Gianni Alemanno a inaugurat aseară biroul dedicat de Primăria Romei comunităţii de români, în prezenţa a circa 100 de conaţionali, printre care şi reprezentanţi ai romilor. La inaugurare – prevăzută pentru orele 17,30- au fost prezenţi primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, aflat într-o vizită de două zile în capitala Italiei, şi actriţa Ramona Bădescu, reprezentanta edilului Romei pentru chestiunile privind românii.
În jurul orei 19 a sosit şi primarul Romei, care, după ce s-a scuzat pentru întârziere, le-a promis românilor că la biroul inaugurat vor putea obţine toate informaţiile de care au nevoie, atât cele birocratice, cât şi cele referitoare la posibilităţile de reîntoarcere în patrie. “Cel mai important lucru este respectul: respectul faţă de legile italiene, faţă de Roma”- a spus Alemanno.
Alemanno, apel electoral
Deşi mandatul ii expira abia anul viitor, primarul Romei a făcut un apel politic direct către cei prezenţi: “vă invit, în primul rând, să vă înscrieţi pe listele electorale. Voi puteţi vota la alegerile administrative, la cele pentru alegerile de sector. Sunteţi cetăţeni comunitari, deci folosiţi-vă acest drept. Pentru ca să vă integraţi deplin, trebuie să vă înscrieţi pe listele electorale, în aşa fel încât să puteţi vota la următoarele alegeri, ori pe mine, dacă veţi vrea, sau dacă nu, pe altcineva. Numai aşa veţi avea un reprezentant în Consiliul primăriei şi veţi fi importanţi”.
La sfârşitul întrevederii, Gianni Alemanno a acordat un mini-interviul Gazetei Româneşti:
La întrebarea dacă este o întâmplare că biroul comunităţii de români este în aceeaşi clădire cu oficiul electoral, primarul Alemanno a răspuns, râzând, că este vorba doar de o coincidenţă, dar că îi invită pe români “să se înscrie pe listele electorale, pentru ca să nu piardă o oportunitate importantă pe care o au la dispoziţie”.
Fiind solicitat să spună dacă pe lista lui electorală va exista şi un român, edilul Romei a răspuns că, fără îndoială, va fi loc şi pentru români pe lista lui, “aşa cum a fost deja trecuta pe lista Ramona Bădescu, în 2008”.
Despre “toleranţa zero” şi “expulzare pe orbeşte”
I-am cerut apoi primarului să ne explice ce înseamnă “toleranţa zero faţă de nei care nu sunt în regulă” şi dacă din categorie fac parte şi românii care stau în Italia mai mult de trei luni, muncind la negru şi care fac parte dintr-o zonă “gri”, neavând documente italiene. “Pentru fiecare caz de ilegalitate în parte, cel care va decide va fi judecătorul de pace (“giudice di pace”). Toţi cei care se află într-o zonă “gri” trebuie să intre în legalitate. “Toleranţa zero” se aplică pentru criminali, pentru cei care care comit delicte, şi nu pentru cei care au dificultăţi de natură birocratică, despre care nu putem vorbi de “expulzare pe orbeşte”. In schimb, trebuie expulzaţi delincvenţii, cei care fură, cei care comit crime. Cei care au probleme birocratice trebuie ajutaţi.”
Câte fonduri a alocat primăria pentru comunitatea de români? “In total, au fost alocate 3-4 milioane de euro pentru imigranţi, iar acum, prin acest birou, aceşti bani vor fi cheltuiţi nu doar pentru extracomunitari, ci şi pentru comunitari”.
Miruna Căjvăneanu, Sorin Cehan