Pe 15 octombrie se împlineşte un an de la moartea Maricicăi Hăhăianu, românca lovită cu un pumn de către un tânăr italian, Alessio Burtone. Primăria sectorului X va dezveli azi o plachetă în memoria asistentei românce.
Am discutat cu avocatul familiei Hăhăianu, Alessandro di Giovanni, pentru a afla care sunt etapele următoare în cadrul procesului împotriva lui Alessio Burtone, la un an de la decesul Maricicăi.
Expertiza medicală
“Până la 27 octombrie ar trebui să fie depozitate, în faţa Curţii cu Juri, expertizele cu privire la ultimele zile petrecute de Maricica la spitalul Casilino”.
Hotărârea de a reexamina dosarul medical a fost luată pe 20 iunie de Curtea de la Roma, după ce avocaţii lui Burtone au susţinut că românca ar fi murit din cauza medicilor dela secţia de reanimare a spitalului Casilino şi nu ca urmare a loviturii primite în staţia de metrou, pe data de 8 octombrie.
“Este posibil ca depunerea expertizelor să fie amânată, dar din datele pe care le am pot spune că nu vor fi concluzii care vor da peste cap situaţia actuală şi care să ateste o reponsabilitate a medicilor”- ne-a declarat avocatul familiei Hăhăianu, care spune că este “liniştit” în ceea ce priveşte evoluţia procesului. Paralel cu procesul penal, se desfăşoară şi unul civil, dar familia Maricicăi aşteaptă sfârşitul procesului pentru a evalua posibilitatea de a cere eventuale daune.
Adrian, momente dificile
Avocatul Di Giovanni ne-a mai spus că Adrian, soţul Maricicăi, trece printr-o situaţie economică dificilă, mai ales după ce şi-a pierdut locul de muncă. “Acum două zile s-a întors în România, la fiul său, pentru slujba de pomenire”.
Întrebat câţi ani de închisoare ar putea primi Alessio Burtone, avocatul familiei Hăhăianu ne-a răspuns că nu face niciodată previziuni, mai ales că pedeapsa ar putea fi cuprinsă într-un interval foarte amplu: “între 7 şi 16 ani”.
Plachetă comemorativă din partea autorităţilor
La împlinirea unui an de zile de la moartea Maricicăi Hăhăianu, primăria sectorului X al capitalei va descoperi, în staţia de metrou Anagnina, o plachetă comemorativă dedicată asistentei românce. Evenimentul va avea loc la ora 16:00, în prezenţa unui grup de consilieri municipali.
Preşedintele sectorului, Sandro Medici, a anunţat şi depunerea unei moţiuni în consiliul municipiului, prin care cere ca piaţa din faţa staţiei de metrou să poarte numele Maricicăi.
Gestul este unul simbolic, a declarat Medici, “pentru a ne aminti de Maricica, dar şi pentru a medita asupra unor tensiuni sociale des întâlnite. Pentru a ne aduce aminte de tragicul sfârşit al unei persoane, care mi se pare că a fost un pic uitată de către oraşul nostru, şi tocmai de aceea trebuie amintită. E o femeie care lucra aici şi care era apreciată de multe persoane”.
În legătură cu dorinţa de a intitula piaţa Anagnina după numele româncei ucise, Medici a mai precizat că decizia aparţine primăriei capitalei, dar că propunerea deja a fost înaintată din partea consilierilor din sectorul X.
Maricica Hăhăianu a fost lovită pe 8 octombrie 2010, cu un pumn în faţă, de către un tânăr italian, Alessio Burtone, după o altercaţie verbală la ieşirea din metrou. Românca a decedat după câteva zile de agonie în spital, pe 15 octombrie.
Alessio Burtone a fost arestat şi se află în închisoare, acuzat de omor prin imprudenţă. Avocaţii său susţin însă că Maricica a murit pentru că nu a primit îngrijiri medicale corespunzătoare, la secţia de reanimare a spitalului Casilino din Roma.
Între timp, pe locul unde a fost lovită Maricica, cineva a lăsat un bilet anonim: “Un gest scurt, remuşcare îndelungată. Să ne amintim de această moarte absurdă, să-i dăm un sens, pentru a salva alte vieţi. Să nu ne oprim aici doar împinşi de curiozitate, ci să medităm, prieteni, pentru că aşa ceva s-ar putea întâmpla oricui. Un gest scurt, o durere infinită”.
Miruna Căjvăneanu
Citeste si: