La scurt timp după ce a absolvit Finanțe-Bănci, Silvia Curtseid și-a dat seama că munca într-un birou nu o caracterizează și a căutat un domeniu care să-i permită să-și pună în valoare creativitatea. L-a găsit la Berlin, unde preadă lecții de frumusețe într-o Academie de machiaj și unde de cinci ani lucrează ca make-up artist și hair-stylist.
«Am ajuns în Berlin în 2010, situația familială, dar și cea financiară fiind motivele pentru care am luat această decizie deloc ușoară. A fost însă una dintre cele mai bune alegeri făcute până acum. Provin din Dobrogea, Constanța, iar cel mai greu a fost să las Marea Neagă în urmă…
Procesul de acomodare a fost destul de anevoios, practic a trebuit să luăm totul de la zero. Să căutăm un loc de muncă, o locuință, să învățăm limba germană și, la doar câteva luni de la sosire, să aflăm că aveam să devenim părinți! Din fericire, am avut sprijin din partea părinților, care ne-au ajutat enorm. Greutatea cea mai mare a fost învățarea limbii, dar în cele din urmă am reușit.
Oricine dorește să se stabilească în Germania are nevoie să cunoască limba germană pentru a nu se simți discriminat. Limba este cheia succesului! Eu nu pot să spun că m-am simțit discriminată, însă lipsa de comunicare duce la o răceală între noi și nemți. Dacă reușești să te exprimi, ai să vezi că toată lumea este prietenoasă și comunicativă. Oricum nu există pădure fără uscături, așa că mai sunt și excepții», își începe Silvia povestea
A lăsat restaurantul
Nu a scăpat de munca de jos pe care nemții le-o rezervă de regulă emigranților, dar nu s-a complăcut în această situație, fiind mereu conștientă de potențialul său. După ce a doborât barierele privind limba, a făcut cursuri de reorientare profesională și acum se ocupă de frumusețea concitadinelor, la MbF Catwalk Beauty Academy din Berlin.
«Lucrez de aproximativ cinci ani ca make-up artist și hair-stylist, la început am fost pe cont propriu, iar la Academia de machiaj sunt din decembrie 2016. Bineînțeles că, înainte de a ajunge aici, am lucrat într- un restaurant, necunoscând limba, dar acest fapt m-a ambiționat să urmez cursurile mai multor școli, ajungând în scurt timp la nivelul mult dorit.
În România am absolvit Facultatea de Științe Economice (Finațe-Bănci), dar mi-am dat seama în scurt timp că nu este ceea ce îmi doream. Sunt o persoană creativă, cu multă imaginație, iar munca într un birou nu mă caracterizează. În 2013 eram în Berlin și mă gândeam ce meserie aș putea alege, pentru a-mi permite să intru în contact cu cât mai multe persoane, pentru a-mi perfecționa cunoștințele de limbă, deoarece devenisem mamă într-o țară străină și aveam în același timp dorința de a face ceva ca un hobby.
Mi-a plăcut mereu să mă aranjez, așa că mi-a venit ideea să particip la un curs de machiaj. Mi-am luat familia și am plecat în România pentru câteva luni, pentru a urma primul meu curs în acest domeniu. Un an mai târziu am participat la un al doilea curs și iată că astăzi lucrez într-o academie de machiaj, având onoarea să predau, la rândul meu, ceea ce am învățat în tot acest timp. Printre elevele mele se numără, bineînțeles, nemțoaice, dar și turcoaice, poloneze, românce, arăboaice sau rusoaice. Cursurile durează trei, șase, nouă sau 12 luni, iar prețul pentru varianta cea mai rapidă, de trei luni, de exemplu, este de 3300 euro. Predau în școală, dar și în privat».
Româncele, extravagante
Prin prisma profesiei sale, Silvia are ocazia să cunoască în profunzime gusturile femeilor de diferite naționalități, iar nemțoaicele și româncele se situează la extreme. În timp ce primele mizează pe naturalețe, conaționalelor noastre le place să frapeze.
«Nemțoaicele iubesc lucrurile simple, iar asta se vede în machiaj, dar și în vestimentație. Machiajul lor trebuie să fie luminos, natural, practic un machiaj de zi, raportat la gusturile româncelor. Nu sunt deloc pretențioase, iar din experiența mea, nuanțele de piersică, marourile sunt cele mai folosite, buzele fiind puse în valoare doar de un luciu transparent, nude sau roz pal. Sunt convinsă că și româncele o să renunțe ușor-ușor la un machiaj extravagant, de seară, în favoarea unuia luminos, natural, ce pune în valoare trăsăturile feminine. Totul ține de educație, iar educația trebuie să înceapă cu noi, make-up artiștii!»
„Da, se poate”
Pentru a face față concurenței, un make-up artist sau un hair-stylist trebuie să satisfacă pretențiile clientelor, iar cele mai multe dintre ele par să pună preț pe spontaneitatea acestuia.
«Cea mai frumoasă parte a meseriei mele este că nu te plictisești niciodată, nu există limite. Creația nu are sfârșit, cunosc mereu oameni noi, povești noi de viață, dar, ca orice meserie, are și dezavantaje, cum ar fi faptul că trebuie să fii mereu spontan. Acesta este un lucru foarte des solicitat unui make-up artist. O întrebare pe care și-o pun foarte mulți make-up artiști din România, care doresc să vină în Germania, este dacă se câștigă bine din această meserie. Și aici pot primi un răspuns banal, dar acesta este adevărul: da, se poate! Nu este ușor, dar nici imposibil!
Bineînțeles că remunerația o să fie influențată și de cât efort depui, la fel ca în orice meserie. Nu vă lăsați descurajați la început, reclama este sufletul comerțului, iar dacă cineva o să fie mulțumit de munca voastră, o să fiți recomandați mai departe. Concurența nici nu o să existe dacă o să fiți cu mult peste medie. Germania este o țară civilizată, care îți oferă o viață lipsită de griji, atâta timp cât ești muncitor și ești dispus să te integrezi. Practic a devenit prima mea casă. Eu și familia mea mergem însă de două ori pe an în țară, pentru că dorim ca micuții noștri să cunoască frumusețile țării de unde noi provenim. Speranța că ceva o să se schimbe, că țara noastră o să renască precum pasărea Phoenix din propria cenușă o să rămână vie în sufletele noastre».
Mihaela Zamfirache