Sâmbătă, 26 noiembrie, la hotelul Idea Roma a avut loc simpozionul românilor din Italia 2011, organizat de Asociaţia Românilor din Italia, la care au participat reprezentanţi ai mai multor asociaţii româneşti, cele mai multe din Roma şi Lazio, dar şi din Grosseto, Milano şi Torino.
În deschiderea simpozionului a vorbit Federico Rocca, delegatul primarului Romei pentru neocomunitari. „Este un fapt pozitiv că reprezentanţii asociaţiilor se întâlnesc şi se organizează. Mă uit la evoluţia comunităţii româneşti şi revăd experienţa emigraţiei italiene în lume, în urmă cu 60 – 70 de ani. Fiii acelor persoane sunt la conducerea instituţiilor în acele ţări, în instituţii internaţionale. Vă doresc să aveţi acelaşi succes. Eu vă rog să nu creaţi ulterioare structuri, ci gândiţi-vă cum să intraţi în instituţiile italiene, cum să vă integraţi ca subiecţi activi, nu ca subiecţi pasivi. Evitaţi formele de autoexcludere. Sunteţi sub toate efectele cetăţeni europeni.”, a spus Federico Rocca.
A urmat prezentarea rezultatelor Simpozionul românilor de pretutindeni de la Roma, 12 – 15 august, când a fost creat Consiliului de Cooperare al Diasporei (CCD). Au fost solicitate propuneri pentru un delegat în această structură, care va reprezenta interesele românilor din diaspora în raport cu ţările gazdă şi cu România. Au fost mai multe propuneri, supuse la vot, fiind ales cu majoritate de voturi Eugen Terteleac, preşedintele ARI. Urmează alegerea unui al doilea delegat din Italia, care se va face anul viitor, la Torino, la următoarea întâlnire a asociaţiilor.
Consiliul de Cooperare îşi propune să fie un partener de discuţii cu guvernul României şi guvernele străine, pentru apărarea intereselor românilor din ţară şi din străinătate. Asociaţiile prezente au semnat o anexă la actul de constituire a CCD, prin care se afiliază la acest organism.
La simpozionul de la Roma a fost prezent şi Lucian Glass, preşedintele AGERO din Germania, care este şi membru fondator al Consiliului de Cooperare al Diasporei. El a adus salutul românilor din Germania, care urmează şi ei să-şi aleagă reprezentantul în CCD. Lucian Glass a vorbit despre importanţa de a avea un reprezentant al diasporei în Parlamentul României, nu candidaţi paraşutaţi de partidele de la Bucureşti. Lucian Glass a mai propus ca Departamentul Românilor de Pretutindeni să fie un organism independent, depolitizat, la fel ca ICR.
Eugen Terteleac a vorbit despre importanţa organizării într-un organism independente faţă de politică de la Bucureşti, care să promoveze cooperarea între asociaţii. Căutând soluţii pentru forma cea mai bună de cooperare, participanţii au fost de acord cu revitalizarea Ligii Românilor din Italia, pe baze noi.
Lucrările simpozionului românilor din Italia s-au concentrat apoi asupra implicării românilor în activitatea politică din Peninsulă. Mărturia Leontinei Ionescu, fost consilier local la Marcellina, în Lazio, a fost elocventă. Ea a povestit cât de dificilă, dar şi cât de importantă este obţinerea unui post în administraţia locală.
Au vorbit apoi mai mulţi foşti candidaţi la recentele alegeri locale, Gabriel Pârjolea de la Riano şi Lămbiţa Cocoloş de la Grosseto. Toţi s-au lovit de neîncrederea românilor, dar şi de acţiunile ostile ale unor contracandidaţi. Împărtăşirea experienţelor celor care au trecut printr-o campanie electorală ar putea fi de folos viitorilor candidaţi, au fost de acord particianţii.
