Aproape trei sferturi dintre muncitorii români sosiți luna trecută pentru a lucra în agricultură pe insula britanică Jersey au plecat acasă reclamând că este prea frig pentru a lucra pe câmp în această perioadă. Industria agricolă de pe insulă are nevoie de circa 1000 de muncitori străini anual, după ce polonezii au încetat să se mai ducă acolo.
Charlie Gallichan, cel mai mare agricultor din Jersey, a spus că dintre cei 61 de muncitori români care au fost alocați să lucreze la afacerea sa din Woodside Farms, au rămas doar 15.
„Munca nu a fost potrivită pentru majoritatea dintre ei, iar unii au spus că e prea frig, dar în mod corect, vremea până acum a fost mizerabilă, iar agricultorii au rămas cu recolta de cartofi pe câmp din cauza ploilor”, a declarat fermierul.
„Aducerea românilor nu a funcționat așa cum speram și nu sunt absolut sigur care este motivul, dar unii dintre ei păreau reticenți și blocați”, a mai spus Gallichan.
El a mai declarat că la sfârșitul lunii ianuarie au sosit 75 de român și crede că majoritatea au plecat, de asemenea, acasă.
Uniunea agricultorilor din Jersey a arătat luna trecută criza forței de muncă din industrie. Aceasta nu este o problemă numai pentru Jersey, deoarece fermierii din Marea Britanie se confruntă, de asemenea, cu o lipsă de forță de muncă.
Președintele Uniunii, Peter Le Maistre, a spus că a fost dezamăgit de faptul că românii, care aveau vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, au plecat acasă.
Uniunea dorește ca relaxarea legilor privind imigrația, pentru a le permite agricultorilor să aducă forță de muncă din afara UE.
La începutul acestei luni șefii uniunii au sugerat Ministerului de Interne aducerea de muncitori din Africa și din Ucraina.
Gallichan a spus că speră să se întâlnească în curând cu ministrul Afacerilor Interne din Jersey, Kristina Moore, pentru a discuta opțiunile.