Firma italiană Valtur a decis să angajeze 300 de lucrători români în sectorul turistic, pentru structurile sale din regiunile Lombardia şi Sardinia, punând în aplicare o normativă europeană care permite folosirea forţei de muncă din alte ţări membre. Astfel, românii au fost angajaţi cu salarii reduse, ceea ce a declanşat un adevărat scandal politic, mai ales în Sardinia, unde a fost direct afectată piaţa muncii locală.
"Este cu adevărat ruşinos că firme importante precum E.On şi Valtur pot şi numai să se fi gândit să aducă în Sardinia lucrători din Germania şi România"- a declarat secretarul naţional al Psd'az (Partito Sardo d’azione), Giovanni Angelo Colli, referindu-se la sosirea de muncitori germani pentru lucrările de întreţinere programate la instalaţiile E.On din Fiume Santo şi la probabila angajare a 300 de români pentru satele turistice Valtur din Golfo Aranci, de pe insula Santo Stefano şi Alghero.
"Este inacceptabil ca toate acestea să se întâmple tocmai în timp ce Sardinia încă aşteaptă de la E.On cele 700 de milioane de euro în investiţii promise în acordurile cu Instituţiile pentru instalaţiile din Porto Torres – continuă Colli – ducând la exasperare un teritoriu deja puternic martirizat de şomaj şi deziluzionat de neconcludenţa vechilor dispute industriale".
Nu mai puţin gravă este, potrivit secretarului din Sardinia, temuta angajare din partea Valtur pentru propriile sate turistice din Lombardia a 300 de lucrători români: "Valtur, prin intermediul unei utilizări forţate şi distorsionate a normativei privind libera circulaţie a serviciilor în cadru european intenţionează să evite obstacolele importând în Sardinia forţă de muncă cu preţ scăzut din România".
Potrivit lui Colli, de fapt, "atât E.On cât şi Valtur par să vrea în mod lipsit de echivoc să efectueze o prădare a resurselor noastre în schimbul a nimic, uitând multele avantaje şi facilităţile obţinute de-a lungul anilor de la Sardinia. Este de aceea necesară o exercitare efectivă de suveranitate din partea instituţiilor locale şi a Guvernului regional care trebuie să meargă dincolo de obişnuitele declaraţii de protest şi să parcurgă în schimb calea normelor şi regulamentelor care pot descuraja şi pe viitor iniţiative similare de piraterie în afaceri".
Lucrători din România la preţuri de chilipir
Annicchiarico, responsabil al Direcţiei de muncă din Sardinia a atras atenţia însă angajatorilor că lucrătorii vor fi angajaţi legal: "întreprinzători fiţi atenţi, străinilor li se aplică contractele italiene. Normativa de referinţă este la fel pentru toţi angajaţii". Angajaţi străini în satele turistice din Sardinia? "Este posibil să ajungă deja vara aceasta, însă controalele privind salariile şi siguranţa lor vor trebui oricum garantate", a spus responsabilul Direcţiei de muncă pentru provinciile Sassari şi Olbia-Tempio.
"Legile de referinţă în acest caz sunt ale noastre, nu ale ţărilor de provenienţă, şi prevăd un tratament egal pentru toţi: italieni, comunitari şi extracomunitari – a ţinut să sublinieze Eugenio Annichiaro într-o conferinţă promovată de Inps. Dacă nu ar fi astfel, ar exista un risc foarte grav: s-ar permite să ia fiinţă o nouă piaţă a sclavilor".
Cuvinte dure
Polemica cu privire la români angajaţi cu salarii “de chilipir”, apărută în localitatea Maddalena, s-a extins şi de-a lungul coastelor orientale care se întind de la Golfo Aranci până la Ogliastra.
Un fenomen asemănător s-a înregistrat până acum şi în construcţii sau în sectorul creşterii animalelor, iar acum se extinde la sectorul turistic, au susţinut unii politicieni.
În cazul românilor, întreprinzătorii care angajează prin intermediul agenţiilor de recrutare din acea ţară vor trebui să ţină cont de normativele de la Bucureşti. Însă în toate celelalte cazuri se aplică contracte, dispoziţii şi instrumente italiene, a amai precizat Annichiaro. “Nu există "reducere" sau “forţă de muncă low-cost” care să funcţioneze. Cu excepţia încălcării dispoziţiilor articolului din codul penal care prevede pentru aceste situaţii condamnări de la 5 la 8 ani de închisoare”.