Prea mult haos la ghișeele de la Motorizzazione, după intrarea în vigoare a legii privind cirulația mașinilor cu număr străin în Italia. Așa încât Poliția locală din Verona are intenția de a aplica doar din februarie sancțiunile aspre prevăzute de decretul siguranței, în vigoare din 4 decembrie, anunță „Il Sole 24 Ore”.
De fapt, de peste cinci ani se încerca introducerea unor restricții. În timpul ultimei legislaturi a Parlamentului, a fost prezentat cu un proiect de lege care, printre altele, prevedea o perioadă de tranziție de șase luni, pentru a studia punctele critice ale aplicării legii și a o corecta. În schimb, norma actuală prevede aplicarea imediată, fără proceduri specifice.
Deci, întârzierile tipice importurilor normale de vehicule, inclusiv verificarea contra evaziunii TVA-ului, aici sunt absolut inutile, pentru că nu există nicio achiziție. Proprietarii își reînmatriculează mașina în Italia. Probleme au și cei care doresc în mod legitim să evite sancțiunile, ducând vehiculul în străinătate.
Astfel, birourile provinciale de la Circulație (Motorizzazzione), deja în serios deficit de personal, au fost luate cu asalt. Și se creează tensiune, mai ales în rândul românilor. Atât de mare este tensiunea încât ambasadorul României a cerut o întâlnire cu guvernul italian. Se așteaptă o circulara ministerială care să explice aplicarea normelor. Circulara ar trebui să apară în perioada Craciunului, mai scrie Sole 24 Ore.
«Ar fi nevoie de un an»
Marian Mocanu, militant pentru drepturile românilor din Italia și auor al cărții „Come fratelli” arată că un an de zile ar fi un termen rezonabil de tranzițe, pentru aplicarea acestei legi.
«In primul rand aceasta lege intereseaza toti strainii si nu doar romanii, eventual se poate spune ca e impotriva tuturor strainilor.
Pe de alta parte eu m-am saturat sa vad masini cu numere romanesti care parcheaza oriunde si nu respecta nici o lege a circulatiei pentru ca oricum soferii nu pot fi amendati si raman nepedepsiti.
Soferii romani trebuie sa aiba aceleasi drepturi dar si aceleasi indatoriri ca si colegii italieni.
Nu toti soferii romani nu respecta legile de circulatie, se intelege, dar sunt foarte multi care au un comportament stradal periculos.
E adevarat ca sunt si multi italieni care nu respecta legile de circulatie dar asta nu justifica neregulile romanesti sau de alta nationalitate.
In sinteza, o schimbare in legislatia italiana este necesara, probabil noua legge nu este cea mai potrivita dar oricum ceva trebuie modificat iar Italia este o tara libera care are puterea necesara pentru a-si face toate legile pe care le doreste. In loc de 60 de zile daca timpul la dispozitie pentru inmatricularea masinilor in Italia ar fi un an ar fi rezonabil.», ne-a declarat Marian Mocanu.
Cel mai mare cotidian economic din Italia: «Legea contra mașinilor românești AR TREBUI MODIFICATĂ»
Cel mai mare cotidian economic din Italia: «Legea contra mașinilor românești AR TREBUI MODIFICATĂ»