Premierul României a acordat în exclusivitate un interviu publicaţiei “Info Camera Italia”, în care vorbeşte despre atitudinea guvernului pe care îl conduce faţă de românii din diaspora care vor să investească în ţară, dar şi despre strategia PSD în raport cu oamenii de afaceri în general.
Victor Ponta a fost întrebat şi cât timp salariile românilor vor mai concura cu cele din China. Răspunsul premierului a fost diplomatic: „În ceea ce priveşte salarizarea, se remarcă faptul că şi aceasta începe să crească. Nu salarizarea va fi factorul decisiv pentru a atrage investiţii străine.”
Domnule prim ministru, care este importanţa pe care o acordă Guvernul României oamenilor de afaceri români din diaspora?
«Mediul de afaceri românesc din diaspora este foarte important pentru noi, din mai multe puncte de vedere: investitorii români în afară arată că economia românească se dezvoltă şi se extinde; în acelaşi timp, vorbim de un anumit prestigiu pe care îl câştigăm.
Nu în ultimul rând, investiţiile române în afara ţării pot duce la parteneriate care să aducă investitori străini în România.
În toate vizitele mele externe, am pus mult accent pe promovarea interesului comunităţii de afaceri româneşti în exterior, încercând să identific oportunităţi pentru aceştia de investi în afară.»
Există facilităţi pentru investitorii străini care investesc în România, care ajung şi la zeci de milioane de euro, cum a fost în cazul Pirelli. Pentru cetăţenii români din străinătate care vor să investească în ţară, există vreo facilitate?
«Un lucru trebuie să fie clar. Nu tratatăm discriminatoriu investitorii. Nivelul investiţiei şi dacă aceasta este sau nu una strategică determină anumite condiţii mai mult sau mai puţin favorabile pentru investiţii.
Românii din afară sunt oricând bine-veniţi să investească acasă. De altfel, românii din afară, toţi, au contribuit substanţial în ultimii zece ani la creşterea economiei româneşti, prin banii trimişi în ţară.»
Cât timp salariile românilor vor mai concura cu cele din China?
Punctele de atracţie ale României pentru investiţii străine sunt cota unică de 16% şi costul redus al forţei de muncă. Cât timp se va mai menţie această cotă şi cât timp salariile românilor vor mai concura cu cele din China?
«Cota unică de impozitare a profitului nu se va modifica. Nu avem în plan o astfel de modificare. Suntem adepţii stabilităţii fiscale, tocmai pentru a crea un mediu propice investiţiilor.
În ceea ce priveşte salarizarea, se remarcă faptul că şi aceasta începe să crească, inclusiv ca urmare a unei pregătiri tot mai bune a forţei de muncă.
Cred că investiţiile vor continua să vină atâta timp cât România va oferi un mediu politic şi economic stabil. Nu salarizarea va fi factorul decisiv pentru a atrage investiţii străine.
De altfel, tot mai multe firme mari deja prezente în România continuă să mărească volumul investiţiilor şi anunţă extinderea afacerilor pe care le au în ţara noastră. Anul trecut am înregistrat un nivel record al investiţiilor străine, prin comparaţie cu ultimii patru ani.»
Salariul minim african din România: 800.000 de angajaţi sunt plătiţi cu 190 de euro pe lună
Aţi fost recent în Italia şi l-aţi întâlnit pe Matteo Renzi, premierul italian. Aţi avut discuţii despre atragerea investitorilor italieni în România? O investiţie italiană în România înseamnă o investiţie în minus în Italia, de ce ar fi Renzi de acord?
«Nu aceasta este perspectiva corectă de a privi lucrurile. Schimburile comerciale şi investiţiile în afara ţării de apartenenţă contribuie la economia Italiei.
Suntem în Uniunea Europeană, lumea este în plin proces de globalizare. Închiderea graniţelor sau ţinerea prizonieră a mediului economic nu funcţionează. Sunt sigur că şi Guvernul Italiei îşi doreşte prosperitate pentru firmele italiene, iar la asta ajută inclusiv investiţiile în afara teritoriului italian. »
Există o descriere simplificată, să-i spunem populară, a PSD, în privinţa sprijinului pentru iniţiativa privată: PSD este de stânga, deci contra întreprinzătorilor, în timp ce „liberalii” îi susţin pe oamenii de afaceri. Cât este de adevărată această descriere?
«Din 2000 încoace guvernele conduse de PSD care au fost la conducerea României au dovedit de fiecare dată cât de simplistă şi chiar falsă este această perspectivă.
PSD a arătat că poate asigura un foarte bun echilibru între măsurile cu caracter social – specifice stângii, să spunem – şi cele menite să vină în sprijinul mediului de afaceri.
Oricine vă poate spune că din 2012 guvernul pe care l-am condus a luat numeroase măsuri pro-economie, pro-mediul de afaceri, de la reduceri de taxe, precum TVA la alimente, la măsuri de sprijin financiar direct pentru firme. Şi continuăm pe această direcţie, urmând a discuta în primăvară cu finanţatorii internaţionali măsuri precum reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit.»
Din cauza crizei, mulţi români din diaspora, în special din Italia şi Spania, se întorc în România, unii dintre ei cu bani economisiţi, dar majoritatea cu buzunarele goale. Vă bucuraţi de sosirea lor?
«Nu mă bucur de faptul că sunt oameni nevoiţi să se întoarcă în ţară din cauza greutăţilor. Dar, în acelaşi timp, sper ca cei care se întorc să remarce schimbările pozitive din economie şi din societate.
Sper ca în anii următori piaţa muncii să fie cât mai capabilă de a absorbi forţa de muncă care revine în ţară.»
Victor Ponta, după întâlnirea cu Matteo Renzi: „Mulţumesc Italiei pentru că sprijină lecţiile de limba română”
Care este strategia noului guvern faţă de românii din diaspora?
«Foarte mulţi ani relaţia cu românii din diaspora s-a întreţinut doar prin declaraţii frumoase sau declaraţii de intenţie, dar fără măsuri concrete.
Acest guvern schimbă strategia. Noi ne raportăm la românii din diaspora ca cetăţeni ai statului român, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii.
Punem accept pe activitatea instituţiilor, pe creşterea eficienţei şi implicării acestora. De aceea, am înfiinţat un minister al românilor de pretutindeni.
Importanţa comunităţilor de români din afara ţării este prea mare pentru ca relaţia cu acestea să fie doar în sarcina MAE.»
(Info Camera Italia, nr. 2/2014)