in

Sute de români sinistraţi după cutremurul din Emilia Romagna

Printre cei 4500 de sinistraţi din urma cutremurului de duminică din regiunea Emilia Romagna, se află şi câteva sute de români. Preotul Andrei Meseşan, de la dioceza catolică din Mantova ne spune care este situaţia lor actuală.

Din informaţiile noastre, după cutremur, câteva zeci de români s-au prezentat la Consulatul general al României de la Bologna, pentru a solicita documente de călătorie necesare repatrierii.

Situaţia dificilă a românilor din zonă ne-a fost confirmată şi de părintele Andrei Meseşan de la dioceza catolică din Mantova, care trăieşte la Ostiglia, la 25 de km de Mirandola, una din cele mai afectate zone.

“Nu pot să vă spun numărul exact al românilor sinistraţi. Frica predomină, mulţi nu vor să se mai întoarcă în casele lor. Din fericire, vă pot spune că, din câte ştiu, nu au fost morţi sau răniţi printre conaţionalii noştri”.

“Comunitatea de români din Mirandola este foarte numeroasă, circa 600 de persoane, în plus mai sunt căteva sute de moldoveni de peste Prut. Am luat legătura şi cu preotul ortodox din Mirandola, pentru a vedea cum ne putem organiza pentru a-i ajuta. Multe familii au rămas fără un acoperiş, pentru că apartamentele sau casele unde trăiau sunt grav afectate. Mai multe familii au plecat la rude sau prieteni din Modena sau Vicenza. Alţii au dormit în corturile puse la dispoziţie de Protecţia Civilă sau în maşini. Eu am găzduit o familie de români şi am pus la dispoziţie câteva încăperi din sediul Caritas din localitate”.

Cei mai afectaţi şi îngrijoraţi, ne mai spune preotul Meseşan, sunt cei care au copii mici, pentru ei situaţia fiind mai dificilă: “Mulţi români abia au putut să intre în casele lor, să poată lua strictul indispensabil, totul este distrus, mobilier, tot. Alţii nici nu au putut să intre în case, pentru că există pericolul prăbuşirii clădirilor. Pământul încă se mai mişcă aici, azi noapte au mai fost două cutremure mici, unul la 12 noaptea, altul la 4 dimineaţa. Toţi sperăm ca situaţia să se liniştească”.

Cutremurul de duminică noapte, de 5,9 grade pe scara Richter s-a soldat cu şapte morţi şi peste 50 de răniţi. Epicentrul seismului a fost în regiunea Emilia-Romagna dar cutremurul s-a resimţit în toată zona de nord a Italiei.

„Printre persoanele decedate, înregistrate în cutremurul nord-estul Italiei, nu se află niciun român, potrivit informaţiilor primite până în prezent de la autorităţi”, a anunţat Consulatul General al României la Bologna, într-un comunicat transmis, duminică, de MAE şi preluat de Agerpres.

„Consulatul nu a primit până la acest moment solicitări de asistenţă consulară şi se află în contact permanent cu autorităţile locale (unităţile de criză organizate de prefecturile locale şi serviciile de protecţie civilă de la Ferrara, Modena şi Bologna ) pentru a verifica dacă printre persoanele afectate de cutremur se află şi cetăţeni români”, precizează MAE.

Un comunicat MAE de astăzi precizează: „Consulatul General al României la Bologna se află în contact permanent cu autorităţile locale (unităţile de criză organizate de prefecturile locale şi serviciile de protecţie civilă de la Ferrara, Modena) pentru a verifica dacă printre persoanele afectate de cutremur se află şi cetăţeni români.

Până astăzi, 21 mai 2012, la nivelul Consulatului General al Romaniei la Bologna au fost oferite titluri de călătorie, în regim de gratuitate doar pentru 2 familii.

Nu au fost primite alte solicitări, la nivelul consulatului, din partea cetăţenilor români din zonă. Activitatea Consulatului General s-a desfăşurat în condiţii normale, fără legătură cu efectele cutremurului.

Conform statisticilor din 2011, la nivelul provinciei Emiglia Romagna, sunt înregistraţi 66.000 de români.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sistemul sanitar românesc, în comă: o fetiţă de 4 ani a murit după ce a fost plimbată între 3 spitale

VIDEO Săptămâna Eurovision: Mandinga vrea să câştige pentru români