Menu
in

Sugestie din Parlamentul României pentru ministrul muncii: Contra deficitului de lucrători, aduceți mai mulți extracomunitari!

Aducerea românilor înapoi nu mai e o prioritate. E o cauză pierdută. Se pot aduce mai mulți refugiați, așa cum cere Europa. Trebuie doar să învețe limba română, o meserie, și ar fi buni de muncă.

Iată două interpelări în Parlamentul României care au forma unor sugestii pentru ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu. Un deputat PNL și unul PSD propun aceeași soluție: folosirea refugiaților pe piața muncii, pentru a acoperi deficitul de lucrători.

Deputatul PN de Bihor, Găvrilă Ghilea și-a numit intervenția „ Compensarea dezechilibrului de pe piața forței de muncă.” Se cer măsuri pentru ca refugiații care vin în România să învețe limba română și meserii pentru a munci în locul românilor plecați în diaspora.

Deputatul PN de Bihor, Găvrilă Ghilea, citează estimările publicate recent de reprezentanții Centrului de Cercetare și Documentare în Domeniul Integrării Imigranților, conform cărora „cei circa 3,4 milioane de cetățeni români care s-au stabilit în alte state în ultimii 10 ani plasează țara noastră pe un nedorit loc secund în lume în privința emigrației, prima poziție fiind ocupată de Siria.”

Deputatul liberal se declară alarmat: «Aceste statistici sunt cu atât mai alarmante cu cât emigranții români fac parte din categoria persoanelor active, iar deficitul de forță de muncă specializată pe piața autohtonă este deja remarcat de instituțiile de profil și creează îngrijorare în mediul antreprenorial.»



Dar pe de altă parte vin mulți străini extracomunitari în România, pe care deputatul Ghilea îi vrea la muncă în locurile lăsate libere de românii plecați.

«La finele anului trecut, în România erau stabiliți oficial 117.000 cetățeni străini, din care 3900 beneficiari de protecție internaționala, țara noastră situându-se pe ultimele locuri în Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului subunitar de rezidenți străini proveniți din afara spațiului comunitar.

Din aceste considerente, vă rog, Doamnă ministru, să prezentați măsurile pe care le veți adopta pentru compensarea dezechilibrului prezent pe piața forței de muncă, inclusiv prin creșterea numărului de rezidenți din spatiul non-UE, precum și măsurile active necesare pentru depășirea de către aceștia a barierelor lingvistice și dobândirea competențelor necesare exercitării dreptului la muncă.», cere deputatul PNL de Bihor.

O altă interpelare, adresată ministrului muncii (plus miniștrilor de Interne și Externe) se înscrie în aceeași direcție: pregătirea refugiaților care vin în țara noastră pentru piața muncii.

Tamara Ciofu, deputat PSD, vicepreședinte la Comisia pentru drepturile omului, iși numește intervenția: „Măsuri privind integrarca refugiaților și străinilor care muncesc în România și pentru reîntoarcerea spcecialiștilor români plecați în străinătate.”



Tamara Ciofu arată că «în momentul de față, din România lipsesc peste 600.000 de oameni care sa acopere diferite posturi, iar acest deficit e în creștere, iar țara noastră, conform mecanismelor de relocare stabilite de Uniunea Europeană în 2015 ar trebui să găzduiască câteva mii de refugiați»

După ce citează aceleași statistici („3,5 milioane de români au plecat în ultimii 10 ani din România pentru a lucra în străinătate”), arată că firmele din România „au început să apeleze din ce în ce mai mult la importul de personal din țări din afara Europei, întrucât reprezintă o forță de muncă ieftină și stabilă” (!).
«Consider ca este important pe de-o parte să pregătim o serie de proiecte pentru integrarea, atât
a refugiaților care au venit și care urmează să sosească în țara noastră, precum și a străinilor care sunt
aduși de agenții comerciali pentru a desfășura diferite tipuri de activități în economia românească.
Totodatii, apreciez că este obligatoriu să multiplicăm măsurile pentru readucerea în țară a specialiștilor români în domeniile de activitate în care în prezent înregistrăm o lipsă a forței de muncă calificate.», afirmă deputatul PSD.

Sorin Cehan

Se golesc Moldova, Dobrogea şi Ardealul. Topul zonelor de unde emigrează românii

România, locul doi mondial la emigraţie, avem însă 107.000 străini stabiliți

Surpriză! Imigranților le place în România: «Vrem să rămânem aici și să muncim»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version