Un sondaj realizat în șapte țări europene relevă că populația acestora este preocupată în special de problema imigrației, atât sub aspect economic, cât și cultural, fiind numeroși cei care consideră că imigranții nu doresc să adopte obiceiurile țărilor unde ajung, ci să le fure localnicilor locurile de muncă, consemnează marți agenția EFE, citată de Agerpres.
Atunci când întrebarea este adresată invers, și anume dacă cei intervievați ar dori o creștere a numărului de imigranți în țările lor, cel mai mare procent de răspunsuri pozitive s-a înregistrat în Germania (14%), la cealaltă extremă situându-se Italia și Grecia, unde numai 2% și respectiv 1% dintre persoanele chestionate s-au declarat în favoarea sosirii mai multor imigranți.
Se remarcă faptul că sentimentele antiimigrație sunt mai des întâlnire în rândul celor cu opțiuni politice conservatoare sau de dreapta decât în rândul simpatizanților partidelor de stânga.
În ce privește romii, percepția cea mai favorabilă asupra acestora este înregistrată în Spania, unde 56% dintre cei chestionați au manifestat o astfel de opinie. La cealaltă extremă este Italia, unde 85% dintre persoanele chestionate au mărturisit că nu au o părere bună despre această minoritate.
Sondajul a explorat și percepția asupra evreilor, în acest caz majoritatea celor chestionați având o părere pozitivă, cu excepția celor din Grecia, unde aproape jumătate (47%) dintre participanți au manifestat o atitudine negativă.
Pe de altă parte, în opinia majorității grecilor (70%), italienilor (69%), polonezilor (52%) și francezilor (52%), imigranții implică o cheltuială pentru economiile țărilor unde se instalează, în cazul spaniolilor părerile la acest capitol fiind aproape egale, 47% dintre aceștia considerând că imigranții ajută economia spaniolă, în timp ce 46% au o părere opusă.
Cât despre percepția asupra Uniunii Europene, pe ansamblul celor șapte țări ea este pozitivă în cazul a 52% dintre participanții la sondaj și negativă pentru 46%. Totuși, 53% dintre ei cred că țara lor a fost slăbită de aderarea la blocul comunitar, în cazul italienilor acest procent ajungând la 74%.
De asemenea, 71% dintre cei chestionați consideră că la Bruxelles nu se ține cont de opinia cetățenilor, 63% cred că UE se implică prea mult în problemele interne ale statelor membre, iar 57% estimează că ea este ineficientă. Însă, 70% dintre toți participanții la sondaj consideră că Uniunea Europeană contribuie la menținerea păcii pe continent.