in

Scandalul muncitorilor ”low cost” ia proporții: «Lucrători italieni imigrați în Italia»

Sunt lucrători italieni, angajați în Italia de firme italiene. Dar cu contracte românești, ceea ce provoacă furia sindicatelor. Înseamnă salarii mai mici, mai puține zile de concediu și protecții, fără contribuții de asigurare socială. Este un fenomen care se răspândește în Italia, semnalat acum și în Toscana, scrie ”La Repubblica”, ediția din Firenze.

Sindicatul regional este în alarmă și cere prefecturii să înființeze un grup de lucru privind legalitatea care să aibă în centru și chestiunea lucrătorilor «italieni imigrați în Italia» Chestiunea privește lucrătorii temporari, înscriși la societăți de plasare a forței de muncă înregistrate în România. Și astfel se aplică normele românești de muncă. Însă pot în mod legitim să ofere munca închiriată a înscrișilor lor firmelor italiene, punând în circulație pliante atrăgătoare destinate firmelor, propagandă pe care sindicatul o consideră obscenă.

Flexibilitate maximă

Recurgerea la societăți românești de plasare a forței de muncă este pe placul firmelor, dar și al lucrătorilor: celor în căutarea unui loc de muncă le oferă o ocazie în plus de a se angaja, firmelor le asigură economii la costul muncii.

«Beneficiază de flexibilitate maximă! – se spune în pliantele distribuite și în Toscana – Fără Inail! Fără Inps! Fără al 13-lea salariu! Fără al 14-lea! Fără plăți pentru accidente de muncă! Fără Tfr! No problems!».

Aceleași concepte sunt explicate, în mod impecabil și într-o italiană perfectă, pe site-urile agențiilor de plasare a forței de muncă interesate. Se oferă în special șoferi pentru firmele de transport, dar se face referire la forță de muncă pentru construcții și la personal auxiliar pentru clinicile private. Totul într-un cadru de legalitate, asigurat de umbrela Uniunii Europene care garantează libertate de circulație lucrătorilor însă riscă să distrugă cuceririle sindicale obținute în decenii în câteva țări precum Italia dar nu și în țări precum România.

Acum și în Toscana

Fenomenul lucrătorilor «italieni imigrați în Italia» a explodat în Emilia Romagna. Ajungându-se să se facă denunțuri la procuratura din Modena pentru evaluarea legalității. În Toscana – potrivit Cgil și Cisl – nu avem încă cazuri constatate, și va fi dificil să le avem fiindcă este puțin proabil autodenunțul unor firme și lucrători care recurg la această oportunitate. Însă semnalele care neliniștesc sindicatul sunt multe.

«Pliantele care oferă muncă temporară potrivit legilor românești circulă în gări și aeroporturi și în multe alte locuri de muncă, au fost strânse și semnalate de colegii din Firenze, Prato și Siena», explică Daniele Quiriconi, membru al secretariatului regional al Cgil, Gianfranco Conti și Gabrio Guidotti de la Filt-Cgil, secția transport mărfuri, cea care este cea mai expusă fenomenului (în Italia în sector 30% dintre lucrători, 120.000, ar fi fost angajați cu contracte de plasare a forței de muncă).

«În sectorul transportului de mărfuri – spun sindicaliștii – avem dovada că fenomenul interesează regiunea noastră: câțiva autotransportatori ne-au semnalat că au auzit că unii colegi, angajați și întâlniți aici în Toscana de firme italiene din alte regiuni, au mărturisit că sunt angajați temporari potrivit legilor românești». Gabrio Guidotti repetă: «Vrem să fie intensificate controalele asupra acestor cazuri de dumping al forței de muncă permise de normele Uniunii Europene».

Scandal la Modena

În luna aprilie, în presa din Modena a izbucnit pentru prima dată indignarea pentru contractele „româneşti”: «Este o exploatare cinică a lucrătorilor», au spus sindicatele, care au sesizat procuratura.

Ce s-a întâmplat? O agenţie de muncă din Braşov, Work Support Agency, a distribuit în Modena un fluturaş care promitea firmelor italiene economii de 40% la costul muncii, prin intermediul angajării de „lucrători temporari cu contract românesc”.

Iată ce scrie pe fluturaş: „Învinge criza cu lucrători temporari cu contract românesc. Ce aştepţi: economiseşte 40% şi beneficiază de maximă flexibilitate. Şi în plus: fără Inail, fără Inps, fără concediu de boală, fără indemnizaţii de accidentare, fără Tfr, fără consultanţi, fără al 13-lea şi al 14-lea salariu, no problems. Firma va plăti 11 salarii lunare şi nu 14 plus Tfr (şi contribuţii), aşa cum face acum… Şi în plus: niciun avans de TVA, fiindcă facturile noastre sunt comunitare”. Fluturaşul a ajuns și la sindicatul Cgil, care a luat fluturaşul şi l-a dus la Procuratura din Modena şi la Biroul teritorial de muncă. Apoi l-a trimis şi la guvern.

Deputatul PD din Modena, Davide Bruffi, component al Comisiei pentru Muncă a Camerei, a anunțat că va prezenta o interpelare ministrului Muncii, Giuliano Poletti privind „contractul românesc”. La fel, deputatul SEL din Ravenna, Giovanni Paglia, a pregătit o interpelare parlamentară adresată ministrului Poletti pe aceeași temă.

De la Roma a intervenit și Assolavoro – Asociaţia Naţională a Agenţiilor pentru Muncă: „Prin intermediul unor artificii precum cele apărute la Modena şi care au finalitatea exclusivă de dumping al costului muncii, de fapt, se riscă să se declanşeze o cursă de scădere în cascadă a salariilor pentru categoriile implicate care nu ajută pe termen lung la crearea unei demnităţi a meseriei şi profesiilor, în dauna lucrătorului însuşi”, se spune într-un comunicat al Assolavoro, care consideră fluturaşul „nedemn pentru o ţară ca Italia care mereu s-a distins printr-o normativă privind administrarea forţei de muncă şi privind Agenţiile de Muncă recunoscută drept model european pentru garanţiile pentru lucrător şi pentru egalitatea de drepturi”.

În Italia sunt peste 300.000 de lucrători în administrare pe lună. „Şi spre deosebire de ceea ce este prevăzut în alte ţări, pentru lucrătorii care lucrează prin intermediul Agenţii sunt prevăzute tot aceleaşi drepturi, aceleaşi protecţii şi aceeaşi retribuţie garantate lucrătorilor din subordinea directă a întreprinderii utilizatoare”, a mai afirmat Assolavoro.


Contractele „româneşti” indignează Italia. «Este o exploatare cinică a lucrătorilor»

Scandalul contractelor „românești”. Agenția răspunde: ”E libera circulație a lucrătorilor”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Liviu Dragnea vrea vot prin corespondență și în țară

Româncă de 34 de ani, violată de verișor la Genzano