in

Un român din Italia va urca pe cel mai înalt vârf al Americii de Nord

Alpinistul Petru Vătăman, stabilit în Italia de 18 ani, cel care a dus steagul românesc pe cele mai înalte vârfuri din Africa, America de Sud și Europa, se pregătește acum de o nouă provocare. Pe 14 iunie a plecat într-o nouă aventură, aceea de a escalada cel mai înalt munte din America de Nord, vârful McKinley, de 6194 m altitudine.

În afara problemelor create de altitudinea mare și condițiile meteorologice extreme (-40°C), echipa formată din patru alpiniști va merge fără ghizi locali, din cauza lipsei fondurilor necesare. Și de această dată, românul povestește în exclusivitate pentru Gazeta Românească, amănunte despre noua aventură.

Petru Vătăman are 42 de ani și este originar din Oradea. Are pasiunea pentru munte și în special pentru cățărat de la vârsta adolescenț ei. “Aș fi tentat să spun că mă cațăr de când mă știu, dar am început în mod serios la vărsta de 16 ani, cu primele escalade timide în Munții Bihorului, mai precis în Vadul Crișului și Suncuiuș. De la acele momente superbe au trecut mai bine de 24 de ani și acum am la activ 15 vârfuri de peste 4.000 metri altitudine, dintre care trei peste 5.000 metri: Kilimangiaro, “acoperișul Africi”, Alpamayo din Peru și Elbrus, vârful cel mai înalt din Europa, situat în Caucaz. Au fost trei expediții superbe în care am reușit să urcăm steagul României pe două dintre “Seven Summit”, cele mai înalte șapte vârfuri, de pe cele șapte continente ale globului. Urmează vârful McKinley, cel mai înalt din America de Nord.”, mai spune românul.

Ultima expediție importantă a lui Petru Vătăman fost alături de partenerul său de alpinism, chirurgul italian Marco Antonio Zappa, împreună cu care a escaladat vârful Alpamayo din Peru. Alpinistul român a realizat deja 15 escalade, pe vârfuri de peste 4.000 mentri altitudine, dintre care două peste 5.000 m: Kilimanjaro, “acoperișul Africi”, și Elbrus, vârful cel mai înalt din Europa, aflat în Caucaz. Vîrful McKinley (sau Denali), 6.194 m, este cel mai înalt munte din America de Nord. Se găsește în statul american Alaska, în Parcul Național. Muntele poartă numele lui William McKinley, al 25-lea președinte al SUA.


Problemele financiare au apărut de la început, lucru care i-a constrâns pe membrii expediției să ia o decizie foarte grea, să renunțe la serviciile ghizilor. Alături de român și medicul italian au venit alți doi alpiniști. “Un dezavantaj ar fi că am decis să renunțăm datorită problemelor economice, la serviciile ghizilor, care ne-ar fi dublat cheltuielile. E tot mai dificil să găsești sponsori interesați pentru asemenea acțiuni și n-am avut alternativă. Un avantaj însă e că sau alăturat alți doi membri, instructori profesioniști de schi și alpionism. Ne cunoaștem de ceva timp, am participat împreună la câteva acțiuni. împreună cred că formăm o echipă care va duce la bun sfârșit expediția.”

Petru Vătaman ne-a descris condițiile pe care le vor găsi în Alaska. “Zona este în apropierea latitudinii de 63°, nord, deci aproape de polul nord, zonă unde oxigenul este mai rarefiat decât la latitudine asemănătoare în Himalaya, de exemplu. 6200 m altitudine pe McKinley e ca 7500- 8000 m în Himalaya. În plus există niște vânturi foarte puternice create de întâlnirea curenților de aer din acea zonă. Sunt condiții climatice extreme, cu temperaturi de până la -40°C. Ne consolăm cu ideea că din punct de vedere tehnic, traseul este mai ușor ca alți munți unde am mai fost. Nu e chiar nevoie de alpinism extrem. Dacă e să ne gândim că fără ajutoare trebuie să ducem fiecare 50 de kg de materiale și provizii, totul devine complicat. “

Proviziile și stabilirea taberelor de bază sunt alte două mari probleme. “Corturile vor trebui să le punem în zăpadă, sub nivel, pentru că vânturile foarte puternice să nu le smulgă. Apoi trebuie un combustibil special pentru acele temperaturi. Mâncarea, e clar, cât mai concentrată, pe bază de “liofilizate”. Vom încerca să mai luăm ceva preparate de carne uscată și brânză de tip grana sau parmiggiano. Apoi vom face supe, ceaiuri. Pentru cele 3 săptămâni de expediție vom căra 20 de kg pe spate și aproximativ 30 pe sănii speciale.”

În afara alpinismului, românul mai are o pasiune: fotografia. “Avem un sponsor, un cetățean japonez care are o afacere la Milano, un magazin de produse foto și care m-a rugat să probez, în situații extreme un aparat de fotografiat special, cu angrenaje speciale pentru acele condiții extreme. S-a potrivit de minune pentru că a doua mea mare pasiune e fotografia.

Andi Rădiu

Alpinista Crina Popescu, 7 vulcani la 16 ani

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vasile Baciu, sindicalistul din Padova: ”Mulți devin patroni pentru a avea de muncă”

Rieti, cetățenie onorifică pentru copiii străini. Kyenge: “Această țară vă aparține”