in

Zâmbetul amar al diasporei. După ce ne-au numărat voturile, ne numără banii

Andi Rădiu

Am asistat zilele trecute la cea de-a doua întâlnire organizată de administraţia prezidenţială pe tema „DIASPORA”, dar fără diaspora. Dar am asistat în acelaşi timp şi la cea de-a doua scuză de tipul: „De fapt nu e o întâlnire CU diaspora, ci cu persoane care pot aduce soluţii pentru românii din străinătate.”

Au fost scoase în faţă două grupuri, considerate de elită: primul grup, format din studenţi din LSRS şi fundaţia CAESAR iar al doilea grup, format din antreprenori de succes, reuniţi în proiectul REPATRIOT. Dacă e să întrebăm români din diaspora despre formaţiunile astea, sunt convins că în cel mai optimist caz, abia după o lună de căutări ai găsi vreunul care să confirme că a auzit despre ei.

În primul caz, cel al studenţilor, ni s-a închis gura, nouă celor din Stupid Diaspora că e vorba despre tineri extrem de inteligenţi, cu idei pentru ţară şi popor. N-a durat mult vrăjeala asta pentru că după doar 3 luni am aflat (nu cu stupoare) că a mai luat fiinţă un partid politic, având ca fundaţie, daaa, aţi ghicit, acei tineri burduşiţi de carte. Tianu Burduja, cel invitat şi pus pe soclu de Preşedinte şi consiliera Sandra Pralong, ne-a anunţat că „a înfiinţat un partid al tuturor românilor”, uitând că fusese primul invitat pentru a reprezenta diaspora.

Nu a fost nicio surpriză până la urmă, nimeni nu se aştepta ca nişte tineri proveniţi din familii de afacerişti pre- şi postdecembrişti, să se încuie într-un birou pe salarii de mizerie. Era evident că ţinta finală e Parlamentul şi Guvernul, locul unde se fac şi se desfac afacerile groase, dacă faci parte din grupul potrivit.

La conferinţa de pe 23 februarie, în loc de CAESAR i-am găsit pe cei din REPATRIOT. Un grup de persoane care „propovăduiesc” (cu bani personali, da?) repatrierea românilor din străinătate. Nu se discută despre ce probleme au românii din străinătate, ci despre cum să investim (ei adică) banii lor. Şi nu întâmplător, îl găsim ca reprezentant la microfon pe Felix Tătaru, consultant în campaniile electorale ale lui Klaus Iohannis şi Traian Băsescu. Omul care, spun unii (eu nu) a influenţat decisiv victoria în alegeri a celor doi.

Crema diasporei, spunea cineva…

Ambele întâlniri n-au avut niciun rezultat concret iar discursurile preşedintelui şi al premierului au avut parte de o afirmaţie hazardată: românii nu vor să se întoarcă acasă. Hazardată nu pentru că nu ar fi adevărată, ci pentru că nu a fost însoţită de niciun sondaj sau studiu care să ateste acest lucru. Diaspora, în afara interesului pentru banii săi, nu a avut de fapt niciodată parte de vreun studiu serios. În fiecare an apar însă sumele de bani pe care românii din străinătate le trimit acasă.

Dar aceşti bani, pe care toată lumea îi doreşte în ţară, nu sunt trimişi nici de studenţii de la LSRS, nici de antreprenorii de la REPATRIOT. Ci de pălmaşii de pe şantiere, de către femeile care îngrijesc bătrânii altora sau de cei care muncesc în agricultura ţărilor unde au fugit de sărăcie şi corupţie. Tocmai ei nu au fost însă niciodată chemaţi la o întâlnire cu preşedintele sau premierul sau măcar cu vreun consilier prezidenţial şi întrebaţi ce probleme au.

Să mai adăugăm că această bufonerie cu repatrierea nu e însoţită de nimic concret. Nimeni nu caută să stabilească un cadru legal, o oferta concretă. Toţi vorbesc de repatriere, dar nimeni nu s-a gândit să creeze o bursă a locurilor de muncă pentru diaspora, deşi se plâng firmele româneşti că nu sunt şoferi de camioane, zidari pe şantiere sau agricultori pe câmpurile rămase necultivate.

Aici intervine şi o fractură logică: dacă ar exista atâtea oportunităţi de afaceri în ţară, cum de nu profită nimeni de ele? Stau oportunităţile de afaceri pe marginea drumului, aşteptând diaspora, în loc să sară pe ele primul baron sau baron adjunct local? Ori sunt oportunităţi mincinoase?

Oportunităţi reale au doar cei care se ocupă cu plimbări de învăluire a diasporei, şi sunt mulţi, din ce în ce mai mulţi. Ultima imagine, cu adevărat grotescă este cea a suitei care se plimbă mai nou pentru explicarea votului prin corespondenţă la parlamentare: Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Sandra Pralong, consilier al Preşedintelui României pentru Relaţia cu Românii din afara Graniţelor, Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a României,Viorel Badea, senator, Comisia românilor de pretutindeni, Mariana Câmpeanu, senator, Comisia românilor de pretutindeni, Mircea Lubanovici, deputat, Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi Aurelian Mihai, deputat, Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării…

DA… un ministru, un consilier prezidenţial, funcţionari de stat şi parlamentari, toţi la un loc, însoţiţi de ambasadori, au plecat (pe bani foarte grei) prin Europa să vorbească românilor despre votul de la alegerile parlamentare.

Sunt convins că aţi zâmbit amar…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Diaspora, Fata Moșului?

Florența, românii s-au strâns în ”Livada de Vișini”