„Mama ne-a crescut singură pe mine și pe fratele meu și îi era destul de greu. A trebuit să renunț la liceu și să mă transfer la o școală profesională“. Daniel Drăghiță este un visător din Sibiu, pentru care Germania a fost și este țara în care visele sale au prins culoare.
Am închis reportofonul și în timp ce conversația noastră se apropia de final, într-o gelaterie din Laimer Platz (München), începea deja să mă streseze gândul, același ca de fiecare dată când aud o frumoasă poveste de viață și vreau să o spun mai departe cu degetele pe tastatură: „Cum naiba încep?!“.
Și nu e doar o poveste, ci vreo trei, toate pline de culoare, povești ale unui tânăr visător din Sibiu, stabilit în capitala Bavariei de mai mulți ani.
Daniel Drăghiță, 33 de ani.
Să încep cu povestea tânărului care de la un simplu angajat la un restaurant Mc‘Donalds, în orașul bavarez Penzberg, a ajuns să aibă propriile afaceri în München?
Ori cu cea a tânărului care de câteva luni umple cluburi și săli din orașe mari ale Germaniei cu sute și sute de români veniți să vadă spectacolele live ale unor artiști renumiți din România?
Sau cum de la o pereche de papuci desenați în sufrageria apartametului său din Pasing, a încălțat zeci de modele la un important festival de modă din sud-estul Europei și pregătește acum prima sa colecție de încălțăminte, visând să ajungă chiar pe podiumurile modei din Milano ori Paris.
Copilărie dificilă
„Dacă aș fi avut o situație mai bună de acasă, nu aș fi ajuns aici. În clasa a IX-a eram la un liceu bun din Sibiu, profil de arhitectură. Mama ne creștea singură pe mine și pe fratele meu și îi era destul de greu. A trebuit să renunț. M-am transferat la o școală profesională, profil: tehnician în industria confecțiilor din piele și înlocuitori. Apoi, am făcut și liceul la seral: tehnician în transporturi“, își începe povestea Daniel. Ambele specializări făcute aveau să își pună amprenta pe viitorul tânărului. Daniel are astăzi o afacere în domeniul transporturilor de mărfuri în München și o afacere în design de încălțăminte, care pleacă tot de la ce a învățat în școala profesională și în perioada de practică de la o fabrică de profil, unde a aflat cum se trag papucii pe calapoade.
„Foarte greu la început“
În Germania, a venit în 2011, împreună cu actuala sa soție, Liliana, după o experiență de aproximativ un an și jumătate în Grecia.
„Printr-o firmă de recrutări, am venit cu un contract de muncă în Penzberg, la un Mc‘Donalds, unde am lucrat și eu și soția. Norocul a fost să ne găsim în foarte scurt timp și o locuință de închiriat și am rămas acolo. Foarte greu la început, ca orice perioadă de acomodare. Mai ales pentru noi, după însorita Grecie, unde eu am lucrat într-un bar pe plajă, iar Lili la un magazin de blănuri. La Mc‘Donalds făceam de toate, dar știam că e doar o etapă. Printre obiectivele cele mai importante a fost să învățăm limba germană, la un nivel care să ne permită să ne dezvoltăm. Traduceam singuri, cu ajutorul internetului, toate scrisorile care ne veneau acasă și cred că asta ne-a ajutat foarte mult să învățam germana. Liliana a făcut ulterior un curs de șase luni de limbă germană, eu am învățat așa, din mers“, rememorează Daniel.
Distribuție de ziare
De la niște români aflați și ei la muncă în Germania auzise că mulți conaționali de-ai noștri lucrează în distribuție (pachete, mărfuri), iar unii fac bani frumoși lucrând cu propriile mijloace de transport ca persoană fizică autorizată (Selbstständig).
„ Am plecat de la Mc‘Donalds, doar eu, soția a mai lucrat o perioadă acolo, și cu ce bani mai aveam strânși am cumpărat o dubiță și am început să lucrez în domeniu. Am și acum acea mașină, are peste 400.000 de kilometri la bord și nici nu mă gândesc să o vând“, zâmbește tânărul, amintindu-și de primele transporturi pe care le făcea noaptea până dimineața, distribuind ziare. După câteva ore de somn, venea în München pentru a-și căuta noi contracte. De la ziare a trecut la fel de fel de mărfuri, iar banii câștigați i-a reinvestit, cumpărând mașini noi și angajând șoferi.
Între timp, Daniel și Liliana s-au mutat la Gauting (în 2013), apoi în München (în 2014) și, cum a trecut de la statutul de „lucrez pe cont propriu“ la „deja dau de muncă și altora“, tânărul din Sibiu și-a deschis o firmă de transport: „Dandry Logtistik“.
„Am avut și 13 mașini cu care făceam transport, distribuție de medicamente“, completează Daniel, care are în plan să reprofileze activitatea firmei și pe transporturile de peste 3,5 tone.
Ideea din școală
„Aveam de mult timp în cap să fac încălțăminte“ -îmi răspunde Daniel, după ce am schimbat brusc subiectul, curios să aflu de unde și până treaba asta cu papucii. „Învățasem acest lucru la acea școală profesională pe care am făcut-o la Sibiu și mai ales după practica de la o fabrică de încălțăminte, unde am și lucrat aproximativ patru ani, înainte să plec din țară. Știam însă că pentru așa ceva îți trebuie bani și timp. Și cum nu aveam nici una, nici cealaltă, la vremea respectivă, am lăsat această idee. Am pus-o deoparte, nu am renunțat la ea“, continuă Daniel.
