„Imigranții? O resursă economică și culturală”. Sunt convinși de acest lucru trei intervievați din patru într-un studiu publicat de La Stampa. În ultimii ani atitudinea față de imigranți s-a îmbunătățit. „Însă rezistențele tind să se reducă cu mai mare efort”
Datorită unei confruntări cu un studiu analog efectuat în 2007 de Demos, studiul confirmă că deschiderea față de imigranți a crescut în ultimii ani.
Aproape trei intervievați din patru, 72,7% sunt mult sau foarte mult de acord cu faptul că imigranții favorizează deschiderea noastră culturală, în timp ce acum șase ani procentul se oprea la 46,4%. În schimb se diminuează procentul celor care consideră imigrația un pericol pentru cultura și tradițiile noastre: 20,1% de intervievați în 2013, față de 34,5% în 2007.
Altă întrebare cheie, imigranții sunt o resursă pentru economia italiană? Mult sau foarte mult de acord sunt 72,5% dintre intervievații din acest an, față de 41,5% în 2007. Și dacă rămâne consistentă cota celor care îi consideră o amenințare pentru locurile de muncă, 21,2%, este oricum redusă față de cea înregistrată în studiul anterior, care era de 34,3%.
Alte surprize pozitive se observă când vine vorba de siguranță. În studiul Demos 43,2% dintre intervievați considerau străinii o amenințare pentru siguranța persoanelor, astăzi numai 19,6% fiind de această părere, potrivit LaST. Cu afirmația că imigranții pot să fie o amenințare pentru ordinea publică în aceeași măsură ca italienii, care nu era prezentă în chestionarul din 2007, sunt mult sau foarte mult de acord 82,4% dintre intervievați.