Michela Bartolotta, tânăra din Padova care a jignit poporul român într-o postare pe facebook, a fost denunţată la autoritatea judiciară în urmă cu patru ani de Leontin Cojocea, preşedintele Centrului de Asistenţă şi Servicii pentru Cetăţenii Români din Italia. El s-a adresat avocatului Gabriele Dallara cerându-i să prezinte plângere. În plângerea predată carabinierilor din La Spezia de Dallara nu au fost uitate nici cele 58 de persoane care au dat “Like” la postarea fetei. Rezultatul procesului a venit pe 15 mai, Bartolotta fiind condamnată la patru luni de închisoare, cu suspendare, și plata cheltuielilor de judecată. «În particular, insultele la adresa femeilor ofensează demnitatea, onoarea şi reputaţia întregii componente feminine a asociaţiei şi a întregii comunităţii româneşti », ne declara Cojocea în urmă cu patru ani.
În 14 iulie 2014, într-o zi de luni, a avut loc atacul. “Eu şi poporul român nu ne vom înţelege niciodată, cu curve fără ruşine, îngrijitoare deprimate şi alte elemente urât mirositoare lipsite de civilizaţie şi educaţie”, a scris Michela Bartolotta pe Facebook. Şi a promis: “Mai devreme sau mai târziu vă extermin”.
Tânăra care a denigrat poporul român ajunsese în august 2012 în finala Miss Muretto, obţinând doar titlul de “miss In Forma”. Titlul de Miss Muretto a fost câştigat cu un an înainte de o româncă din Asti, Călina Pletosu, aşa s-ar explica ura italiencei contra românilor, şi în special a româncelor, pe care le-a catalogat în bloc drept “c…e”.
Postarea ei a fost observată de Alberto Gottardo, jurnalist al unui cotidian local din Padova. Jurnalistul a rămas uimit de zecile de like-uri oferite imediat fetei de către amicii ei. “Nu reuşesc deloc să subevaluez aceste episoade”, a scris Gottardo. “Dacă cineva ia un crick şi strigă negru de rahat în faţa unui adolescent, o face şi pentru că ştie că are în spatele său un “popor” care spune ” însă eu nu sunt rasist” şi poate este nevoie să înceapă să se indigneze şi să spună “eu nu sunt rasist, punct”, a mai scris jurnalistul italian.
Reacția comunității românești a fost imediată.
Tot atunci, Nona Evghenie, fost consilier comunal la Padova, a anunţat că o va da în judecată pe Bartolotta. Iată ce a scris atunci Nona pe facebook: “Noi, românii din Italia, cei care plătim taxe şi facem să meargă înainte această ţară (suntem peste un milion de cetăţeni), cele care îngrijim rudele voastre cu dragoste şi ieftin, cei care construim casele voastre de multe ori prost plătiţi şi mai mult de 8 ore pe zi, cei care vă vindem pâinea, cei care vă servim la restaurant, care vă oferim servicii de infirmerie în spitale, care vă servim mai bine la ghişeul băncii voastre, noi nu vom jigni niciodată pe nimeni. Ne-au învăţat respectul pentru demnitatea umană şi ne-au învăţat şi că avem drepturi. Cred că ceea ce aţi afirmat este un grav episod de intoleranţă care jigneşte nu doar românii, ci tot poporul italian şi care ar merita să fie evaluat de autoritatea judiciară.”
Au existat și reacții infantile, reacții respinse imediat de românii din Italia. Cătălin Mustăţea, atunci consilier local la Villafranca şi preşedintele asociaţiei “Moment Zero” se trezea să ceară scuze pentru chestiuni care nu aveau legătură cu subiectul: «Accept scuzele» (Accetto le scuse) şi «profit de ocazie pentru a cere scuze şi eu, în numele întregului meu popor, italienilor care au suferit nedreptăţi din partea unor conaţionali de-ai mei.» (e colgo l’occasione per chiedere scusa anch’io, a nome di tutto il mio popolo, agli italiani che hanno subito torti da parte di alcuni miei connazionali)
Evident, era ceva în neregulă. Mustăţea nu reprezenta poporul român şi nici nu putea cere scuze în numele lui. Reprezinta asociaţia sa şi eventual alegătorii care l-au trimis în consiliul local din Villafranca di Verona (160 de voturi). Mustăţea facea parte şi dintr-o asociaţie auto-intitulată partid, care comemorează în fiecare an omorul comis de Mailat, punându-şi cenuşă în cap în numele românilor.