„Sediul secției consulare de la Roma este o rușine pentru statul român și o persecuție pentru solicitanții de servicii consulare. Sediul funcționează foarte prost. Vă propun să găsiți soluții pentru această situație până în luna ianuarie, altfel suntem dispuși să pichetăm consulatul”, a declarat Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, la reuniunea diasporei de la Mangalia.
O altă promisiune de pichetare, a tuturor consulatelor din Italia, a venit de la Ștefan Stănășel, președintele CNCRI (Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia): ”Când s-au mărit taxele consulare, în urmă cu mai mulți ani, ne-ați promis că că se vor vedea calități extraordinare în serviciile consulare. Nu numai că nu a crescut calitatea serviciilor, ci dimpotrivă.”
„Nu putem să mai acceptăm aceste taxe. Cred că este exagerat 200 de euro pentru un certificat de naștere pentru un copil. Dacă până în ianuarie nu scad taxele consulare, vom picheta toate taxele din Italia, împreună cu Asociația Românilor din Italia. Nu vrem să vă mai bateți joc de noi”, a spus Ștefan Stănășel.
Bogdan Stănescu a explicat că Ministerul de Externe este primul care dorește scăderea taxelor consulare, dar mingea se află în terenul altor instituții (Ministerul de Finanțe, Parlament).
Ministerul este bombardat cu solicitări de scădere a taxelor venite din diaspora și a inițiat trei proiecte de modificare a legii care prevede taxarea serviciilor consulare. Toate trei au fost respinse. La ora actuală se află în comisiile parlamentare a patra propunere de lege.
În privința sediului consulatului de la Roma, Bogdan Stănescu a explicat că MAE a încercat găsirea altui spațiu, dar chiria era exorbitantă, așa că s-a decis ”remodelarea” actualei secții consulare care funcționează într-un garaj. Fluxul de solicitanți e foarte mare pe perioada verii.
”Vă deranjează pe dumneavoastră, ne deranjează pe noi și mai mult. E vorba de imaginea României.”, a spus Bogdan Stănescu.
Intenția este de a se construi o structură ușoară în actuala curte a consulatului și mărirea numărului de ghișee de la 5 la 9, însă deocamdată nu se știe cine trebuie să obțină autorizația de construire.
Consulatul a cerut autorizația de la Primărie, apoi de la Prefectură, însă în final s-a descoperit că proprietarul imobilului trebuie să o solicite. Însă proprietarul nu vrea să se deranjeze pentru a obține această autorizație, primul pas pentru reabilitarea garajului consular de la Roma.
Până la rezolvarea crizei autorizației, oamenii stau în continuare la cozi în condiții improprii, plătind taxe enorme pentru servicii proaste. Asociațiile au dat termen de rezolvare până în luna ianuarie.