Menu
in

Scandal la Ivrea: «Nu cedăm biserica românilor». Rezidenții, împotriva vânzării bisericii către comunitatea românească

Locuitorii din cartierul San Bernardo din Ivrea nu sunt de acord ca biserica dată în comodat comunității ortodoxe române să fie înstrăinată. Rezidenții refuză cererea comunității românești de a intra în posesia bisericii, la expirarea comodatului de folosință.

Parohia San Bernardo, proprietară a imobilului dedicat de ortodocși Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți, l-a cedat românilor în mod gratuit acum 12 ani. Și acum, în ajunul expirării contractului, care va avea loc în ianuarie 2018, prin vocea mai multor asociații de cetățeni, cartierul se opune cu forță unei eventuale vânzări sau donații, scrie publicația La Sentinella.

Refuzând din start cererea preotului Dumitru Babula și a consilierilor săi, la rândul lor promotori ai unei serii de lucrări de îmbunătățire a edificiului, începând de la refacerea acoperișului. A intervenit chiar și episcopul din Ivrea, Aldo Cerrato, pentru a sonda terenul, însă poziția rezidenților pare de neschimbat.

Și parohia San Bernardo evită să ia o decizie care stă în puterile sale, dar care știe că ar fi contestată de mare parte a populației. Biserica ortodoxă se află pe via Canton Burzio, într-un loc deosebit de critic pentru circulație (din cauza lipsei de parcări) care pe timpul ceremoniilor cele mai importante atrage până la o mie de credincioși, până dimineața.

«Acea biserică face parte din istoria noastră, am construit-o noi cu mâinile noastre la fel ca alte părți ale acestui cartier, precum biserica parohială. Să nu auzim de vânzare», a declarat Giuseppe Vittonatti, de la Pro Loco și Mutuo Soccorso, două dintre organizațiile convocate recent de episcopul Cerrato împreună cu Alpiniștii, Auto Sport Promotion, Consiliul Cantoanelor San Bernardo.

Biserica ortodoxă este situată în inima cartierului San Bernardo, două mii de locuitori la sud de Dora, fiind cel mai populat cartier din Ivrea. Practic biserica are și rol de sens giratoriu pentru străzile care duc două direcții și nu are curte. Se află la doi pași de pasajul subteran foarte îngust care duce către Pavone, zonă cu locuințe cu balustradă și case rurale cu curți și garduri care dau direct în strada publică.

De mai multe ori în trecut, și nu numai cu ocazia Paștelui ortodox, locuitorii s-au plâns de haos și de «imposibilitatea de a intra sau ieși din casă cu mașina pentru că se parchează peste tot».

Unii s-au plâns legat de mizerie și degradare la sfârșitul slujbelor. Au avut loc diverse întâlniri între rezidenți și între rezidenți și administratori. S-a decis atunci să se îmbunătățească semnalizarea, să se întărească prezența agenților municipali cu ocazia ceremoniilor mai aglomerate, să se optimizeze spațiile, crescând numărul locurilor pentru mașini.

De ce organizațiile cartierului se opun transferului de proprietate?

«Pentru că biserica reprezintă rădăcinile noastre și istoria noastră. Episcopului i-am spus: suntem dispuși să acceptăm un comodat de folosință în aceleași condiții cu precedentul, cu excepția uneia. Și anume, ca de două ori pe an să putem folosi noi bisericuța pentru slujbele noastre», a mai declarat Giuseppe Vittonatti. În așteptarea unui răspuns formal din partea Curiei, parohul din San Bernardo, preotul Enrico Chianese, spune că va fi prelungit doar comodatul: «Cu ortodocșii suntem frați în credință. Însă acea biserică aparține populației, care o simte a ei. Așadar, fie bine-venit comodatul gratuit, și cu mare plăcere».

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version