Ion Săvoiu, fost lider al Partidului Democrat Liberal în Peninsulă, va candida pentru funcţia de senator în colegiul uninominal nr. 1 din partea PER (Partidul Ecologist Român).
Principalul său adversar va fi actualul deţinător al mandatului şi fost coleg de partid, Riceard Badea (PDL). Pentru acelaşi fotoliu se vor lupta Cristian David, fost ministru de Interne, Eugen Mihalache de la PP-DD, Nagy Zoltan Levente de la UDMR şi Hantz Peter Bela (PP Maghiar).
Contactat de Gazeta Românească pentru un interviu mai amplu, Ion Săvoiu (FOTO) a precizat că şi-a dat demisia din PDL după referendumul din luna iulie.
MAE a publicat lista parţială a candidaţilor propuşi de partidele şi alianţele politice pentru a candida în Circumscripţia nr. 43.
Ceilalţi candidaţi admişi pe lista Partidului Ecologist Român sunt: Daniel Alexandru (deputat colegiul 2), Ghiţă Niculiţa (deputat colegiul 4), Sîngeorzan George (deputat colegiul 3) şi Sîngeorzan Dorel (senator colegiul 2)
USL, Uniunea Social Liberală trimite în diasporă, candidaţi la locurile de deputat, doi cântăreţi: folkistul Victor Socaciu (PSD) în colegiul Europa de Vest şi cântăreaţa de muzică populară Ionela Prodan în colegiul America.
(PSD) şi Ovidiu Alexandru Raeţchi (PC).
La Senat în colegiul care cuprinde Europa, din partea USL va candida fostul ministru de Interne Cristian David (PNL). Pentru celălalt loc de senator va candida Adrian Anghel (PSD).
ARD, Alianţa România Dreaptă, se prezintă la alegeri cu cei doi titulari ai postului, William Brînză pentru Cameră şi Viorel Badea pentru Senat în colegiul Europa. Un alt candidat al ARD pentru deputat de diaspora, în colegiul 2 (Europa de Est şi Asia) este Eugen Tomac, fostul şef al DRP, în prezent consilier prezidenţial. Ceilalţi candidaţi ARD pentru diaspora sunt Mircea Lubanovici şi Cristina Baturi, pentru postul de deputat, iar al doilea candidat la Senat al ARD va fi Eugen Roventa, profesor universitar din Canada.
Circumscripţia electorală 43 este împărţită în patru colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor, şi două colegii uninominale pentru Senat. Distribuţia colegiilor pentru Camera Deputaţilor este următoarea: colegiul 1 Europa de Vest, colegiul 2 Europa de Est şi Asia, colegiul 3 Americile, Australia şi Noua Zeelandă, colegiul 4 Orientul Mijlociu şi Africa.
Colegiile uninominale pentru Senat sunt două: Colegiul uninominal 1 compus din Colegiile 1 şi 2 pentru Camera Deputaţilor, şi Colegiul uninominal 2 compus din colegiile 3 şi 4 pentru Camera Deputaţilor. Deci, românii din diaspora vor avea 6 reprezentanţi pentru toată planeta, dintre care doi senatori şi patru deputaţi.
Menţionăm că termenul limită pentru depunerea candidaturilor este marţi, 30 octombrie, iar candidaturile Partidului Poporului Dan Diaconescu încă nu au fost oficializate.
Vom reveni cu lista completă a candidaturilor pe măsură ce ele vor fi validate.