost şefa echipei de culegătoare. În 2014 s-au întors acasă cu 3.500 de euro şi i-au investit pe toţi în cultura de căpşuni şi afine. Soţii Frimu lucrează acum pentru ei.

„Am zis dacă acolo se poate de ce nu și la noi? Acolo aveam program, dar aici nu. Muncim de dimineața până seara și avem satisfacție când vedem rezultatele”, a explicat Elena Frimu.

Experienţa din afara ţării şi-a spus cuvântul.

„Am făcut analiza, am văzut PH-ul Pământului. Sistemul de irigații l-am văzut în Spania unde am lucrat și am luat cel mai modern”, a explicat Traian Frimu.

Plantaţia se intinde pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi şi include patru soiuri. Unul este adus din Olanda, iar celelalte trei au originea în România.

Afacerea a fost pusă la punct cu ajutorul copiilor. Şi ei au lucrat în străinătate, în Anglia, şi aplică metode noi în agricultură.

„Primăvara le stropim cu zeamă bordeleză, în rest sunt sută la sută naturale. Le dăm foarte multă apă. Şi punem mai mult accent pe calitate, nu pe cantitate”, a explicat fiica celor doi, Alina Frimu.

Iar de clienți nu duc lipsă. „Producția e undeva la patru tone și merge în piețele locale, și o bună parte într-un lanț de supermarketuri”, a spus Liviu Frimu.

Deşi abia anul acesta va rodi, fermierii deja au primit oferte pentru a vinde toată recolta.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version