in

Un campion român în Italia: Cătălin Paraschiveanu a câștigat primul titlu la boxul profesionist în Peninsulă

Cătălin Paraschiveanu, 25 de ani, boxer român profesionist stabilit în Italia, a obținut cel mai important titlu din cariera sa sâmbătă 29 octombrie: centura WBC Mediteraneană la categoria super-mijlocie, un titlu important disputat de sportivi din țările riverane Mediteranei. Pentru acest titlu a luptat cu un alt boxer român stabilit în Italia, Drăgan Lepei, la Teatro Principe din Milano într-un meci care trebuie să dureze zece reprize. Ambii au plecat în Italia pentru a-şi construi o carieră în boxul profesionist.

Cătălin Paraschiveanu s-a născut la Focşani, dar locuiește la Milano. A trecut la profesionism în 2014 şi de atunci a obtinut 13 victorii, 3 prin KO şi nicio înfrângere. Este al patrulea meci pe care Cătălin l-a disputat în 2016, ultima oară urcând în ring în luna iulie când a câştigat la puncte dupa opt reprize meciul cu italianul Marco Miano. Paraschiveanu, care de obicei luptă la categoria mijlocie (72,57 kg.), a acceptat întâlnirea de la o categorie superioară (76,20 kg.), doar pentru că în joc se află o centură.

Adversarul său, Drăgan Lepei, 27 de ani, s-a născut în Timişoara, dar locuieşte în regiunea Toscana. A trecut la profesionişti în urmă cu 3 ani şi are opt victorii în palmares (5 prin KO) şi două meciuri încheiate la egalitate.

Titlul WBC Mediteranean a fost vacant, ultimul deţinător al centurii fiind muntenegreanul Nikola Sjekloca. Cătălin Paraschiveanu a câștigat întâlnirea în repriza a doua, când l-a trimis la podea pe adversar, cu un upercut de dreapta, iar arbitrul a dictat sfârșitul meciului.

Cătălin Paraschiveanu este acum noua senzaţie a boxului românesc.

L-am întrebat ce înseamnă acest titlu pentru el și dacă este cel mai important de până acum:

«Am reuşit că câştig centura WBC Mediteraneana şi este primul titlul câştigat la profesionişti care mă propulsează în clasamentul mondial şi pe viitor mă va ajuta să boxez pt un titlu mai important. Da,categoric este cel mai important de până acum.»

În România se poate face performanță ca în Italia, de exemplu? Ce părere ai de situația din boxul românesc?

«S-ar putea face performanță şi în România, dacă am avea condiţii şi sprijin mai mult, deoarece avem sportivi talentaţi. Foarte mulţi boxeri decid să continue în alte ţări sau să se lase de box din cauza condiţiilor financiare şi de pregătire, acesta fiind şi motivul pt care am decis să continui boxul în Italia.»

Ce înseamnă boxul profesionist? E greu să reziști zece reprize? Care este secretul tău?

«Pentru a putea rezista 10-12 reprize e nevoie de o bună pregătire fizică, un regim alimentar propus de un nutriţionist, vitamine, refacere şi seriozitate.Nu am niciun secret, doar că sunt serios în ceea ce fac şi îmi doresc să progresez de la meci la meci.»

De cât timp ești în Italia și în ce relații eşti cu comunitatea românească? Ai prieteni români aici?

«Mă aflu în Italia de aproximativ 3 ani, iar cu comunitatea românească sunt în relaţii foarte bune şi ţin să le mulţumesc pentru faptul că vin să mă susţină şi îi aştept la următoarele meciuri şi mai numeroşi ca până acum.»

În Nord este sunt frecvente cazurile de intoleranță. Ai avut vreodată probleme pentru faptul că ești român sau străin?

«Niciodată. Dimpotrivă, sunt apreciat pt rezultatele şi seriozitatea mea.»

Te mai interesează ce se întâmplă în România? Vei merge la vot în decembrie la alegerile parlamentare?

«Bineînţeles că mă interesează ce se întâmpla în România şi o să merg la alegerile parlamentare din decembrie.»

Te mai întorci în România sau vrei să rămâi definitiv în Italia?

«După ce o să îmi închei cariera de sportiv, care nu va fi prea curând, mă voi întoarce în România.»

Sorin Cehan
[email protected]

Citește și:

Paul Cocoloş, 21 ani, o mare promisiune a boxului în Italia

Fost boxer, crescator de porumbei in Italia

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marius Vili Sârbu, candidat în Diaspora la Senat pe listele PSD: «Prefer faptele, în locul cuvintelor»

«Nu am cerut mărirea tuturor taxelor consulare, ci numai a celor de urgență»