in

Studiu Istat, rezultat surpriză: Românii nu sunt interesaţi de cetăţenia italiană

Deşi legea privind cetăţenia este încă un traseu cu obstacole pentru imigranţi şi fiii lor, numărul noilor italieni creşte de la an la an: aproape 180.000 în 2015, cu 37% în plus faţă de anul precedent.

Datele sosesc de la Istat, care a publicat pe 10 iunie Bilanţul Demografic Naţional. „Se confirmă tendinţa de creştere a numărului noilor cetăţeni italieni, în 2015 fiind circa 178.000, cu o consistentă amplificare faţă de 2014 (+37%)”, scrie Istat.

În numărătoare sunt incluse obţinerile şi recunoaşterile cetăţeniei pe baza căsătoriei, naturalizării, transmiterii automate către minorul convieţuitor din partea cetăţeanului străin devenit cetăţean italian, pe baza alegerii din partea tinerilor de 18 ani născuţi în Italia şi în mod regulamentar rezidenţi neîntrerupt de la naştere, potrivit principiului ius sanguinis.

„Printre noii cetăţeni italieni – notează cercetătorii – se înregistrează un echilibru substanţial între sexe. Este vorba în special de persoane apartenente unor colectivităţi ce s-au stabilit demult în Italia care, în timp, au acumulat cerinţele referitoare la rezidenţa continuă prevăzute de legislaţia italiană pentru naturalizare”.

20,4% dintre cei care au dobândit cetăţenia italiană în 2015 au ca cetăţenie de origine cea albaneză, 18,4% cea marocană, numai 7,6% cea română. Pentru primele două comunităţi incidenţa cetăţeniilor obţinute faţă de numărul de rezidenţi în Italia la începutul lui 2015 este deosebit de ridicată (aproape 7%), în timp ce coboară la 1% pentru cetăţenii români „care, foarte probabil, sunt mai puţin interesaţi să obţină cetăţenia italiană întrucât sunt originari dintr-o ţară membră a Uniunii Europene”.

La nivel teritorial, obţinerile de cetăţenie italiană rezultă mai numeroase în regiunile în care se concentrează o prezenţă străină stabilă de mai mult timp: Lombardia (25,8% din total), Veneto (14,5%), Emilia Romagna (12,6%). Dacă se are în vedere procentul la mia de străini rezidenţi, regiunile cu valorile cele mai înalte sunt Trentino-Alto Adige (58,6), Marche (53,3), Friuli-Venezia Giulia (51,4), Veneto (50,4).

„Dobândirea cetăţeniei italiene comportă, bineînţeles, o diminuare a populaţiei străine rezidente”, aminteşte Istat. „În acest sens merită subliniat că parte a diminuării populaţiei străine în Nord-Estul ţării se poate datora, în afara diminuării fluxurilor în intrare, numărului crescut de cetăţeni străini care devin italieni. De fapt, în Nord-Est se înregistrează numărul cel mai mare de noi cetăţeni italieni la mia de străini rezidenţi (47,5 la mie).


 

Citiți și:

Cetăţenia italiană pentru rezidenţă. Ce documente trebuie prezentate?

Care sunt condițiile necesare pentru obținerea cetățeniei italiene?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Trapani, și-a bătut partenera însărcinată, român arestat pentru rele tratamente în familie

Caracatiță (moscardini) cu mazăre și măsline