La alegerile locale din 26 şi 27 mai din Italia îşi prezintă candidatura peste 50 de români. Vestea s-a răspândit până în România, de unde cineva vrea să le dea o mână de ajutor, având în vedere că mulţi dintre candidaţi sunt la prima experienţă politică. Scriitoarul şi jurnaistul Marius Ghilezan, expert în campanii electorale, autorul unui excelent „Manual de campanie electorală„, lucrare ajunsă la ediţia a doua, îi sfătuieşte pe candidaţi să „pună mâna” pe această carte, pentru a-şi mări şansele de succes.
Peste 50 de români se aruncă în lupta electorală la alegerile locale din Italia
Iată cum îşi prezintă cartea autorul:
Pentru că nu există un model absolut al unei campanii de succes, ne-am străduit în paginile acestui îndreptar electoral să cuprindem un complex de idei şi de metode practice pentru acei care au ceva de spus şi vor să o spună.
Paginile de faţă furnizeză argumente pentru dezbaterile care vor urma în viaţa oricărui candidat sau în “ceremoniile” de desemnare a listelor electrorale.
Acest manual este dedicat personalităţilor care gândesc pozitiv şi au abilităţi native pentru construcţia comunitară.
Oricine este hotărât să participe la o campanie electorală – fie candidat, fie competitor în echipa desemnată – trebuie să fie convins că poate să se implice cu tot sufletul şi că este în stare să contribuie la actul decizional. Politicienilor implicaţi în conducerea Parlamentului, a Guvernului, a consiliilor locale, a prefecturilor sau primăriilor le sunt mult mai apropiaţi termenii utilizaţi şi de aceea conceptul strategic de campanie, propus în paginile acestui manual – le este un instrument facil şi agreabil.
Implicarea într-o campanie electorală necesită pasiune, suflet şi o mare dorinţă de acţiune.
Campaniile electorale devin din ce în ce mai complexe şi de aceea se cere pregătirea unor specialişti, capabili să fie activaţi în orice moment electoral. Desigur nu toată lumea poate să beneficieze de o echipă de profesionişti, de o grupă de agenţi electorali şi de aceea rândurile de faţă pot suplini rolul sfatnicului de taină care preîntâmpină o serie de greşeli şi recomandă căi de acţiune.
Manualul de faţă este pregătit pentru cei experimentaţi cât şi pentru noi veniţi, prezentând mecanisme esenţiale, tehnici de comunicare şi soluţii practice despre organizarea unei campanii de succes.
Multe campanii alunecă între o improvizaţie şi alta, de la o serie de crize la altele. Nu credem crede în puterea hazardului de organizare a haosului. Lucrul planificat, construit, bine chibzuit este cel care aduce rezultatele aşteptate. Mulţi candidaţi pierd nu pentru că adversarii lor au idei mai bune, ci doar pentru că sunt mai bine organizaţi şi mai eficienţi. Într-un joc electoral se pot pierde nu numai alegerile, ci şi credibilitatea.
Succesul candidatului depinde de confortul familial
Manualul de faţă se adresează deopotrivă familiilor candidaţilor. Se ştie prea bine că succesul candidatului depinde de confortul familial. Competiţia pentru locul râvnit implică întreaga familie. Numai liderii de succes găsesc soluţii de armonizare a dezavantajelor de a fi servanţi ai interesului public cu cele care le ridică grijile gospodăriei.
Cartea mai oferă şi sfaturi neortodoxe despre cum să-ţi infiltrezi un spion în tabăra electorală a contracandidatului sau cum să foloseşti gândirea creativă pentru evaluarea propunerilor de devalorizare a adversarului. În politică reuşesc cei puternici şi decişi să câştige cu orice preţ. Să nu uităm că machiavelismul a fost introdus în politică de un principe care a dorit din tot sufletul să-şi unească propria naţiune.
Întreaga credinţă politică a lui Machiavelli se rezuma la două noţiuni: puterea şi libertatea.
“Puterea îşi pierde toată nobleţea dacă se desparte de libertate; iar libertatea e condamnată la moarte atunci când renunţă la putere”
Niccolo Machiavelli
Cine doreşte să fie candidat, director de imagine, consultant sau agent electoral poate găsi în această carte informaţiile de care are nevoie pentru a învăţa să devină profesionist în arta comunicării politice. În aceste rânduri împărtăşesc din experienţa mea dublă de ziarist şi de director de imagine: ca outsider am observat atât campanii de succes cât şi campanii catastrofale, ca insider am ajutat la campanii victorioase. (Când s-au prefigurat cele dezastruase am avut şansa de a mă retrage la timp n.r.)
Aceste rânduri vor să reprezinte o provocare pentru cei care au putere, inspiraţie şi abnegaţia de a merge mai departe cu speranţă. Există satisfacţii profunde atunci cînd succesul este dobândit prin muncă şi multă tenacitate.»
Cartea poate fi comandată online, de la adresa http://www.bookiseala.ro/marius-ghilezan-cum-sa-reusesti-in-viata-politica-manual-de-campanie-electorala/30185.html
Mai multe detalii despre autor: mariusghilezan.ro