Sâmbătă 18 octombrie, pentru prima dată, un candidat la alegerile prezidenţiale s-a întâlnit cu românii din străinătate. Nu întâmplător, vizita a avut loc în ţara cu cea mai mare comunitate românească din lume, în Italia.
Faptul că la eveniment a participat aproape jumătate din Guvernul României, iarăşi e o premieră.
Ponta la Torino, Tăriceanu la Roma, candidaţii încep OFENSIVA în Diaspora
Înainte de ora 14, ora la care trebuia să înceapă întâlnirea, în faţa Teatrului Carignano din Torino, în centrul istoric al oraşului, era destul de puţină lume. Un soare plăcut acoperea piaţa, neobişnuit pentru această perioadă la Torino.
Dealtfel, după ce a sosit, Victor Ponta a remarcat în primul rând soarele, făcând fără să vrea o trimitere la celebra axiomă a anilor 90: „Iliescu apare, soarele răsare!”
„Este prima dată că văd atâta soare la Torino”, a spus premierul, sugerând că soarele a apărut odată cu oaspeţii.
În piaţă, în faţa teatrului, majoritatea la patru ace, femei în rochii elegante şi bărbaţi în costume, o cu totul altă faţă a imigraţiei faţă de ce şi-ar închipui cineva gândindu-se la electoratul românesc din Italia. Dacă nu putea fi chiar o reuniune a clubului Rotary, mai lipsea puţin. Totul s-a desfăşurat într-o atmosferă de calm desăvârşit, chiar şi protestul militanţilor anti-fracking (obligaţi să nu se manifeste zgomotos chiar de autorizaţia primită de la Chestură – MANIFESTAZIONE SILENZIOSA).
O cerşetoare mai apărea din când în când, cu un pahar gol în mână, comunicându-şi nemulţumirea pentru încasările mici: nimeni nu-i dădea nimic.
Piaţeta din faţa teatrului a început să se umple de personalităţi. Consulii de la Milano şi Torino, George Bologan şi Tiberiu Dinu, apoi consulul onorific de la Genova, Massimo Polio, dădeau deja greutate locului.
Dar apoi au început să apară miniştrii. Unul, doi,… cinci… Mihnea Costoiu, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare, care este şi preşedinte PSD Diaspora. Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni. Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Titus Corlăţean, Ministrul Afacerilor Externe. Liviu Dragnea, Viceprim-ministru, Ministrul dezvoltării regionale și administrației publice. Prima şedinţă de Guvern din Italia, se putea intitula. În fine, a apărut primul dintre miniştri, Victor Ponta, şi soţia sa Daciana.
Cei cărora premierul candidat le-a vorbit mai întâi au fost membrii filialelor PSD din Italia, adunaţi la subsolul teatrului, în timp ce oamenii simpli, „civilii” de la evenimentul organizat de PSD Italia, aşteptau în sală.
Au fost prezenţi militanţi de la filialele PSD Roma, Borghesiana, Latina, Tivoli, Vercelli, Torino, etc. pentru „a-l saluta” pe candidatul lor la preşedinţie. „Am venit să-i urăm succes, are toată susţinerea noastră (ci mancherebbe altro, ar fi replica italiană) – suntem foarte convinşi de victoria lui. Dacă nu din primul tur, atunci din al doilea”, ne spune Cristi Nahoi din Roma, unul dintre vicepreşedinţii PSD Italia.
Acesta era şi unul dintre subiectele preferate de discuţii: „riscul” e să ia din primul tur, spuneau membrii de partid, înarmaţi cu „ghidul de comunicare al militantului PSD” (60 de pagini pe hârtie lucioasă, în două culori alb-roşu, cu întrebări şi răspunsuri standard, de tipul „De ce să îl votăm pe Victor Ponta Preşedinte?”: pentru că „Victor Ponta a îndreptat nedreptăţile făcute cetăţenilor români”).
În fine, la ora 15.30, în faţa unei săli nu foarte pline, ba chiar ar fi fost loc de încă pe-atâta lume, Marian Turea, preşedintele PSD Italia, i-a introdus pe invitaţi: Victor Ponta, Daciana Sârbu, Titus Corlăţean, Rovana Plumb, Liviu Dragnea, Mihnea Constantin (sic!), ultimul dintre ei cerând un miel, după obiceiul românesc, pentru schimbarea numelui din Costoiu.
Ministrul Cercetării, într-un fel gazdă, fiind preşedintele membrilor PSD din străinătate, a început în forţă, comunicând oamenilor că „sunteţi flacăra vie a românismului în Italia”. MIhnea Costoiu a mai spus că guvernul, „dincolo de vorbe, face pentru românii din străinătate”, referindu-se la scăderea taxelor consulare. „Reducerea taxelor pentru declararea copiilor este cel mai important mesaj”, a încheiat ministrul Cercetării.
Rovana Plumb a transmis că „vă aşteptăm cu drag acasă”, şi „avem nevoie de fiecare dintre dumneavoastră”, dar cei care nu vin pot sta liniştiţi, ministrul român al muncii se bate ca drepturile lor să fie respectate în străinătate.
Titus Corlăţean a prezentat o soluţie pentru imaginea românilor: „Numai o Românie cu adevărat puternică şi respectată va putea să transfere respectul şi asupra românilor din străinătate. Ceea ce spun merge dincolo de alegerea preşedintelui: o Românie mai puternică vine şi în sprijinul dumneavoastră”.
Foarte importante sunt relaţiile – internaţionale, politice, personale. Relaţiile speciale dintre Italia şi România nu au fost niciodată mai bune, iar dincolo de cele oficiale, există strânse relaţii de prietenie, cu Federica (Mogherini) sau Matteo (Renzi). Colaborarea dintre PSD şi PD are şi rezultate, potrivit ministrului de Externe, care a spus că în 2011 românii au contribuit la alegerea lui Piero Fassino ca primar la Torino. Toate aceste relaţii vor fi puse în sprijinul românilor, a mai promis Titus Corlăţean.
Bogdan Stanoevici, care a întârziat puţin la eveniment (fiind angajat într-o discuţie cu militanţii anti-fracking din afara teatrului) a ţinut discursul său standard cu „eu mă consider un român de pretutindeni” (a stat 22 de ani în Franţa), „nu vreau să aud de capul plecat, sabia nu-l taie, nu avem de ce să ţinem capul plecat”, încheind cu un îndemn la unitate.
Liviu Dragnea a spus că a fost impresionat de discuţia cu o familie din Braşov care are o afacere de succes în Italia, dar care ar vrea să se întoarcă în România, pentru că „le este greu printre străini”.
După ce a constatat că „nu suntem uniţi” (din cauza dezbinării promovate în România timp de 10 ani), a explicat că Victor Ponta vrea „să unească poporul român” şi a anunţat că există granturi de 50 – 100.000 de euro pentru cei care îşi deschid o firmă în România şi puncte de lucru în străinătate. Condiţia este să plătească taxele în România. Cum să nu fii de acord, având în vedere nivelul taxelor din Italia şi din Occident, în general, faţă de cele din România?
A urmat discursul lui Victor Ponta.
(continuă în partea a doua)
Sorin Cehan