Menu
in

Uniunea Europeană: proiect de apărare a drepturilor copiilor din familiile de emigranti (VIDEO)

ROMA 2 iulie 2011- Joi, 30 iunie, a avut loc la Roma, la sediul Reprezentanţei Uniunii Europene, prezentarea proiectului “Pro Child”, sub sloganul “Nimeni nu poate creşte singur” (“Nessuno può crescere solo”). Este vorba de un proiect co-finanţat de Uniunea Europeană, care ȋşi propune, ȋn primul rând, să apere şi să promoveze drepturile minorilor români, fiii imigranţilor plecaţi la muncă peste hotare.

Proiectul, care se va ȋncheia ȋn noiembrie 2012, se va desfăşura ȋn patru oraşe: Roma, Milano, Braşov şi Vâlcea şi va fi coordonat, respectiv, de patru asociaţii partenere: “Spirit românesc”, “Bambini in Romania”, “Interculturando” şi “Inimă pentru inimă”.

In România, asociaţiile ȋşi propun să combată efectele negative ale fenomenului de abandonare a minorilor pe de o parte, şi, pe de altă parte, să ofere sprijin copiilor lăsaţi acasă singuri de părinţii plecaţi la muncă ȋn Italia şi alte ţări europene- "orfanii albi" cum mai sunt numiti.

In Italia, activitatea asociaţiilor va fi centrată pe combaterea discriminării la care sunt supuşi minorii români, ȋn special cei de etnie romă. Sunt prevăzute activităţi de sensibilizare şi informare la nivel instituţional şi mai ales ȋn şcoli din cele două oraşe-ţintă, Roma şi Milano.

Scopul general al proiectului Pro Child este acela “de a promova şi a susţine dreptul copiilor şi adolescenţilor de a creşte în interiorul propriilor familii şi de a fi integraţi pe de­plin în comunităţile locale”- a declarat Dana Mihalache, preşedinta asociaţiei “Spirit Românesc”, una din cele patru organzaţii partenere.

În afară de activităţile de sensibilizare îndreptate către tineri şi realizate de către operatori special instruiţi în materie şi voluntari, se vor desfăşura şi activităţi de “formare a unei noi figuri de mediatori, respectiv mediatori sociali ai comunităţii, cu intenţia de a încuraja promovarea drepturilor copilu­lui, dar şi de a identifica cazurile extrem de vulnerabile care necesită acţiuni de intervenţii specifice”- au mai spus organizatorii la conferinţa de prezentare a proiectului.

Proiectul Pro Child este realizat prin contribuţia Comisiei Europene– Programul Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie.

Miruna Cajvaneanu

Citeste si:

Depresie, migrene, gastrite, diabet şi sinucidere: iată “Sindromul Italia” (VIDEO)

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version