Italienii din străinătate au votat prin corespondență, pentru a alege 12 deputați și șase senatori. De menționat că nu se votează decât prin corespondență, nu se organizează secții de vot la consulate și ambasade.
Potrivit unei anchete jurnalistice, urmată de declanșarea unei anchete a magistraturii, au fost fraude la votul din acest an.
Jurnaliștii de la emisiunea „Le Iene” (Hienele) au documentat cum se fraudează votul italienilor în străinătate. Reportajul pleacă de la o tipografie din Köln, unde sosește o persoană care lucrează pentru unul dintre politicienii candidați pe listele italienilor din străinătate. Cumpără mii de buletine electorale și le completează, apoi fură plicurile expediate de votanți, chiar de la consulat, cu complicitatea unor angajați de la tipografie și consulat. Reportajul arată saci plini cu buletine votate de la Munchen, Koln, Frankfurt. Realizatorii emisiunii au discutat cu un astfel de „furnizor de plicuri”, care a pus mâna pe 3.000 de buletine de vot.
Pentru a fi ales în străinătate, un candidat are nevoie de 7-10 mii de voturi.
După știrea despre posibila fraudă în Germania, a apărut o a doua anchetă, despre frauda în Canada.
Procuratura de la Roma a inițiat o investigație în legătură cu presupusele fraude la votul din Canada (circmscripția America de Nord și Centrală).
Pentru votul italienilor din străinătate au fost alocați 28 de milioane de euro. Pentru cei 4,3 milioane de italieni înregistrați oficial în străinătate, în 177 de țări, au fost înființate 1858 de secții de votare.
Rezultatele de la votul din străinătate, sunt diferite față de Italia. În afară, PD conduce, cu 26%, urmat de centru-dreapta (22%) și M5S (17%).
Voturile au fost trimise în Italia, la Castelnuovo di Porto, lângă Roma, la sediul protecției civile, unde se numără și se centralizează. Procesul de numărare a generat multe critici. Haos și risc de fraude la numărarea voturilor din străinătate, a scris Roma Today. Lipsă de personal, organizare proastă, nereguli la numărătoare.