Scandal imens la Reggio Calabria: Ana Maria Petrea, o româncă de 20 de ani, președinta Asociației Ikona, a fost trimisă la Strasburg pe cheltuiala provinciei pe cale de desființare, pentru a prezenta ”Unforgettable”, un proiect ”pentru a nu uita masacrele religioase și a promova dialogul intercultural și interreligios”. Asociația Ikona este implicată și în fantomaticul proiect al Infochișcurilor finanțate de statul român. Cazul este în atenția procurorilor italieni.
La Repubblica povestește cum Provincia Reggio Calabria, sortită desființării de o lege a guvernului Renzi, a decis să investească în octombrie 40.000 de euro pentru a trimite un reprezentant la ”Săptămâna Democrației Locale” organizată la Strasburg.
Pentru această misiune a fost aleasă tânăra Ana Maria Petrea, româncă de 20 de ani din Reggio, trimisă două zile în Franța în calitate de președintă a Asociației Ikona și autoare a proiectului ”Unforgettable”, o inițiativă nu foarte bine precizată ”pentru a nu se uita măcelurile religioase și pentru promovarea dialogului intercultural și interreligios, cetățeniei democrate și pentru construirea de societăți incluzive”.
Astfel a descris Petrea proiectul în comunicatul de presă trimis cu conștiinciozitate în octombrie, la încheierea călătoriei franceze, pe timpul căreia – a informat la acea vreme direct interesata – ”a discutat despre valoroasa inițiativă a provinciei Reggio Calabria” cu Agnese Ugues, secretară a Delegației Italiene, și cu președintele Piero Fassino.
Fostul primar din Torino, astăzi component al Consiliului European – a relatat entuziastă Petrea – ar fi propus Asociației Ikona chiar și ”o viitoare colaborare în optica bunelor practici între orașe metropolitane pentru incluziune socială”.
Care este proiectul ”de neuitat”, ce merită atât de multă atenție, nu ne e dat să știm, fiindcă despre ”Unforgettable”, despre activitățile pe care le prevede dar și despre cheltuielile susținute pentru a-l prezenta la Strasburg nu e urmă nici în hotărârile provinciei, nici pe internet.
Pe internet se găsește numai o scurtă notă de presă a fostului președinte al Consiliului provincial, Antonio Eroi, care dă explicații privind o conferință organizată într-o școală a provinciei, care s-a încheiat cu premierea a doi elevi pentru realizarea câtorva conținuturi pentru site-ul proiectului ”Unforgettable”. Păcat că site-ul în chestiune nu există, la fel cum rezultă în mod absolut anonimă Ikona, asociația prezidată de Petrea, absentă până și de pe Facebook, mai scrie La Repubblica.
În fostul palat al Provinciei însă există, sau cel puțin ar trebui să existe în mod formal, una dintre creaturile asociației. Este vorba de ghișeul Infokiosk, inaugurat în noiembrie 2015 cu binecuvântarea preotului ortodox și în prezența fostului subsecretar de stat român, Patricia Alexandra Braica. Și în acest caz, informații privind sarcinile și obiectivele proiectului sunt date numai de fostul președinte Eroi, potrivit căruia ghișeul ar fi trebuit ”să furnizeze sprijin românilor aflați în căutarea unui loc de muncă, prestații medicale sau simplu ajutor pentru o mai mare integrare socială”.
Care a fost de-a lungul timpul activitatea ghișeului Infokiosk, dar mai ales cine l-a finanțat, nu este dat să știm. Acest lucru l-ar putea descoperi Procuratura căreia i-au fost trimise semnalări și plângeri privind această poveste, mai scrie La Repubblica.
Despre nebuneasca cheltuială de 40.000 de euro și despre fantomaticul proiect Infokiosk vorbește și publicația calabreză Lamezia Oggi:
„Ar fi de 40.000 de euro suma investită de Provincia Reggio Calabria pentru a trimite tânăra de 20 de ani la Săptămâna Democrației Locale care se ține la Strasburg, cu o scurtă vizită în Franța în calitate de președintă a Asociației Ikona și de nașă a misteriosului proiect Unforgettable, despre care nu există urmă în hotărârile provinciei și nici pe internet.”, scrie Lamezia Oggi, care atinge și subiectul Infokioșcurilor: „ghișeul Infokiosk, înființat de fantomatica asociație Ikona în 2015, despre care se cunoaște numai scopul, adică acela de a furniza sprijin medical și legat de muncă românilor care necesită ajutor pentru a se integra mai bine în țesutul social italian, mai exact în cel din Reggio Calabria.
Cine a finanțat Infokiosk și, mai ales, ce acțiuni a întreprins din 2015 până astăzi rămân elemente în umbră, asupra cărora procuratura ar putea aduce lămuriri”.
Citiți legat de acest subiect:
”Ikona” din Reggio Calabria: ”Infokiosk-ul e un proiect bun pentru români”
”Infokiosk” cu binecuvântare la Reggio Calabria, ultimul răcnet al Guvernului Ponta
Infokioșcul binecuvântat
Părintele Costică Prisăcariu, parohul bisericii româneşti din Reggio Calabria, a sfinţit Infokioșcul instalat de Ministerul Muncii din România la sediul provinciei Reggio Calabria sâmbătă 14 noiembrie.
„Invitaţia a venit şi din partea asociaţiei Ikona, condusă de o tânără româncă, Ana Maria Petrea. Biserica noastră doreşte să fie alături de activităţile frumoase ale comunităţii româneşti. Cu ocazia ceremoniei de inaugurare, după tăierea pamblicii, am ţinut o slujbă de sfinţire şi de binecuvântare.”, ne declara anul trecut părintele din Reggio. Pe atunci deja faimoasa președintă a asociației Ikona, Ana Maria Petrea, era în ultimul an de liceu și avea 19 ani.
Este vorba de un proiect prin care s-au tocat inutil sume imense din bani europeni, gestionat de guvernul Ponta: un fel de aparate legate la internet, via Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (un serviciu secret românesc!) prin care românii din diaspora ar trebui să afle ce politici are Guvernul României în legătură cu ei.
Potrivit anunţului făcut de Provincia Reggio Calabria, sâmbătă 14 noiembrie, la sediul Provinciei Reggio Calabria, Palazzo Corrado Alvaro, „s-a ţinut conferinţa de presă de prezentare a proiectului pentru susţinerea familiilor româneşti prezente în Provincia Reggio Calabria prin intermediul instalării ghişeului „Infokiosk” în cadrul Palatului Administraţiei Provinciale.„
După eveniment, preşedintele Consiliului Provincial a declarat, potrivit cn24tv.it, că „a fost una dintre zilele cele mai emoţionante pe care am trăit-o în Provincia Reggio Calabria”.
Infokioșcurile, care zac nefolosite, au fost amplasate pe bani grei în opt state europene: Spania (Motril, Pamplona, Almendralejo, Valencia), Italia (L’Aquila, Napoli, Reggio Calabria, Foggia), Marea Britanie şi Irlanda de Nord (Belfast, Birmingham şi Glasgow), Germania (Munchen, Wiesbaden, Mainz), Grecia (Larissa şi Patras), Franţa (Bordeaux şi Lille), Irlanda (Cork şi Galway) şi Cipru (Limassol şi Paphos).