Decizia celor două state a fost salutată şi de către europarlamentarul Claudio Morganti, de la Liga Nordului, care a declarat că Italia ar trebui să urmeze exemplul Olandei şi al Finlandei.
"Îmi doresc ca şi alte state UE, mă refer în primul rând la Italia, să urmeze linia Olandei şi Finlandei şi să respingă solicitarea de aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen", a spus Morganti, potrivit ANSA.
Aderarea României şi Bulgariei, două ţări “departe de cultura noastră occidentală” ar aduce Uniunii Europene doar dezavantaje, adaugă europarlamentarul italian.
Iată declaraţia şocantă a lui Morganti: "E bine ca cele două state să rămână în afara zonei Schengen, pentru a evita ca Italia să fie invadată de popoare care, incapabile să se integreze în societatea noastră, în marea majoritate a cazurilor ocupă teritorii în mod abuziv, ceea ce duce la creşterea nivelului de criminalitate în zonele unde se stabilesc spre exemplu comunităţile rom”
Polonia, care deţine preşedinţia semestrială a UE, a propus, in extremis, o aderare în doi paşi la Schengen pentru cele două ţări, cu ridicarea controalelor la frontiera aeriană, mai întâi, iar la graniţele terestre mai târziu.
În ciuda propunerii poloneze, Olanda şi Finlanda s-ar opune chiar şi admiterii graduale a Bulgariei şi României, despre care ele spun că sunt lipsite de sisteme de justiţie robuste ce ar permite ridicarea controalelor la frontieră scrie Agerpres.
În luna mai, miniştrii de interne ai statelor membre au convenit să discute despre admiterea Bulgariei şi României pe 22 septembrie, după ce un grup condus de Franţa şi Germania s-a opus demersului. Polonia examinează acum un plan de rezervă: convenirea unei date atunci când se va lua o decizie finală.
Miruna Căjvăneanu