Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, aflat într-o vizită de două zile la Roma, i-a lăudat pe românii din Italia.
„În Italia, cei aproximativ un milion de români sunt bine integraţi, muncesc mult şi plătesc taxe, având o contribuţie de 1,4% la PIB-ul italian.
Cei mai mulţi dintre românii care muncesc în Italia au un bun nivel de şcolarizare. Pentru România, în calitatea de nou membru UE, libera circulaţie a forţei de muncă este o valoare fundamentală, care trebuie respectată nu în mod selectiv, ci pentru toţi.
În al doilea rând, s-a dovedit de către diverse rapoarte ale Comisiei Europene că forţa de muncă din statele estice a avut o contribuţie benefică în celelalte ţări membre UE. De aceea, de la Bucureşti ducem o luptă pentru ca această contribuţie să fie respectată”, a declarat Corlăţean pentru site-ul TMNews, citat de Mediafax.
Titus Corlăţean a efectuat, în perioada 28–29 ianuarie, o vizită în Italia, la Vatican şi la Ordinul Suveran Militar de Malta.
Marţi, 28 ianuarie, s-a întâlnit cu premierul italian Enrico Letta. Potrivit unui comunicat MAE, cei doi oficiali au reconfirmat nivelul excelent al relaţiilor româno-italiene, reflectat atât prin Parteneriatul Strategic consolidat şi dinamica dialogului politico-diplomatic, cât şi prin dezvoltarea cooperării în plan social şi cultural. Cei doi au vorbit despre „evoluţia ascendentă a schimburilor comerciale dintre cele două ţări”, ministrul român de externe evocând o serie de oportunităţi economice pentru investitorii italieni, cum ar fi proiectele de anvergură din domeniul infrastructurii rutiere sau agriculturii.
Victor Ponta, în vizită secretă la Matteo Renzi
A fost trecută în revistă cooperarea în domeniul afacerilor europene din perspectiva deţinerii, de către Italia, a Preşedinţiei Consiliului UE în al doilea semestru al anului 2014, printre priorităţile italiene figurând stimularea creşterii economice şi combaterea şomajului în rândul tinerilor la nivel european.
Tot marţi, Titus Corlăţean a avut o întrevedere cu omologul italian, Emma Bonino. Cei doi au discutat despre „relațiile bilaterale şi cooperarea economică„, apoi de chestiuni de politică internaţională. „De asemenea, a fost reliefată importanţa atât a comunităţii româneşti din Italia, precum şi a comunităţii italiene de afaceri din România pentru dezvoltarea relaţiei dintre cele două ţări.”, potrivit unui comunicat MAE.
A fost reafirmat sprijinul Italiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen
În contextul abordării evoluţiilor din vecinătatea estică a UE, ministrul român a evidenţiat modelul de succes reprezentat de Republica Moldova şi angajamentul constant şi concret al acesteia în relaţia cu UE. A subliniat, de asemenea, importanţa adoptării cât mai curând posibil a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb. Cei doi interlocutori au agreat, totodată, importanţa susţinerii Republicii Moldova în parcursul său european şi menţinerea ritmului ireversibil al proceselor de reformă demarate.
Ministrul italian de externe a acceptat invitaţia de a participa la reuniunea Grupului prietenilor Republicii Moldova, care va avea loc la inițiativa României, la 10 februarie 2014, în marja Consiliului Afaceri Externe.
A fost reafirmat, de asemenea, sprijinul Italiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, oficialul italian subliniind că acesta a reprezentat o constantă a diplomaţiei italiene în relaţia cu ţara noastră şi că se va afla ca temă de interes pe agenda viitoare a preşedinţiei italiene a Consiliului UE.
Ministrul Titus Corlăţean a adresat omologului său italian, Emma Bonino, invitaţia de a vizita România, invitaţie care a fost acceptată cu plăcere.
A treia întrevedere importantă din 28 ianuarie a fost cea dintre Titus Corlăţean şi omologul său de la Vatican, E.S. Mons. Dominique Mamberti, Secretarul pentru Raporturile cu Statele al Sfântului Scaun.
Discuţiile s-au axat pe aprofundarea dialogului politic şi a cooperării bilaterale, fiind relevată buna colaborare existentă a României cu Sfântul Scaun în promovarea drepturilor omului, a libertăţii religioase, a combaterii creştinofobiei şi apărării demnităţii umane.
Părţile s-au pronunţat pentru dezvoltarea colaborării în domeniile specifice ale educaţiei şi culturii, precum şi în favoarea promovării cooperării ecumenice prin încurajarea dialogului dintre Biserici. A fost abordat, de asemenea, subiectul susţinerii comunităţilor religioase româneşti din diaspora.
Interlocutorii au evidenţiat necesitatea promovării dialogului inter-religios ca instrument de edificare a păcii, subliniind, în context, rolul important care îi revine Bisericii în societate. Ministrul român de externe a evocat momentul beatificării Mons. Vladimir Ghica, deosebit de semnificativ în planul relaţiilor cu ţara noastră şi, totodată, aniversarea a 15 ani de la vizita istorică a Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea în România. Şeful diplomaţiei române a adresat interlocutorului invitaţia de a vizita România în cursul acestui an. În cadrul vizitei la Sfântul Scaun, ministrul român de externe a avut, de asemenea, o scurtă întrevedere cu Secretarul de Stat, E.S: Mons. Pietro Parolin, căruia i-a transmis salutul autorităţilor române şi dorinţa de intensificare a relaţiilor bilaterale.