Menu
in

Teroare pe cursa aeriană Bacău-Catania: «Am zis că murim!»

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, zborul Blue Air 0B2945 care a decolat în 4 ianuarie de la Bacău cu destinaţia Catania a fost constrâns să aterizeze la Palermo, din cauza furtunii Eleanor care face ravagii în Europa. La bord se aflau 126 de pasageri şi 6 membri ai echipajului, care au trăit momente de teroare. Cauza aterizării de urgență a fost „vântul puternic în rafale cu fenomenul de forfecare, cât şi turbulenţele severe în apropierea aeroportului”, după cum a anunțat compania Blue Air.

Blue Air a susținut că „în niciun moment al zborului siguranţa pasagerilor şi a echipajului nu a fost pusă în pericol, aeronava nu a fost şi nu a declarat aterizare de urgenţă / stare de urgenţă / situaţie de urgenţă, iar apropierea în vederea aterizării la Catania s-a desfăşurat conform procedurilor standard, fără nicio deviere, iar comandantul, experimentând condiţiile meteo nefavorabile, a decis întreruperea procedurii de aterizare şi redirecţionarea spre aeroportul de rezervă Palermo”.

„Aeronava este în stare tehnică optimă pentru zbor şi nu a experimentat niciun fel de defect tehnic sau de altă natură în timpul zborului sau al aterizării. În acest moment, aeronava este în cursă, cu pasagerii care aveau cursă de la Catania spre Bacău”, a mai comunicat compania.

Pasagerii aflați la bordul avionului însă au trăit momente de coșmar. Oamenii s-au speriat înfiorător şi foarte mulţi au început să plângăe. Unii dintre ei spun că s-au temut că nu-şi vor mai vedea niciodată familiile.

Pasagerii povestesc că s-au deschis compartimentele pentru bagaje şi a început să plouă cu genţi.

Angelica Ozac, stabilită la Palermo, a declarat, pentru ProTV: “Panica a fost foarte mare pentru că avionul era foarte plin. Şi erau şi copii, erau persoane care au început să plângă. Chiar erau doi bărbaţi care plângeau. Pasagerii au început să ţipe şi am încercat să cerem explicaţii. La un moment dat a ieşit o stewardesa şi ne-a spus să stăm liniştiţi că plecăm spre aeroportul de la Palermo, datorită turbulențelor care sunt la Catania.”

Angelica Ozac a trecut prin momente cumplite, mai ales că primul ei soţ a murit într-un accident aviatic, în 1987. “A coborât foarte tare, la un moment dat. Cu mişcare dreapta-stânga. S-a apropiat de mare şi, din vibraţiile acestea, dreapta-stânga, a luat-o foarte tare spre dreapta.”

Am zis că murim în ciclon. Căpitanul a decis că ar trebui să ne facă escala la Palermo, după care să ne bage iar în zborul infernal spre Catania”, a declarat pentru ProTV o altă româncă aflată la bord.

Specialiştii spun în astfel de condiţii aeronava devine mult mai greu de manevrat şi se poate produce oricând o catastrofă. Mircea Andreș, instructor de pilotaj, a explicat: “Vântul de forfecare este o schimbare a direcţiei vântului sau a intensităţii vântului pe înălţime. Lucrul acesta afectează aeronavele indiferent de mărimea sau greutatea lor, pentru că schimbă caracteristicile aerodinamice a aeronavei respective. Organele de comandă trebuie să modifice şi să stabilească acest echilibru prin modificarea unghiului de incidență sau prin mărirea vitezei.”

Aterizare de urgență: coșmar pentru pasagerii unui avion Bologna-Bacău

Turbulențe și doi pasageri leșinați, panică pe cursa Wizz Air București – Catania

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version