Poveste din Italia din ce în ce mai multietnică: fetiță din Modena, unica italiancă într-o clasă cu 18 străini. Mama ei a decis să schimbe școala, pentru că fetița era discriminată.
O fetiță din Modena a schimbat școala, pentru că era unica italiancă într-o clasă de străini și era izolată de colegi. La începutul lui octombrie, mama sa, Rosaria Piccinno, a decis să facă publică situația: în clasa a doua a Școlii Cittadella din Modena, fiica sa era singură într-o clasă de 18 străini. ”Eu nu mă tem de străini, însă aș dori ca școala să funcționeze corect. În situația care s-a creat este însă imposibil să studiezi”, a afirmat femeia.
În interviul acordat emisiunii Agorà de pe Rai3, femeia a explicat dificultățile trăite de fetiță, marginalizată într-o clasă multiculturală. Rosaria a povestit că în clasă erau numeroase naționalități – români, marocani, turci, filipinezi, chinezi, portoricani – și ca unica italiancă era marginalizată de ceilalți.
Fetița era izolată: în recreații încerca să se integreze în rândul celorlalți, în zadar. ”Până la urmă noi trăim în Italia…”, a oftat femeia, subliniind că problema cu siguranță nu sunt copiii, fiindcă toți sunt egali: problema sunt părinții și educația pe care le-o dau.
Fetița, pe timpul anului școlar, invitase copiii acasă pentru a face temele împreună, primind numai refuzuri, deoarece, așa crede mama, ea nu era de aceeași religie cu ei. ”Ei îi era interzis să facă temele cu alți colegi de școală, pentru că nu era de aceeași religie, ci era de religie catolică”. Rosaria a relatat cu durere că a fost chiar și jignită și amenințată de ceilalți părinți, iar în ultima zi de școală au așteptat-o în fața școlii: fiica sa a fost amenințată în mod grav de o colegă de clasă.
În plus, programa clasei a doua era înapoiată, au revenit de la scrierea cursivă de mână la scrierea cu majuscule, fiindcă în clasă fusese inserat un copil care nu cunoștea italiana.
Rosaria a obținut de la inspectorat permisiunea de a schimba școala fiicei. Mama a afirmat că ar vrea o școală realmente în măsură să integreze copiii și că cine a conceput acea clasă nu avea nici cea mai vagă idee ce se întâmplă între copii: potrivit doamnei, acolo nu exista integrare pentru că, în afara școlii, niciunul nu voia să interacționeze cu fiica ei.
«Anul trecut, la început, erau cinci italieni care pe rând au fost retrași de părinți pentru că erau prea mulți extracomunitari în clasă. Eu i-am semnalat directorului situația, apoi primăriei și inspectoratului școlar, apoi m-am adresat presei, cotidianului Il Resto del Carlino și chestiunea a devenit publică. Școlile ghetou sunt dăunătoare nu doar pentru copiii italieni, ci și pentru imigranți.»