Daniela Reim ajută muncitorii angajați în industria cărnii. Luna trecută, a fost victima hărțuirii online. Persoane necunoscute i-au adus acuzații cutremurătoare pe Facebook.
„Timp de 5 zile, între 7 și 11 aprilie, am fost pur și simplu „călcată” în picioare pe Facebook. Unii români, care nu mă cunosc, chiar au crezut poveștile inventate despre mine”, ne-a povestit Daniela Reim.
Ziua de 7 aprilie a fost o duminică relaxată pentru Daniela, până când a primit un mesaj în care i se recomanda să intre pe Facebook și să verifice dacă cunoaște utilizatorul X? A deschis imediat aplicația rețelei de socializare – și a fost șocată.
Daniela Reim, cunoscută pentru munca sa la Centru de Consiliere pentru Muncitori Mobili, a devenit victima hărțuirii online, scrie Ziarul Românesc din Germania. Pe rețeaua de socializare au fost distribuite, pe patru profiluri și pe mai multe grupuri la care au aderat români, diferite insulte la adresa ei.
Pentru femeia de 47 de ani acest lucru era catastrofal, pentru că ea lucrează în centrul de consiliere în special pentru a ajuta muncitori sezonieri români. „Munca mea se bazează pe încrederea oamenilor”, a declarat. Aceiași care acum încercau să o denigreze.
„Feriți-vă de această scursură”, se citește într-unul dintre mesajele postate pe Facebook. „Se dă că vrea binele românilor, dar fură și îi înșală. Cere 100 euro să presteze anumite servicii, după care se face nevăzută. Români de pretutindeni… distribuiți să vadă toată lumea. N-o lăsați să intre în casele voastre. E pe mână cu o bandă de hoți de locuințe și de carduri”, continua mesajul.
În plus, necunoscutul a postat o fotografie cu Daniela și numele orașului în care locuiește.
„Afirmațiile făcute despre mine bineînțeles nu sunt corecte”, explică femeia. Pe 8 aprilie a făcut plângere la poliție împotriva unor autori necunoscuți. Însă pe Facebook au urmat și mai multe mesaje defăimătoare. Mai mult, postările din grupuri ale românilor din Italia, Anglia și Spania au fost redistribuite.
În unul dintre cazuri, un denigrator a creat un profil fals și și-a pus la poza de profil fotografia unui cuplu descărcată de pe internet.
Daniela Reim suspectează că cei care încearcă să o defăimeze vin din cercuri ale subcontractorilor din industria cărnii. Din moment ce ea lucrează pentru condiții mai bune de muncă și cazare a angajaților, nu este foarte agreată de subcontractori.
De asemenea, a întâlnit o a doua femeie care a fost defăimată pe Facebook folosindu-se unul dintre profilurile false. Și aceasta este implicată în munca pentru muncitorii din industria cărnii.
„Cineva a încercat să distrugă încrederea lucrătorilor în mine”, spune Daniela. „Scopul a fost, probabil, să găsească oameni care să spună ceva rău despre mine”.
De fapt, insultele au fost urmate de cuvinte vulgare din partea unor persoane care nu o cunosc. Altele i-au luat apărarea și i-au menționat ajutorul.
Partea cea mai rea a „campaniei de defăimare” a Danielei Reim este că nu prea există soluții pentru a împiedica citirea acestor mesaje pe Facebook.
Poliția a fost anunțată. Însă pot trece mai multe săptămâni până la obținerea unui răspuns. Între timp, profilurile false și afirmațiile împotriva ei au fost șterse, probabil chiar de cei care le-au scris.
Poliția din Oldenburg efectuează anchete pentru insulte și defăimare, după cum a confirmat purtătorul de cuvânt Stephen Klatte.
Până acum nu există informații privind suspecții și nu a putut comenta succesiunea de evenimente neplăcute, însă investigațiile continuă.
Pentru victimele hărțuirii pe internet, acesta recomandă ca victima să facă o captură a ecranului, ca să păstreze dovezile, și să anunțe poliția menționând și persoana suspectată. Hărțuirea pe internet deseori ori are un istoric. Poliția recomandă victimelor să ceară ajutor psihologic.
Daniela Reim este în mod repetat expusă unor ostilități pe timpul muncii sale. Dar insultele de pe Facebook au fost duse la extremă: „Este șocant cât de rapid se poate distruge reputația unor persoane pe rețelele de socializare”. A fost surprinsă că unii utilizatori au crezut acuzațiile și chiar au comentat, fără să cunoască autorul postării sau dacă afirmațiile sunt adevărate.
«Am muncit, vrem banii». Români lăsați fără salarii pe un șantier din Bad Zwischenahn