Menu
in

Trei tineri români înghițiți de ape în nordul Italiei. Două corpuri au fost găsite, este căutat în continuare Cristian

UPDATE 2 iunie: Cadavrele celor două fete, găsite după trei zile de căutări

După două zile de căutări intense, pompierii și operatorii de la Protecția Civilă au reușit să descopere cadavrele Patriziei Cormos și Biancai Doros, cele două tinere luate de viitura râului Natisone vineri. Este căutat în continuare Cristian, care era cu ele în momentul tragediei. Echipele de salvare au utilizat drone pentru a explora cursul râului Natisone până la confluența cu Torre, profitând de condițiile meteo favorabile și de faptul că debitul pârâului revenise aproape la normal. Patrizia și Bianca au fost găsite la aproximativ 700 de metri și, respectiv, un kilometru în aval de locul unde fuseseră văzute ultima dată.

Ministerul de Externe confirmă cetăţenia română a celor două tinere decedate ale căror corpuri au fost recuperate

Patrizia Cormos, născută în Colleferro (Roma) și rezidentă în Campoformido (Udine), era studentă în anul II la Academia de Arte Frumoase Tiepolo din Udine. Ziua dispariției fusese una specială pentru ea, după ce susținuse cu succes un examen de modelare 3D. Bucuroasă de realizarea ei, acceptase invitația prietenei ei, Bianca Doros, pentru o plimbare de-a lungul râului Natisone.

Bianca Doros, de origine română, se afla în Italia pentru a-și vizita familia. Alături de ea a fost și Cristian Casian Molnar, rezident în România, care ajunsese în Italia după un sejur în Austria la casa fratelui său. Toți trei erau originari din Satu Mare, România, și se bucurau de câteva zile împreună, până când natura s-a dezlănțuit și i-a prins pe nepregătite.

Știre inițială – Trei tineri români luați de ape

Trei tineri români luați de ape în Italia – Patrizia Cormos, în vârstă de 20 de ani, tocmai promovase vineri dimineață un examen la Academia de Arte Frumoase Tiepolo din Udine, unde studia Design interior . Pentru a sărbători, a decis să meargă la o plimbare pe malul râului cu prietenii ei români, Bianca Doros, în vârstă de 23 de ani, și iubitul acesteia, Cristian Casian Molnar, 25 de ani. Patrizia era de origine română, născută la Colleferro (Roma) din părinți români. Bianca ajunsese la Udine în urmă cu câteva zile să-și viziteze părinții, în timp ce iubitul ei locuia în Austria, potrivit ANSA. Se pare că tinerii români sunt din Satu Mare, potrivit unor informații încă neconfirmate de Ministerul român de Externe, care s-a autosesizat.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Trieste, s-a autosesizat în urma apariţiei în mass-media italiană a informaţiilor cu privire la dispariţia a trei persoane, posibil cetăţeni români, în apele fluviului Natisone, regiunea Friuli Venezia Giulia din Republica Italiană, în contextul puternicelor inundaţii provocate de precipitaţiile abundente din ultima perioadă. Reprezentanţii oficiului consular au întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile italiene competente pentru obţinerea unor informaţii oficiale cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor dispărute”, a transmis MAE 

Ultima îmbrățișare, apoi au fost luați de ape

Cei trei tineri, la începutul după-amiezii hotărâseră imprudent să facă o plimbare în albia pârâului Natisone, lângă podul roman, în Premariacco, în provincia Udine. Cei trei parcaseră mașina BMW cu număr românesc în apropiere. De fapt, mașina a avut un rol esențial în identificarea tinerilor.

Un moment de relaxare, dar la locul și la ora greșită, pentru că era în desfășurare o alertă de vreme galbenă (cu inundații și neplăceri în toată Friuli Venezia Giulia, în special în Lignano, dar și în tot nord-estul), iar râul a fost supus inundațiilor bruște, după cum avertizează numeroasele indicatoare postate în zonă, care indică interzicerea absolută a scăldatului din cauza pericolului de înec.

Situația s-a înrăutățit în câteva minute. Cei trei ajunseseră pe jos pe o insuliță unde și-au petrecut ultimele clipe neștiind pericolul iminent. Când nivelul apei a început să crească, era deja imposibil să se întoarcă la țărm. Alegerea a fost să își pună brațele unul în jurul celuilalt, așteptând să vină cineva să-i ajute. Alarma a fost trasă de șoferul autobuzului școlar care circula în zonă. Împreună cu el, alți trecători i-au văzut într-o dificultate tot mai mare. Sosirea pompierilor a fost rapidă, dar situația era deja compromisă. Neavând timp să pună la punct o altă metodă de salvare, pompierii s-au ancorat pe camionul cu scară și au coborât de pe pod pentru a încerca să ajungă la cei trei tineri. Au aruncat și frânghii în direcția lor. Când tinerii s-au desprins din îmbrățișare pentru a căuta siguranță, un grup de oameni au urmărit, neputincioși, o scenă pe care cu greu o vor uita și care a fost imortalizată de smartphone-uri, scoase în speranța de a surprinde finalul fericit.

