Menu
in

Sorin Burcea (Colete Italia): ”A sosit vremea să nu mai fim clandestini”

Câţi dintre noi n-au trimis un pachet celor dragi şi au fost nevoiţi să aştepte microbuzul sau autocarul în parcări sau prin locuri ciudate? Câţi dintre noi, în ultimii 20 de ani de imigraţie n-au stat stresaţi până ce banii sau cadoul au ajuns la destinatar, singura garanţie fiind încrederea în transportator. La Torino, aceste lucruri vor deveni în curând doar amintiri, datorită serviciului de coletărie pus la punct de un român.

„Ideea nu este nouă doar că noi, românii, am fost până acum dezorganizaţi şi din acest punct de vedere. Ne-am obişnuit cu expedieri semi-clandestine sau chiar complet clandestine, n-am cerut condiţii decente, sau chiar dacă le-am cerut, transportatorii au fost surzi pentru că le convenea aşa. Iată de ce am decis să lansez acest serviciu, complet legal, cu distribuţie în toată ţara. Distribuţie reală, până la uşa destinatarului, ca în orice ţară civilizată” explică Sorin Burcea (foto), românul care a pus pe picioare afacerea Colete Italia.

Actualmente piaţa de coletărie pe ruta Italia-România este dominată de microbuze care nu oferă nicio garanţie, care tranzitează clandestin Italia, pline cu pachete. Pe lângă acestea, există firmele de transport persoane, care în limitele traseului, preiau şi colete. Ambele situaţii prezintă dezavantaje foarte mari pentru client, atât în ceea ce priveşte siguranţa transportului cât şi a distribuţiei.

Microbuzele clandestine nu oferă nicio garanţie, nu au sedii, nu funcţionează legal pe teritoriul Italiei iar românii trebuie să le caute prin parcări sau pe autostrăzi. La destinaţie, persoana care primeşte pachetul este obligată să parcurgă kilometri până în puncte de întâlnire dictate de şoferi, la ore imposibile sau ciudate. În cazul firmelor „de turism”, destinatarul este nevoit să se deplaseze la sediul din România a acestora şi să se descurce cu pachetul, care de cele mai multe ori are câteva zeci de kilograme.

„Situaţia creată până acum de transportatori clandestini sau improvizaţi este anormală, pentru o ţară civilizată şi pentru toţi cei care plătesc acest serviciu. Prin Colete Italia lucrurile se desfăşoară profesional, cu eliberare de documente, cu posibilitatea de a urmări pachetul prin internet şi, foarte important, cu livrare la uşa destinatarului. Cum e normal şi civilizat. Fără stres inutil” declară Burcea.

Nu de puţine ori, de-a lungul anilor, au existat cazuri în care pachetele „s-au pierdut” voit sau din cauza erorilor transportatorilor. Mai ales în preajma sărbătorilor, când românii trimit cadouri celor dragi, zeci de pachete dispar fără urmă şi mai ales fără posibilitatea de a trage la răspundere pe cineva.

„Noi, prin serviciile oferite de Colete Italia, dăm posibilitatea clientului să îşi asigure pachetul, cu o sumă simbolică. De exemplu, dacă cineva trimite copilului un computer în valoare de 1.000 de euro, dar care cântăreşte doar 5 kilograme, îl poate asigura la noi cu doar câţiva euro iar în cazul, puţin probabil de pierdere sau deteriorare, va fi despăgubit cu valoare declarată. În momentul de faţă transportatorii nu fac acest lucru şi despăgubesc în funcţie de greutatea coletului, cu maxim un euro pe kilogram după legea italiană sau cu 10 euro, după cea românească. Cred că e timpul să renunţăm la clandestini şi să oferim un serviciu de calitate, la nivel occidental” mai explica Sorin Burcea.

Colete Italia s-a născut ca o evoluţie firească a acestui domeniu iar livrarea la domiciliu acoperă, practic, toată România. „Firma este înregistrată în Italia, are licenţă de funcţionare italiană, plăteşte impozite şi oferă garanţii. În plus, avem preţuri concurenţiale chiar şi în comparaţie cu transportatorii clandestini. Partenerul nostru din România are propria flotă de maşini şi garantează livrarea în 13.734 de localităţi şi sate. Aţi auzit de Glodenii Gândului? Noi livrăm în acel sat, la poarta omului, chiar şi acolo!” povesteşte românul, rezident în Torino din 2003.

După spusele sale, Sorin Burcea a încercat iniţial să colaboreze cu firmele cunoscute, de transport persoane, însă s-a confruntat cu două probleme majore. Una dintre acestea a fost obtuzitatea şi lipsa de deschidere a transportatorilor iar cea de a doua, mult mai gravă, a fost lipsa capacităţii acestora de a distribui profesional pachetele. „Chiar dacă unii spun că duc pachetul până acasă, o fac rar, doar dacă destinatarul se întâmplă să fie pe ruta lor. Când nu e aşa, apelează la transportatori locali, şi aşa creşte preţul pachetului” explică Sorin situaţia reală din acest domeniu.

Prin această iniţiativă, Torino dă din nou tonul în comunitatea românească din Italia. Încă un pas către normalitate, către lucrurile făcute profesional şi cu gândul la evoluţie. Alături de alţi români care s-au remarcat în domeniul lor de activitate, Sorin Burcea poate fi considerat un excelent exemplu de integrare.

Cristian Gaiţă, Torino


Citește și:

Atenție, trupe de tâlhari români la benzinăriile din Austria. ”A venit căldura și au ieșit la treabă”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version