”Epidemia” plagiatului a ajuns și în Diaspora. În urma unei investigații inițiate de Gazeta Românească despre candidații la alegerile parlamentare în diaspora, a rezultat că Victor Ionescu, Prim-vicepreședinte Coordonator al filialei PNL Diaspora, a publicat o carte care în urma unei analize făcute de o persoană din mediul universitar se pare că: ”cel puţin 93,20% din această carte nu este contribuţie proprie.”
Nu ne-am fi oprit în mod special la Victor Ionescu, dar acesta a fost printre primii care a declarat că are intenția de a reprezenta românii din diaspora în Parlamentul României. Chiar surse oficiale din cadrul PNL ne-au confirmat că va fi candidat pe primul loc pentru Camera Deputaților. Nu demult, la mijlocul lunii august, Victor Ionescu declara într-un interviu publicat pe site-ul PNL: ”…doresc să candidez pentru un mandat de deputat de diaspora la alegerile din această toamnă. Cred că experiența acumulată în cei aproape 20 de ani de acțiune politică, precum și încrederea de care mă bucur în rândul majorității comunităților de români din străinătate mă vor ajuta în acest demers…”.
Nu știm însă ce încredere pot avea românii din diaspora într-o persoană care publică studii și cărți despre doctrine politice, copiate în proporție de peste 90%.
Volumul pentru care Gazeta Românească a solicitat analiza unui profesionist, unei persoane din mediul universitar, este ”Creștin-Democrația europeană și Creștin-Democrația românească”, carte apărută la Editura Lumen, în anul 2006.
„Analiză privind plagiatul pentru volumul: ”Creştin-Democraţia europeană şi Creştin-Democraţia românească”, de Victor Ionescu.
Pag. 5 – 6 Cuprins;
Pag. 7 – 8 – Cuvânt înainte;
Pag. 9 – 10 (până la jumătate) – Text neidentificat, posibil propriu;
Pag. 10 – 13 (până la jumătate) – Copiate din: “Democraţia Creştină” de Pierre Latamendia;
Pag. 13 – 14 (până la jumătate) – Text neidentificat, posibil propriu;
Pag. 14 – 15 – Copiate din: “Democraţia Creştină” de Pierre Latamendia;
Pag. 16 – Text neidentificat, posibil propriu;
Pag. 17 – Copiate din: “Democraţia Creştină” de Pierre Latamendia (de la pag.13-14 deşi este menţionată sursa: Specificitatea Democraţiei Creştine de Rafael Calderă);
Pag. 18 – Copiate din: “Democraţia Creştină” de Pierre Latamendia (de la pag.15-17);
Pag. 19-25 – Copiate din: “Democraţia Creştină” de Pierre Latamendia (cu menţionări eronate de pagini);
Pag. 26 – Primul paragraf copiat din “Democraţia Creştină” de Pierre Latamendia (pag.106), urmat de aproximativ o pagină cu text neidentificat, posibil propriu;
Pag. 27 – 30 – Copiate din: “Democraţia Creştină” de Pierre Latamendia (pag.83-88, minus ultimul paragraf);
Pag. 31 – 33 – Copiate din “Ce este şi ce vrea PPE?” de Jurgen Vahl şi de pe www.epp-ed.org/results;
Pag. 34 – 36 – Copiate din “Partidele Politice din Europa” de Daniel L Seiler;
Pag. 37 – 38 (până la jumătate) – Text neidentificat, posibil propriu;
Pag. 38 – 41 – Copiate din “Democraţia creştină în secolul următor” de Josef Thesing;
Pag. 42 – 45 – Anexe;
Pag. 46 – 58 – Copiate din:
Konrad Adenauer http://www.kas.de/wf/en/71.3717/,
Alcide de Gasperi http://www.italiadonna.it/public/percorsi/biografie/m086.htm,
Robert Schuman https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Schuman;
Luigi Sturzo http://www.sturzo.it/luigisturzo/biografia?view=featured;
Pag. 59 – 66 – Copiate din Scurt Istoric PNŢCD;
Pag. 67 – 70 – Copiate din Programul politic al PNŢCD 1990;
Pag. 71 – 78 – Copiate din Culegere de texte: Doctrina Creştin Democrată românească şi Semnele Timpului de Corneliu Coposu;
Pag. 79 – Copiate din Europa Democraţiei de JD Durand;
Pag. 82 -88 – Copiate din: “Sub semnul gulagului” de Aurel Popa, www.memoria.ro;
Pag. 89 – 90 – Copiate din Revista Creştin Democrată nr.1;
Pag. 94 – 100 – Copiate din Programul politic al CDR – “Contractul cu România”;
Pag. 102 – 111 – Copiate din Raportul Biroului de conducere PNŢCD – congresul din ianuarie 2001 şi din Hotărârea Congresului PNŢCD din 2004;
Pag.123-132 – Anexe;
Pag.133-137 – Copiate din: http://www.corneliu-coposu.ro/despre-noi/corneliu-coposu/;
Pag.139-141 – Concluzii;
Pag.143-146 – Bibliografie.
Se remarcă circa 10 pagini care ar putea fi compoziţie/analiză proprie din cele 147 de pagini, ceea ce reprezintă 6,80% din total. Din care rezultă că cel puţin 93,20% din această carte nu este contribuţie proprie.
Ca tehnică a plagiatului se remarcă faptul că absolut toate paginile menţionate în această analiză ca fiind copiate nu au fost introduse între ghilimele. Ca tehnică principală de eludare, introduce un număr ca indice de citare la începutul sau finalul unei fraze şi se menţionează un autor. Sunt cazuri în care pagini întregi sunt copiate fără a menţiona deloc un autor.
Mai identificăm şi cazuri în care s-au menţionat greşit paginile sau autorii.”
Așteptăm din partea conducerii centrale a PNL și implicit PNL Diaspora să comunice dacă există intenția de a-l promova în continuare pe Victor Ionescu pentru a ocupa primul loc pe lista candidaților la alegerile parlamentare, pentru a reprezenta milioane de români din diaspora.
Andi Rădiu
a.radiu@ziarulromanesc.net