Rând pe rând, băiatul și cele două fete au trecut la câțiva centimetri de frânghii: și-au întins mâinile, au gâfâit încercând să-și scoată capul din apă, dar chiar în acel moment curentul a accelerat și au dispărut. Imediat după pod este o râpă cu numeroase stânci proeminente și cel puțin unul dintre cei dispăruți a fost văzut intrând în ea cu viteză mare. Pompierii au alertat imediat elicopterul Drago care a decolat din Veneția, care a survolat întregul pârâu toată după-amiaza împreună cu aeronava regională de salvare aeriană Fvg. Cercetările s-au concentrat pe întinderea până la confluența cu râul Torre, care la rândul său se varsă apoi în Isonzo. De pe uscat, zeci de pompieri din departamentele fluviale specializate au urcat pe Natisone, în timp ce scafandrii au explorat unele tronsoane imediat în aval de podul roman.

Pentru toată lumea a fost o întreprindere grea și riscantă: potopul a devenit din ce în ce mai impetuos pe măsură ce orele treceau. Carabinierii Companiei Cividale s-au concentrat în schimb pe identitatea celor dispăruți, plecând de la singurul element util: prezența unui autoturism în parcarea de lângă „plaja” folosită de obicei vara de înotători. Seara, constatările au condus la ipoteza că cei trei băieți ar putea fi cetățeni de origine română: fetele cu domiciliul în conurbația Udine. Membrii familiei au fost anunțați. Căutările – au asigurat pompierii – vor continua, chiar dacă speranțele de a-i găsi pe cei trei băieți în viață sunt practic eliminate, având în vedere condițiile extreme și, de asemenea, temperatura foarte scăzută a pârâului de când i-a copleșit.

Este o fată de 20 de ani, fiică de părinți români, domiciliată în Campoformido (Udine), născută în Colleferro (Roma); cealalta fata, in varsta de 23 de ani, sosise in schimb in urma cu trei zile din Romania sa isi viziteze parintii care locuiesc in Udine, apoi urma sa se intoarca in Romania. Băiatul de 25 de ani care conducea mașina locuiește în Austria, dar are domiciliul în Udine. 

Primarul din Premariacco, Michele De Sabata, urmărește povestea dramatică: „Sunt două elicoptere care zboară peste zonă, unul de la 118 și unul de la pompieri. În plus, sunt scafandri. Există și o barcă a pompierilor care va încercați să urcați râul de la Orsaria, din păcate nivelul apei încă crește O rugăciune pentru ei – a încheiat primarul într-o postare pe Facebook – există și un film sfâșietor”.

În această dimineață căutările au fost reluate, inclusiv cu elicoptere, pentru cei trei tineri dispăruți, luați de viitura râului Natisone. Pompierii și-au menținut prezența și pe timpul nopții în tabăra de bază amenajată la Premariacco, continuând verificările în zona imediat din spatele podului roman.

La aproape 20 de ore de la dispariție, șansele de a găsi dispăruții încă în viață sunt aproape zero, atât din cauza vitezei apei, cât și din cauza hipotermiei. Experții sunt convinși că râul poate „întoarce” trupurile băieților pentru că Natisone are ceea ce s-a definit ca fiind un caracter torențial extrem: viituri bruște, ca cele de ieri, sunt urmate de o „deflație” la fel de bruscă, cu debite de apă. care devine brusc rară.

Semnalul telefonului mobil al unuia dintre tineri a fost interceptat

Salvatorii au interceptat semnalul unuia dintre telefoanele mobile ale băieților dispăruți în râul Natisone în această dimineață. Din acest motiv, căutările se vor concentra acum pe acea zonă anume, chiar dacă nu este sigur că, într-o încercare disperată de a scăpa de inundație, smartphone-ul a rămas la proprietarul său, scrie ANSA.

Este însă un element util în beneficiul zecilor de salvatori care activează de-a lungul cursului pârâului, de la podul roman până la confluența cu râul Torre, el însuși emisar al râului Isonzo.

Semnalul emis de telefonul mobil a fost interceptat de una dintre dronele Protecției Civile care au fost folosite de salvatori încă din această dimineață, unul dintre echipamentele folosite la percheziții. Zona în care a fost identificat semnalul nu a fost dezvăluită, dar aici se vor concentra căutările pentru moment

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 5]
Exit mobile version