90% au suferit discriminări
La Milano, circa 90% dintre tinerele cu vârsta între 26 şi 30 de ani declară că au suferit episoade de discriminare cu caracter rasist; în ce priveşte categoria de vârstă cuprinsă între 19 şi 25 de ani, aproape 70% dintre tinere au suferit episoade de discriminare. În categoria de vârstă cuprinsă între 15 şi 18 ani, acest tip de fenomene scad în mod considerabil (la aproape 40% în rândul adolescentelor şi la puţin peste 10% în cazul adolescenţilor).
Discriminări în locurile publice
Acestea sunt câteva dintre principalele date care au reieşit din proiectul "Spunti di vista" promovat de organizaţia Arci şi de câteva organizaţii din Milano şi Messina, finanţat de Unar. Printre alte date alarmante, peste 80% dintre băieţii tineri de a doua generaţie din Milano se simt discriminaţi în locurile publice.
Situaţia la Messina
Situaţia este mai bună în cazul fetelor de origine străină, procentul celor care se simt discriminate fiind de circa 50%. Situaţia este valabilă şi în oraşul Messina, unde peste 70% dintre băieţii tineri de a doua generaţie se simt discriminaţi. Procent mai redus, şi în acest caz, pentru fete (circa 50%). în oraşele siciliene, în schimb, procentele atitudinilor discriminatorii direct suferite sunt uşor mai joase.
"Din acest studiu – explică una dintre responsabilele studiului, Tania Poguish – reiese că persoanele care s-au născut sau care trăiesc de foarte mult timp în Italia arată semne de suferinţă atunci când se află în locurile publice, condiţie care nu se întâlneşte la locurile de muncă sau la şcoală. Din răspunsurile la chestionare – mai explică Poguish – reies grave discriminări în rândul tinerilor de origine străină: există băiatul eritreean care este numit 'negru' şi există o tânără străină care este alungată dintr-un magazin de bijuterii şi invitată să meargă să cumpere de unde lucrurile costă mai puţin".