Ministerul de Externe a publicat lista secţiilor de votare organizate în străinătate cu ocazia alegereilor europarlamentare. În total se organizează 190 de secţii de votare (la fel ca la europarlamentarele din 2009), iar în comunităţile cele mai mari, Italia şi Spania, se organizează 15, respectiv 18 secţii. În multe locaţii se organizează câte două secţii.
150 milioane de lei ne costă europarlamentarele
Şi în Spania se aplică aceeaşi reţetă: Madrid – două la Ambasadă, câte unul la consulat şi ICR, câte două la consulatele din Sevilla, Barcelona, Bilbao, Zaragoza, Ciudad Real, Almeria, Castellon de la Plana. În total 10 locaţii.
De remarcat faptul că faţă de 2009, s-a dublat numărul secţiilor de vot din Spania pentru europarlamentare, în timp ce în Italia au scăzut, de la 16 în 2009 la 15 anul acesta.
Iată lista cu formațiunile politice și candidații independenți care au depus dosarele pentru europarlamentare
Modificări sensibile şi în Moldova, unde numărul secţiilor s-a dublat faţă de 2009 – de la 4 la 8 – în timp ce în SUA au rămas 5 secţii de vot, faţă de 19, la precedentele euroalegeri. În Belgia a crescut numărul secţiilor de la 3 la 5, dar toate vor fi deschise la Bruxelles, faţă de 2009 când au fost la Bruxelles, Liege şi Anvers.
În Franţa, numărul a scăzut de la 9 la 6, fiind concentrate în 4 oraşe: Paris şi Strasbourg, câte 2, Marsilia şi Lyon. În 2009, secţiile au funcţionat la Paris, Nantes, Bourdeaux, Brest, Lyon, Marsilia, Nisa, Toulouse şi Strasbourg. O concentrare se observă şi în Germania, unde vor fi trei secţii la Berlin şi câte una la Bonn şi München, faţă de 2009 când au fost la Berlin, Hamburg, Bonn, München şi Stuttgart.
De ce este râvnită funcţia de europarlamentar. Beneficii şi salariu anual de peste 100.000 de euro
În Austria vor fi trei secţii de vot la Viena, faţă de una singură în 2009, în timp ce în Malta şi San Marino nu se va mai putea vota.
În Israel toate cele trei secţii de vot sunt concentrate la Tel Aviv, faţă de Tel Aviv, Haifa şi Ierusalim, în 2009.
MAE a precizat, într-un comunicat, că lista finală a secţiilor de votare a fost omologată pe baza experienţei anterioare în organizarea alegerilor europarlamentare, respectiv a numărului de alegători înregistrat la scrutinele din 2007 şi 2009. De asemenea, Ministerul de Externe reaminteşte că la europarlamentare cetăţenii români din străinătate pot opta pentru exercitarea dreptului de vot pentru alegerea reprezentanţilor ţării de reşedinţă în Parlamentul European.
În 2009 s-au prezentat la vot în toată diaspora 14.330 de cetăţeni români, voturile valabile fiind 13.769.
Iată mai jos lista completă a secțiilor de votare din Italia: