Menu
in

Victor Ponta: “Românii din străinătate trebuie eliminaţi de pe listele electorale”

Autorităţile româneşti trebuie să ofere Curţii Constituţionale, până pe 31 august, date exacte privind numărul de alegători cu drept de vot, înscrişi pe listele electorale permanente, după ce joi, judecătorii Curţii au decis să amâne o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului de pe 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

În acest sens, premierul Victor Ponta, după o video-conferinţă cu prefecţii din toată ţara, a explicat cum se va face numărătoarea alegătorilor.

Potrivit “Gândul”, care a transmis live declaraţiile premierului, Victor Ponta a explicat că, în verificarea listelor electorale trebuie avute în vedere patru categorii de persoane: 1. cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, care trebuie eliminaţi de pe listele electorale; 2. persoane decedate (care au decedat în altă localitatate sau în altă ţară şi datele nu au fost transmise); 3. persoanele care nu mai au drept de vot (condamnări penale sau afecţiuni medicale); 4. cetăţenii români care au renunţat la cetăţenia română.

Potrivit lui Ponta, românii stabiliţi peste hotare: „nu mai trebuie sa figureze, conform legii, pe listele electorale din România”. „Desigur, ei nu îşi pierd dreptul de vot”, a adăugat premierul, fără însă a preciza pe ce liste vor fi incluşi electorii din diaspora, deşi a fost solicitat de jurnalişti să aducă explicaţii şi detalii.

 

Ponta a arătat că, potrivit datelor actuale, numărul românilor cu domiciliul în străinătate este de 549.000 persoane. „Conform legii, cei care au domiciliu în străinătate nu mai sunt pe lista de aici. Primarii au ridicat problema celor care sunt pe lista de aici deși locuiesc în străinătate. Nu există liste electorale permanente în străinătate, dar ei votează în străinătate”, a spus Ponta.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei, i-ar fi explicat premierului Victor Ponta că sunt dificultăţi în ceea ce priveşte numărarea românilor care au plecat în străinătate: “s-au stabilit acolo, cu acte, apoi au fost urmaţi de familie, dar fără acte legale.

„Acolo stau, acolo şi-au făcut rostul”

„O persoană a plecat prima, a reuşit să-şi facă acte, ceilalţi au plecat după el, dar nu au domiciliu legal în Italia sau Spania. Dar acolo stau, acolo şi-au făcut rostul”, a spus Adomniţei.

Ponta i-a replicat că aceşti români au şi ei drept de vot în România, chiar dacă nu mai stau în ţară. „Da, dar nu mai sunt pe lista mea electorală. Sunt pe listă la Valencia”, i-a răspuns Adomniţei.

O altă categorie de cetăţeni români care apar nejustificat pe listele electorale permanente sunt cei veniţi din Republica Moldova, care au obţinut cetăţenia română. Ei au declarat un domiciliu fictiv în România, pentru a fi în regulă cu actele, dar locuiesc în alte ţări, a mai explicat Adomniţei.

„Conform legii, cei care au domiciliu în străinătate nu mai sunt pe lista de aici. Primarii au ridicat problema celor care sunt pe lista de aici deși locuiesc în străinătate. Nu există liste electorale permanente în străinătate, dar ei votează în străinătate”, a spus Ponta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version