Proiectul Legii Vaccinări, publicat pe 10 aprilie 2017 pe site-ul Ministerului Sănătăți și modificat pe 31 iulie 2017, a fost înaintat Guvernului la sfârșitul lunii august și prevede că nici părinții care sunt plecați în străinătate nu sunt scutiți de obligațiile impuse de respectivul act. Părinții vor putea fi sancționați cu amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei. Cei din Italia pățesc la fel: la 6 ani, vârsta de școlarizare obligatorie, părinții copiilor nevaccinați vor trebui să plătească amenzi grele.
Astfel, în cazul în care intră în vigoare așa cum e prevăzut, adică din 2018, părinții plecați vor trebui să ia în calcul faptul că actul le impune să desemneze un responsabil pentru prezentarea copilului la vaccinare.
Unele țări prevăd obligativitatea vaccinării, altele nu. Se nasc noi întrebări, în special legate de repatrierea copiilor, dacă vaccinările făcute în alte țări sunt valabile în România sau nu, dacă e nevoie de certificate medicale traduse sau ce se întâmplă cu copiii cărora nu li s-a declarat rezidența în străinătate.
Cazul celor care locuiesc în Italia
Guvernul italian a adoptat în urmă cu patru luni un decret-lege care-i obligă pe părinți să-și vaccineze copiii pentru a-i putea înscrie la școală, pe fondul unui vârf al cazurilor de rujeolă care afectează țara de la începutul anului. Decretul ”face obligatorii anumite vaccinuri care până acum erau doar recomandate”, cum ar fi cele împotriva rujeolei sau meningitei.
De acum va fi ”imposibilă” înscrierea la creșă sau grădiniță a copiilor între 0 și 6 ani nevaccinați. În total 12 vaccinuri devin obligatorii. La 6 ani, vârsta de școlarizare obligatorie, părinții copiilor nevaccinați vor trebui să plătească amenzi grele.
În Spania vaccinarea copiilor nu este obligatorie, părinţii fiind cei care îşi dau sau nu consimţământul pentru realizarea acesteia. Însă, pentru integrarea în comunităţile de copii, vaccinarea este obligatorie, scrie Inforoes.com.
Potrivit proiectului din România, părinții vor fi obligați să asigure prezentarea copilului la medicul de familie pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii.
Obligația va fi impusă o dată ce proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România va intra în vigoare. Pentru asta, el are nevoie de votul Executivului, al Parlamentului, de aprobarea șefului statului, dar și de publicarea în Monitorul Oficial.
Pentru neîndeplinirea acestei obligații, părinții vor putea fi sancționați cu amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei, de la a doua abatere încolo.
Lucrurile se vor complica și mai mult, mai ales în privința cuantumului amenzilor, în momentul în care copiii vor trebui înscriși la grădiniță sau la școală, pentru că li se va cere calendarul vaccinărilor.