Un alt punct pe care asociaţiile prezente s-au angajat să-l urmărească este cel al înscrierii românilor pe listele de vot pentru alegerile locale. Înscrierile se pot face tot timpul anului, nu numai înainte de perioada electorală.
S-a discutat şi despre prezenţa filialelor partidelor politice româneşti în Italia. În urma discuţiilor, participanţii au fost de acord că aceste filiale nu numai că sunt inutile, ci şi dăunătoare.
La simpozionul românilor din Italia s-a discutat apoi despre activitatea asociaţiilor. Nicu Moraru, preşedintele asociaţiei Pro Patria din Roma a povestit cum a reuşit să organizeze Gala Tinerelor Talente, prin care a premiat copii şi tineri cu rezultate excepţionale în Italia. Aurelia Miriţă a vorbit despre activitatea asociaţiei Frăţia la Torino, iar Romulus Popescu despre activitatea Asociaţiei Români în Italia din Milano. Au mai vorbit despre activitatea în comunitate Lorenzo Prundeanu, de la asociaţia Hora Unirii din Grosseto, Gheorghe Stoleru, de la asociaţia Rapsodia din Ferentino şi Dana Mihalache, preşedinta asociaţiei Spirit Românesc din Roma.
Rezoluţia simpozionului de la Roma
Participanţii la simpozionul românilor din Italia au fost de acord cu redactarea următoarei rezoluţii:
Noi, participanţii la simpozionul românilor din Italia, organizat la Roma pe 26 noiembrie 2011,
– aderăm la principiile promovate de Consiliul de Cooperare al Diasporei, organism înfiinţat la Roma la simpozionul românilor de pretutindeni din august 2011.
– delegăm pentru a face parte din acest Consiliu pe dl. Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, ales cu voturile majorităţii celor prezenţi la simpozion. Un al doilea delegat al comunităţii româneşti va fi ales la următorul simpozion al românilor din Italia, care se va organiza la Torino în prima parte a anului viitor.
– considerăm că principiul cooperării dintre asociaţii îl poate înlocui cu succes pe cel al unirii, care nu a funcţionat. În acest sens, suntem de acord cu revitalizarea Ligii Românilor din Italia, organism deja creat, care se bucură de o bună imagine şi care a fost prima structură de asociere între asociaţiile româneşti din Italia. Până la următorul simpozion al românilor din Italia, care se va organiza la Torino anul viitor, vom încerca să convingem cât mai multe asociaţii să se afilieze la Liga Românilor din Italia. Despre detaliile afilierii şi alegerea noului preşedinte al LRI se va discuta la următorul simpozion de la Torino.
– considerăm de maximă importanţă înscrierea românilor pe listele electorale suplimentare, pentru a putea participa la alegerile administrative din Italia şi ne angajăm să promovăm şi să facilităm prin toate mijloacele înscrierea pe listele elctorale. Doar prin participarea activă la vot vom putea obţine o greutate politică a comunităţii şi vom obţine mai multă atenţie din partea aleşilor locali.
– considerăm prezenţa filialelor partidelor româneşti în Italia inutilă şi dăunătoare. Cerem partidelor din România desfiinţarea acestor filiale. Considerăm că românii din Italia trebuie să facă politică alături de partidele italene, cel care influenţează viaţa de zi cu zi a populaţiei rezidente, deci şi a românilor din Peninsulă.
– considerăm că experienţa celor care au candidat la alegerile locale trebuie valorificată, pentru a fi de ajutor viitorilor candidaţi. Vom contacta cât mai mulţi foşti candidaţi şi consilieri români aleşi, din zonele noastre de activitate şi le vom facilita întânirea cu aspiranţii la funcţii politice din comunitate.
– convinşi de importanţa promovării talentelor din comunitatea românească, vom acţiona pentru descoperirea şi popularizarea acestor valori, în acţiuni de felul Galei Tinerelor Talente de la Roma sau a Galei Talentelor de la Torino şi Milano.
Roma, 26 noiembrie 2011