Manechine celebre
Anul trecut, mărturisește Daniel, în sufrageria apartamentului său închiriat din Pasing, a început din nou să schițeze modele de încălțăminte.
A închiriat un spațiu pe o stradă din zona în care locuiește, și-a achiziționat materiale de lucru, aparatura necesară și s-a apucat de treabă. A creat mai multe modele, de damă, pe care a reușit să le prezinte în vara anului trecut pe podiumul celui mai mare festival internațional de modă din sud-estul Europei, „Feeric Fashion Week”, de la Sibiu.
„Pentru 2017, nu am avut gata o colecție întreagă, iar atunci am participat ca sponsor, manechinele care au apărut pe podium purtând încălțăminte DanDry“, susține Daniel Drăghiță, pregătit însă ca în ediția din acest an să fie printre designerii care își vor prezenta colecțiile și lucrând deja, din ce mi-a mărturisit, la câteva idei care cu siguranță vor atrage atenția.
Reviste prestigioase de modă
Faptul că unul dintre cele mai bine cotate internațional modele din România, Landiana , poartă creațiile lui Daniel Drăghiță este cu siguranță cea mai bună carte de vizită a tânărului designer român din München. De altfel, manechinul a apărut în mai multe reviste de profil, purtând încălțăminea marca DanDry, un exemplu recent regăsindu-se chiar pe coperta prestigioasei revistei Elle, din Portugalia.
„Avem câteva modele și pentru copii și vom produce și pentru bărbați. Vor fi produse de top. Intenționez să deschidem și un magazin online și chiar un magazin în Cipru, unde avem deja un prieten interesat de idee“, sună planurile de afaceri ale lui Daniel, mărturisindu-mi că visează să ajungă cu creațiile sale și pe podiumurile din Milano și Paris.
Spectacole cu vedete
Pe 23, respectiv 24 iunie, la München (Backstage Club) și la Köln (Diamonds Club) au fost organizate două concerte Carla´s Dreams, la care și-au luat bilete sute de români. Iar cel care se ocupă cu organizarea acestor concerte în Germania, care fac parte dintr-un turneu internațional al cunoscutei trupe din Republica Moldova, este nimeni altul decât Daniel Drăghiță.
Este implicat în acest domeniu, al organizării de evenimente doar de câteva luni, și a reușit să organizeze deja concerte în Germania (München, Köln ori Berlin), ale celor de la Paraziții (aprilie) și La Familia (martie), dar și un spectacol de stand-up comedy ( în luna mai) cu renumiții actori de comedie Bobonete, Văncică si Mihai Raiț (Bobiță, Celentano și Dorel, din serialul „Las Fierbinți”), spectacol cu un bilete vândute cu o săptămână înainte și record de audiență la München: aproximativ 600 ale spectatori.
–Păi și transporturi și design vestimentar, acum și organizare de evenimente?
Daniel: Da (n.a. -râde). Aici nu a fost nimic planificat. Pur și simplu, sunt fan al serialului „Las Fierbinți” și m-am gândit cum ar fi să-i aduc la un spectacol aici în München, deoarece în România nu știu dacă o să apuc să-i văd vreodată live. Am găsit un număr de telefon, am sunat, dar mi s-a spus că sunt sub contract cu o firmă de evenimente din Londra (Ro Uk Media). Am luat legătura cu respectivii și am început o colaborare, iar până să vină Bobonete și ai lui, am mai programat două concerte: cu Paraziții și La Familia.
–Vin Delia și Andra?
Daniel: Da, la Delia aveam deja programată data spectacolelor, în octombrie 2018, la München și la Köln, și sperăm să o aducem și pe Andra în lunile ce urmează. Avem în plan un nou show de stand up comedy cu o parte dintre finaliștii de la emisiunea iUmor și de asemenea pregătim o surpriză și pentru copii: în noiembrie, vom organiza o serie de spectacole cu cei de la Gașca Zurli.
Și vor mai fi și alți artiști mari din România care vor veni să concerteze în Germania, mai spune Daniel, anunțurile cu următoarele evenimente urmând să fie postate pe Facebook (pe paginile comunităților de români din Germania) și pe site-ul dandryevent.com.
Cei patru. Familia Drăghiță
Daniel și Liliana sunt o familie din 31 august 2014, când cei doi tineri din Sibiu s-au căsătorit. De câteva luni, aproximativ opt, sunt și părinți de gemeni, iar planurile lor, visurile lor, au acum și mai multă culoare.
Mă uit la ceas și îmi dau seama că a trecut mai bine de o oră și jumătate de când stăm de vorbă. Îmi spune că abia așteaptă să ajungă acasă, la soție și la cei doi gemeni care îl încarcă de energie de fiecare dată. Pentru familia Drăghiță, Germania a fost și este până la urmă țara în care au început să viseze și, cel mai important, să realizeze că visele pot deveni realitate.
Închid reportofonul, ne luam rămas bun și fiecare își vede de drumul lui. Zâmbesc în drum spre casă, bucuros că am să vă spun o nouă poveste frumoasă a românilor din Germania. Ca un automatism, deși fac chestia asta de mai bine de 15 ani, tot mă frământă gândul: „Cum naiba încep?“.
Sergiu RUSU, München