În Vinerea Mare,
După trei zile de negocieri între autorităţi pe de o parte şi romii asistaţi de organizaţii neguvernamentale pe de altă parte, abia duminică, prima zi de Paşte, a luat sfârșit ocuparea bazilicii (Foto: La Repubblica). Nomazii au fost astfel mutați într-o structură de primire propusă de Caritas și gestionată de cooperativa socială Domus, în zona Arco di Travertino. O soluție care s-a bucurat şi de aprecierea primarului Capitalei Gianni Alemanno, care i-a felicitat pe voluntarii de la Caritas ”pentru intervenția decisivă care a dus la rezolvarea situaţiei de urgență, în urma ocupării Bazilicii San Paolo”.
“Casa Domnului”
Ocuparea Bazilicii a început vineri, când nomazii şi-au dus bagajele în interiorul bisericii, însoţiţi de reprezentanţii unor ONG-uri (Arci, Caritas, Popica), declarând: «Facem apel la Biserică. Aceasta este casa Domnului, nu avem unde să mergem. Pentru noi, este un “Drum al Crucii”, după o săptămână de evacuări am ajuns aici la San Paolo pentru a cere bisericii să ne ajute să ne sărbătorim Paştele şi să găsim o soluţie pentru a nu sta în stradă».
Negocieri
La faţa locului a sosit şi Mândroc Marian, funcţionar al poliţiei române de pe lângă Ambasada României din Roma.A urmat o negociere între romi, Prefectură şi Primărie. Primăria a propus mai întâi romilor ca femeile şi copiii să fie transferaţi într-un centru social, în aşteptarea cazării într-o tabără special amenajată. Romii, însă, nu au acceptat soluţia primăriei, refuzând ca bărbaţii să fie separaţi de familiile lor. Ei i-au scris Papei, cerând “azil Vaticanului”: ”Facem o cerere de azil statului Vatican şi pentru ca să intervină împotriva persecuţiilor contra romilor”.
Vineri seara, romii au părăsit biserica, acceptând invitaţia care li s-a adresat de a ieşi din bazilica San Paolo, pentru a permite celebrarea Vinerii Sfânte. Cincizeci dintre ei, au rămas totuşi în Bazilică, pentru a urmări slujba religioasă. Iar pentru noaptea de vineri, Vaticanul a oferit romilor posibilitatea de a dormi în două magazii situate lângă locaşul de cult.
Polemici ONG- Primărie
A doua zi, s-a dezlănţuit polemica dintre reprezentanţii Prefecturii, ai primăriei şi cei ai organizaţiilor care îi asistă pe nomazi. “Romii au refuzat transferul într-un centru social”, au spus reprezentanţii primăriei. “Anumite alegeri sunt inumane”- l-au criticat cei de la Sant’Egidio pe primarul Alemanno. Replica lui Alemanno nu s-a lăsat aşteptată: “La Casal Bruciato, tabăra de unde au fost evacuaţi romii, din cele 161 de persoane identificate, 67% cu antecedente penale”.
1000 de euro pentru o repatriere
Tot sâmbătă, Vicariatul Romei a oferit 500 de euro familiilor care pleacă în România. Primarul Romei, Gianni Alemanno, a relansat oferta: ”adăugăm o contribuţie de 500 de euro la repatrierea asistată în România”- cu promisiunea scrisă ca cei care beneficiază de ajutor să nu mai pună picioarul în Italia timp de zece ani. Doar 16 romi au acceptat să se întoarcă în ţară.
Fără a ajunge la un compromis, romii şi-au mai petrecut o noapte în curtea bisericii San Paolo, în timp ce preoţii oficiau înăuntru slujba de Paşte. În după-amiaza zilei de sâmbătă, Protecţia Civilă a instalat trei corturi pentru a proteja copiii şi bătrânii de ploaie. Între timp, asociaţiile solidare cu nomazii au organizat un prânz pentru duminica de Paşte, în zona verde din faţa intrării în biserică.
Alemanno: “Roma, supraaglomerată”
Într-un interviu acordat publicaţiei “Libero”, Alemanno a ţinut să sublinieze că ”acești oameni, romii, trebuie să înțeleagă că Roma este supraaglomerată, că nu mai este loc. Nu se pot gândi să vină să construiască tabere abuzive, astfel poate apoi se întâmplă altă nenorocire ca cea a copiilor morți în incendiul de la Tor Fiscale. Îi vom face să înțeleagă, și prin intermediul unei campanii de informare în țara lor, că este inutil să vină aici dacă nu au un loc de muncă legal”.
Papa le-a trimis nomazilor un ou de Paşte
Papa Benedict al XVI-lea și-a exprimat apropierea față de grupul de romi care au găsit sprijin în bazilica San Paolo, după evacuarea din tabăra lor, printr-un comunicat emis de Biroul de presă din Vatican. Mai mult, Papa le-a trimis romilor Ou de Paște predat luni de secretariatul de Stat la bazilica San Paolo. Susţinerea Papei a fost exprimată și în mesajul Urbi e Orbi: “trebuie să-i primim pe exilați și refugiați”.