William Brînză – preşedinte, Mircea Coşea – premier. Aceasta este oferta Partidului Ecologist Român (PER) pentru viitoarele alegeri prezidenţiale. În exclusivitate pentru Gazeta Românească, William Brînză a explicat ce ar face pentru diaspora dacă ar fi ales preşedinte.
William Brînză, care vor fi primele măsuri pe care le veţi lua pentru diaspora în cazul în care veţi fi ales preşedinte?
«Instalarea noului preşedinte va avea loc în 21 decembrie, o zi simbolică care marchează începutul sfârşitului pentru regimul comunist. O zi care este legată şi de emigraţia românească, care a fost în prima linie a opoziţiei anticomuniste. Dacă voi câştiga alegerile prezidenţiale voi marca în ziua de 21 decembrie 2014 rolul important pe care l-a jucat emigraţia. De la postul de radio Europa Liberă la Biblioteca Română de la Freiburg şi la celelalte simboluri ale emigraţiei anticomuniste. Şi fiindcă am comemorat recent 100 de ani de la începerea primului Război Mondial, trebuie să ne aducem aminte şi de memoria soldaţilor români.
Puţini ştiu că, în Alsacia, există un cimitir al soldaţilor români din prima conflagraţie mondială. Pe acolo nu a trecut niciodată un demnitar român. Nici nu cred că ştiu că există. Şi cred că prin acest lucru am spus totul despre cât ştiu oficialii români despre simbolurile româneşti din străinătate. Revenind la instalarea în calitate de şef al statului cred că la ceremonia inaugurală ar trebui să fie prezenţi alături de personalităţile publice din România şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti.
De la Italia până la cei din ţinutul Herţa, de la cei din Spania la cei din Timoc, de la cei din Germania la cei din satul Boian din Alberta (Canada), românii din Gyula sau cei din Cehia, bănăţenii de la Kitchner (Canada) sau aromânii din Statele Unite. Aş marca simbolic readucerea în primul plan a românilor de pretutindeni, consideraţi până în prezent de mâna a doua de către autorităţile de la Bucureşti.»
William Brînză, fost deputat al diasporei, candidat la prezidenţiale din partea ecologiştilor
Cum vedeţi diaspora după doi ani în care nu s-a luat nicio măsură pentru românii din străinătate?
«Evident mai rău. Iar lipsa de atitudine de la Bucureşti nu face decât să înstrăineze şi mai mult românii de pretutindeni. Am mai spus-o şi o repet: instituţiile care se ocupă în ghilimele de românii din străinătate s-au transformat în agenţii de turism pe banii statului. Tovarăşii ăştia nu merg în străinătate să vorbească cu românii, ci în concedii sau la cumpărături.»
Pe 30 noiembrie va fi organizat Congresul Românilor de Pretutindeni. Credeţi că există timpul necesar pentru a fi organizat bine? Cum aţi alege reprezentanţii, dar numărul lor pe fiecare ţară?
«Congresele de acest tip trebuie organizate de comunităţile de români din străinătate, nu de organizaţii fantomă de la Bucureşti. Şi nu de puţine ori aceste congrese/ simpozioane nu au folosit la nimic. S-au sifonat nişte bani şi cam atât.»
Care este mesajul dumneavoastră în acest moment pentru românii din străinătate?
«Să creadă în continuare în România, în ţara lor. Iar ţara nu o reprezintă nişte politicieni puşi pe căpătuiala, ci frumuseţile noastre, tradiţiile, obiceiurile. Noi nu vom fi mai puţin români dacă interesele noastre sunt reprezentate pe hârtie de un actoraş. Noi suntem cei care păstrăm tradiţiile şi credem în România reală şi profundă. Va mai dura până aceasta va conta. Dar va veni acel moment curând!»
Andi Rădiu